Siirry pääsisältöön

Nubeqa® nousi Orionin myydyimmäksi tuotteeksi

Liisa_Hurme.jpg

Nubeqa® nousi ensimmäistä kertaa Orionin myydyimpien tuotteiden listan kärkeen

Liisa Hurme, toimitusjohtaja

Julkaistu 27.4.2023

”Tammi–maaliskuussa 2023 liikevaihtomme kasvoi 2,7 prosenttia 277,9 miljoonaan euroon, ja liikevoittomme laski 22,4 prosenttia 55,5 miljoonaan euroon. Liikevoiton lasku vertailukaudesta oli ennakoitua, ja vuosi on alkanut pitkälti suunnitelmiemme mukaisesti.

Innovative Medicines -tulosyksikön liikevaihto kasvoi selvästi Nubeqa®-tuotteen hyvän kehityksen ansiosta. Nubeqa® nousi nyt ensimmäistä kertaa Orionin myydyimpien tuotteiden listan kärkeen. Branded Products -tulosyksikön liikevaihto puolestaan laski selvästi. Easyhaler®-tuoteperheen kasvu jatkui, mutta Parkinson-lääkkeiden partneritoimitusten ajoitukset sekä Divina®-sarjan myynnin lasku painoivat liikevaihtoa. Geneeristen lääkkeiden ja itsehoitotuotteiden myynti Suomessa kasvoi vahvan volyymikehityksen ansiosta. Generics and Consumer Health -tulosyksikön kokonaismyynti kuitenkin laski Simdax®-tuotteen sekä ihmiskäyttöön tarkoitettujen deksmedetomidiini-valmisteiden geneerisen kilpailun ja hintojen laskun sekä Venäjän toimintojen merkittävän supistumisen vuoksi. Animal Health -tulosyksikön liikevaihto sisältää kesäkuussa 2022 ostetun eläinlääkeyhtiö VMD:n (Inovet) liikevaihdon, mikä selittää vahvaa kasvua vertailukaudesta.

Liikevoiton lasku selittyy matalammalla bruttokatteella ja kiinteiden kulujen kasvulla. Kustannusinflaatio, hintojen lasku ja tuotemix heikensivät bruttokatetta. Venäjän toimintojen supistumisen vaikutus bruttokatteeseen oli noin 7 miljoonaa euroa negatiivinen. Nubeqan vaikutus bruttokatteeseen oli kaksijakoinen vertailukauteen verrattuna. Toisaalta rojaltit kasvoivat merkittävästi, toisaalta Orion toimitti Nubeqaa Bayerille alhaisempaan hintaan kuin vertailukaudella. Nubeqan alemmalla toimitushinnalla on vain väliaikainen vaikutus Orionin tuottojen ajoittumiseen, sillä se vähentää vastaavasti tulevien rojaltien vähennyksiä. Operatiiviset kustannukset kasvoivat ennakoidusti. Myynnin ja markkinoinnin kulut kasvoivat, koska vertailukaudella COVID-19 rajoitti vielä paikoin myynninedistämistoimia. Lisäksi myynnin ja markkinoinnin sekä hallinnon kulut sisältävät nyt myös ostetun eläinlääkeyhtiö VMD:n kulut, joita ei ollut vertailukaudella. 

Koko vuoden osalta arvioimme liikevoiton kasvavan hieman tai kasvavan edellisvuodesta. Arvio perustuu muun muassa oletuksiin Nubeqan hyvän kehityksen jatkumisesta, kustannusinflaation helpottamisesesta vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, Simdaxin ja ihmiskäyttöön tarkoitettujen deksmedetomidiini-valmisteiden myynnin laskun tasaantumisesta sekä Nubeqan myyntiin liittyvästä 30 miljoonan euron etappimaksusta.

Tutkimus- ja kehitysputkemme edistyy strategiamme mukaisesti. Katsauskaudella laajensimme kumppanimme Bayerin kanssa darolutamidia koskevaa kliinistä kehitysohjelmaa ja aloitimme uuden monivuotisen kliinisen vaiheen III ARASTEP-tutkimuksen eturauhassyövän aikaisemmassa vaiheessa. Nubeqa hallitsi muutenkin Orionin uutisvirtaa katsauskaudella, kun Japani, Euroopan unioni ja Kiina hyväksyivät tuotteen levinneen hormonisensitiivisen eturauhassyövän (mHSPC) hoitoon. Kumppanimme MSD:n kanssa suunnittelemme vievämme ODM-208-molekyylin faasi III -vaiheeseen tämän vuoden loppuun mennessä. Faasi II -tutkimus ODM-208-molekyylillä jatkuu suunnitellusti. Myös muut aktiiviset kliinisen vaiheen kehityshankkeet eli kliinisen vaiheen III ARANOTE-tutkimus darolutamidilla yhdessä Bayerin kanssa sekä kliinisen vaiheen I -tutkimus kivun hoitoon tarkoitetulla ODM-111-molekyylillä ovat jatkuneet suunnitellusti. Jatkamme innolla kaikkia T&K-hankkeitamme uusien hoitomuotojen kehittämiseksi niitä tarvitsevien potilaiden parhaaksi.”