Siirry pääsisältöön
Vastuullisuus_serialisointi.jpg

Viivakoodeilla lääkeväärennöksiä vastaan

Orion pyrkii pitämään omilla toimillaan huolen, ettei terveydelle vaarallisia väärennettyjä lääkkeitä päätyisi markkinoille missään. Apuna meillä on lääkkeiden serialisointijärjestelmä sekä kattava tavaramerkkisalkku.

Väärennetyssä lääkkeessä voi piillä vakava terveysriski, joka voi pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan. Vaikka väärennetty lääke ei sisältäisikään vahingoittavia myrkkyjä, se voi olla täysin tehoamaton ja näin huonontaa sairaudesta kärsivän kuntoa nopeastikin. Täysin tehoton lääkeväärennös vahingoittaa ainakin kukkaroa. 
 
Lääkeväärennösten jäljet johtavat usein järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Väärennetty lääke voi monesti olla alkujaan peräisin laillisesta lääketehtaasta, mutta se on erän vanhennuttua saattanut päätyä jotakin kautta huijareiden käsiin ja sieltä esimerkiksi nettikauppaan. 
 
Lääkeväärennöksiltä voi kuitenkin välttyä, kun varmistat ostavasi lääkkeet laillisesta apteekista. Niistä lääkeväärennöksiä on nimittäin löytynyt takavuosina vain joitakin yksittäisiä – Orionin brändin nimissä ei tietojemme mukaan yhtäkään. 

Serialisointi vähentää väärennöksiä

Useimmiten väärennettyä lääkettä ei voi tunnistaa silmillä mistään. Jotkut väärennökset on jopa niin taitavasti tehty, että harva lääkealan ammattilainenkaan niitä väärennöksiksi havaitsisi – paitsi tekemällä lääkkeelle laboratoriossa kattavat tutkimukset. Mikä siis on syynä siihen, ettei etenkään EU:ssa väärennettyihin lääkkeisiin törmää käytännössä koskaan? 
 
Kyseessä on vuodesta 2019 lähtien voimassa ollut EU-tason serialisointijärjestelmä, jonka avulla lääke voidaan tunnistaa esimerkiksi apteekeissa oman sarjanumeronsa ja tuotekoodinsa avulla lailliseksi valmisteeksi. Serialisoinnissa jokainen laillinen lääkevalmiste tallennetaan EU:n lääketietokantaan. Kun lääke kulkee tehtaalta apteekkiin ja sieltä potilaan matkaan, lääkettä kussakin vaiheessa käsittelevä ammattilainen varmistaa, että lääke on juuri se, minkä pakkauskoodit väittävätkin sen olevan. Jos systeemi hälyttää, on lääketoimijan välittömästi tarkistettava, missä on vika.  
 
Yksi serialisoinnin vaatimuksista on, että jokainen reseptilääke pitää myös sulkea pakkaukseen tuotantovaiheessa – ja pakkauksen on oltava varmuudella kiinni silloin, kun asiakas saa sen apteekissa käsiinsä. Kun siis otat lääkkeen apteekissa vastaan, voit itsekin varmistua lääkkeen oikeellisuudesta. Jos pakkaus olisikin avattu, älä osta lääkettä, vaan huomauta siitä välittömästi henkilökunnalle.

Tavaramerkkisalkku helpottaa viranomaisten työtä

Sen lisäksi, että pidämme pitää huolen lääkevalmisteidemme tarkasta serialisoinnista, on päälääkenimikkeemme suojattu maissa, joissa tiedetään liikkuvan runsaasti lääkeväärennöksiä. Suojauksen myötä kussakin maassa on laitonta kopioida tai jäljitellä tuotteitamme. Tämä auttaa viranomaisia ja lääkkeitä käsitteleviä ihmisiä tunnistamaan Orionin lääkevalmisteet laillisiksi lääkkeiksi ja puuttumaan väärennösten myymiseen juridisesti. Teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa ympäri maailman taatakseen kaikkien lääkkeiden turvallisuuden. 
 
Ennaltaehkäisemme lääkeväärennöksiä lisäksi nostamalla aihetta esille viestinnässä. Näin voimme informoida kansalaisia siitä, että lääkkeet kannattaa ostaa laillisista apteekeista. 

Orion_Research_and_development_medicine_package.jpg

Potilasturvallisuus aina etusijalla

Laitamme potilaan turvallisuuden aina etusijalle, mikä näkyy kaikessa toiminnassamme.
Potilasturvallisuus-teemasivulle