Siirry pääsisältöön

Hävitä lääkejätteet oikein

Lääkejätettä syntyy sekä kotitalouksissa että terveydenhuollossa. Lääkejätettä ovat vanhentuneet ja tarpeettomaksi käyneet lääkkeet. Lääkejäte on vaarallista jätettä, joka on hävitettävä oikein.

Väärään paikkaan joutuessaan vaarallinen jäte saattaa aiheuttaa haittaa terveydelle tai ympäristölle.

Älä laita lääkejätettä sekajätteen joukkoon, älä myöskään kaada viemäriin. Oikea ja turvallinen tapa hävittää lääkejätteet on palauttaa ne apteekkiin. Apteekit ottavat lääkejätteet kotitalouksilta vastaan maksutta. Apteekista lääkejätteet toimitetaan poltettavaksi vaarallisen jätteen käsittelylaitokseen, missä ne hyödynnetään energiantuotannossa.

Näin palautat lääkejätteen:

  • Tarkista lääkekaappisi säännöllisesti ja poista sieltä vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet
  • Poista reseptilääkkeistä potilastietoja sisältävät merkinnät (kuten ohjetarrat) tietosuojan takia

Huomaathan!
Käytetty Easyhaler-laite inhalaattori sisältää aina hieman lääkeainetta, joten se tulee palauttaa apteekkiin. Easyhaler–laitetta suojannut laminaattipussi on energia- tai sekajätettä. Suojakotelo, jota voi käyttää useammassa tuotteessa, on energia- tai sekajätettä.

Vitamiinit, ravintolisät, perusvoiteet ja kosmeettiset tuotteet eivät ole vaarallista jätettä. Niitä ei tarvitse palauttaa apteekkiin. Tyhjät muovipakkaukset viedään ensisijaisesti muovinkeräykseen, korkit ja purkit erillään, toissijaisesti energia- tai sekajätteeseen. Mikäli korkissa on metallia niin se laitetaan metallinkeräykseen.