Siirry pääsisältöön

Orion lahjoittaa ylijäämälääkkeitä matalan tulotason maihin ja kriisialueille

Orion aloittaa yhteistyön International Health Partnersin kanssa ja lahjoittaa koronarajoitusten vuoksi yli jääneitä lääkkeitä Keski-Afrikan tasavaltaan ja Haitille.
Ylijäämälääkkeiden lahjoitus.jpg

Orion lahjoittaa yhteistyössä International Health Partnersin (IHP) kanssa ylijäämälääkkeitä Keski-Afrikan tasavaltaan ja Haitille. IHP on globaali kansalaisjärjestö, jonka kautta lääkealan yritykset voivat lahjoittaa lääkkeitä matalan tulotason maihin ja kriisialueille, joissa välttämättömien lääkkeiden saatavuus on rajallinen. IHP auttaa haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä ohjaamalla, koordinoimalla ja toimittamalla strategisia lääkelahjoituksia niille, jotka tarvitsevat kipeästi terveydenhuoltoa ympäri maailmaa.

Lääkelahjoitukset lähetetään kohdemaihin syksyn aikana. Ensimmäisessä lähetyksessä toimitetaan 10 000 antibioottipakettia Keski-Afrikan tasavaltaan ja toisessa lähetyksessä 40 000 kipulääkepakettia Haitille. IHP huolehtii paikallisten järjestöjen avulla, että lääkkeet päätyvät kohdemaissa niitä eniten tarvitseville.

”Työskentelemme tiiviisti kohdemaissa sijaitsevien kumppanijärjestöjemme kanssa, jotka puolestaan tekevät yhteistyötä paikallisten terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Näin varmistamme, että ihmiset saavat tarvitsemansa lääkkeet ”, Lydia Amartey-Williams, Corporate Partnerships Manager IHP:lta kertoo.

IHP:n kohdemaiden kumppanijärjestöt hyväksytään tarkasti MHRA-lisenssin mukaisesti. Hyväksyntäprosessissa varmistetaan, että kumppanijärjestöjen terveydenhuollon partnereilla on riittävät tilat, kliininen asiantuntemus sekä asianmukainen kyky säilyttää ja jakaa lääkkeitä turvallisesti. Lisäksi IHP tarkistaa kumppanijärjestöjään säännöllisesti myös hyväksynnän jälkeen.

Koronarajoitukset ovat vähentäneet lääkkeiden kysyntää Suomessa

Koronaviruspandemiasta johtuvien rajoitustoimien myötä antibiooteille ja tietyille muille lääkkeille on ollut merkittävästi aiempia vuosia vähemmän kysyntää. Kelan mukaan apteekista ostettujen antibioottien määrä oli Suomessa vuonna 2020 noin 30 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Kysynnän laskusta johtuen myös Orionin markkinoille tuomia antibiootteja ja kipulääkkeitä on jäänyt varastoon. Yhteistyö IHP:n kanssa mahdollistaa uuden käyttökohteen etsimisen näille ylijäämätuotteille, jotka eivät ennusteiden mukaan ole menossa kaupaksi.

Lääkkeissä ainakin vuosi käyttöaikaa

Lahjoitettavissa lääkkeissä on lahjoitushetkellä käyttöaikaa jäljellä vähintään vuosi. Myynnissä olevien lääkkeiden voimassaoloajalle on EU-maissa globaaliin tasoon verrattuna niin tiukat vähimmäisvaatimukset, että lahjoitettavien lääkkeiden käyttö EU-alueella ei onnistu. Tästä syystä niiden lahjoitus hyvään tarkoitukseen IHP:n kautta on Orionille luonteva ratkaisu.

”On mahtavaa, että nämä Orionin antibiootit ja kipulääkkeet pääsevät käyttöön. Nyt kyseiset lääkkeet auttavat ihmisiä sen sijaan, että ne äkillisen kysynnän muutoksen vuoksi päätyisivät lääkehävikiksi”, Noora Paronen, Head of Corporate Responsibility Orionilta kertoo.

Orion seuraa tiiviisti lahjoitettujen lääkkeiden matkaa

Lääkkeiden lähettämisen jälkeen IHP raportoi Orionille siitä, miten lääkkeitä on kohdemaissa hyödynnetty. Raporttien avulla Orion seuraa tiiviisti lääkkeiden matkaa ja varmistuu siitä, että lääkkeet päätyvät niitä aidosti tarvitseville.

Orion on turvannut jo sadan vuoden ajan lääkkeiden saatavuutta Suomessa. Yhteistyön myötä Orion on mukana edistämässä lääkkeiden saatavuutta myös kriisi- ja katastrofialueilla. Paronen iloitsee, että IHP reagoi nopeasti kriisitilanteisiin ja tekee työtä tarvittavien lääkkeiden ja tarvikkeiden toimittamiseksi niitä hädän hetkellä tarvitseville.

”Olen innoissani tästä yhteistyömahdollisuudesta. Lahjoituksia on tarkoitus tehdä myös tulevaisuudessa, mikäli kysynnässä ilmenee yllättäviä muutoksia”, Paronen kertoo.

Lue IHP:n julkaisema tiedote aiheesta (englanniksi) tai suomenkielinen käännös IHP:n julkaisemasta tiedotteesta.