Siirry pääsisältöön

Inke Tirkkonen: Faasi1-traineeohjelmassa olen päässyt kokemaan, kuinka lääketurvatyö vaatii tarkkuutta, mutta palkitsee merkityksellisyydellään

Inke Tirkkonen on työskennellyt kesällä 2023 Faasi1-harjoittelijana Orionin Pharmacovigilance -tiimissä. Ohjelma on tarjonnut vastavalmistuneelle ponnahduslaudan työelämään ja näyttänyt alan työtehtävien monipuolisen luonteen.
Inke Tirkkonen.png

Täällä kirjoittelee Inke Tirkkonen, yksi Orionin kesän 2023 Faasi1-harjoittelijoista. Työskentelen Pharmacovigilance Traineena lääketurvayksikössä Espoossa. Työssä on miellyttänyt tunne sen tärkeydestä, sillä lääketurvatoiminnalla taataan potilasturvallisuus läpi lääkkeen koko elinkaaren.

Valmistuin keväällä 2023 filosofian maisteriksi (MSc) kansainvälisestä Biomedical Sciences: Drug Discovery and Development -maisteriohjelmasta. Edessäni olikin siirtymä koulun penkiltä työelämään. Olin innoissani saadessani tiedon, että minut on valittu Orionille Pharmacovigilance Traineeksi – sillä mikä olisikaan parempi tapa siirtyä työelämään, kun Orionin Faasi1-ohjelma.

Aloitin työt lääketurvayksikössä toukokuun puolivälissä. Kesään onkin mahtunut monipuolinen kattaus työtehtäviä. Yhdessä osaston toisen Faasi1-harjoittelijan kanssa vastuullamme on ollut muun muassa suomenkielisten haittavaikutusilmoitusten kääntäminen englanniksi, partneriyritysten lisätietokyselyihin vastaaminen, rekonsiliaatioiden hoitaminen sekä arkistointi.

Juuri tehtävien monipuolisuus onkin miellyttänyt minua. Työpäivät ovat keskenään erilaisia, ja päivän aikana kerkeää hoitamaan monta erilaista tehtävää. Työporukka lääketurvayksikössä on myös aivan mahtava. Meidät faasilaiset on otettu lämpimästi vastaan osaksi työyhteisöä. Apuakin on aina tarjolla.

On ollut hienoa päästä syvemmin tutustumaan Orioniin ja siihen, kuinka lääketeollisuuden yritykset toimivat. Vaikka koenkin, että opintoni ovat antaneet hyvän kuvan alasta, ei mikään korvaa käytännön kokemusta. Esimerkiksi faasilaisille järjestetty vierailu tablettituotannossa oli todella avartava kokemus. Opintojeni puolesta minulla oli jo jonkinlainen käsitys lääketurvatyöstä.

Kesä Pharmacovigilance Traineena on kuitenkin opettanut, kuinka paljon erilaisia tehtäviä lääketurvayksikössä tehdään aina haittavaikutusilmoitusten vastaanotosta partneriyritysten kanssa sopimusten solmimiseen, ja kuinka monen tahon kanssa yhteistyötä tehdään. Monipuolisuutensa lisäksi työ on myös todella tarkkaa, sillä esimerkiksi havaituista haittavaikutuksista pitää lähteä ilmoitus viranomaisille tiukkojen aikarajojen puitteissa. Koen työni olevan merkityksellistä ja tärkeää, koska ilman lääketurvatyötä potilasturvallisuus vaarantuisi eivätkä lääkkeet pysyisi markkinoilla.

Koen, että Faasi1-traineeohjelma on toiminut hyvänä ponnahduslautana työelämään. Erityisesti mieleen on painunut yhteisöllisyys ja mentorointi. Muista faasilaista on saanut tukea ja seuraa. Meillä on myös ollut hauskoja yhteistapahtumia, kuten kesäpäivä Tuohilammella sekä afterworkit. Muilta faasilaisilta olen myös päässyt oppimaan heidän työtehtävistään ja siitä, kuinka  monipuolisia tehtäviä Orionilla oikein onkaan.

Pienryhmämentoroinnista olen saanut vinkkejä uralleni, ja on ollut mielenkiintoista kuulla Orionilla työskentelevien ammattilaisten urapoluista. Kannustankin kaikkia lääketeollisuudesta kiinnostuneita, oli se oma ala mikä tahansa, hakemaan Faasi1-harjoitteluun Orionille.

 

Terveisin,

Inke