Siirry pääsisältöön

Alansa huippujen hyvinvointi on pääasia – niin korkeushypyssä kuin lääketeollisuudessa

Orionin brändilähettiläs ja korkeushyppääjä Ella Junnila ja Orion nostavat molemmat rimaa myös mielen hyvinvointiin liittyvien teemojen parissa. Ella pitää mielen hyvinvoinnistaan huolta kuuntelemalla itseään ja suunnittelemalla tarkasti arkiaskareensa. Myös Orion satsaa omien huippuosaajiensa hyvinvointiin monipuolisin keinoin.
Orion_2023_09_Ella_Junnila_Orionfi_994x559_005.jpg

Kun on kyse huippusuorituksista, pelkkä fyysinen suorittaminen ei riitä. Harjoittelu ja ammattitaidon ylläpitäminen ovat avainasemassa itse suorittamisessa, mutta mielen hallinta ja hyvinvointi vaikuttavat oleellisesti valmistautumiseen sekä lopputulokseen – riman ylittämiseen. 
 
Korkeushyppääjä Ella Junnila pyrkii tähän konkreettisesti jokaisessa korkeushyppykisassa, joissa hän on yltänyt Suomen ennätykseen sekä EM-pronssiin. Orionilla kuvainnollisempi rima asetetaan korkealle vastuullisuusasioissa, joista yhtenä tärkeänä teemana on orionilaisten mielen hyvinvointi. 

Ella Junnila kuuntelee mieltään ja kehoaan sekä antaa niiden palautua 

Suomen kärkikorkeushyppääjä ajaa eteenpäin sisäinen motivaatio, jota ei horjuta vesisateet tai edes loukkaantumiset.

Haluan tietää, missä rajani menevät ja kuinka hyvä minusta voi tulla.

”Haluan tietää, missä rajani menevät ja kuinka hyvä minusta voi tulla”, Junnila sanoo. 
 
Junnila kertoo olevansa suorittajaluonne, joka johtaa itseään ”rautaisella kädellä”. Huippu-urheilun ja kurinalaisen harjoittelun lisäksi hän opiskelee politiikan tutkimusta Tampereen yliopistossa. Kiireisen arjen keskellä hän kuuntelee itseään tarkasti ja antaa kehonsa ja mielensä levätä silloin kun ne sitä vaativat. Jos mieli on ylikierroksilla, uni kärsii ja tekemättömät asiat haittaavat keskittymistä. 
 
”Tehokkain stressinlievityskeinoni on tekemättömien asioiden listaaminen ja isojen projektien paloitteleminen osiin. Kun pienimmätkin mieltäni vaivaavat asiat ovat listattuna kalenteriin, tiedän, että ne tulevat ajallaan hoidetuiksi ja voin keskittyä siihen, mitä olen tekemässä”, Junnila kertoo. 

Orionilla huippuosaajien mielen hyvinvointia vaalitaan arvoissa ja arjessa 

Huippuosaajien mielen hyvinvointia halutaan vaalia myös Orionilla, ja Orionista pyritäänkin jatkuvasti kehittämään entistäkin mieliystävällisempää työpaikkaa. Mieli ry on myöntänyt Orionille Hyvän mielen työpaikka® -merkin tunnustuksena pyrkimyksistä mielen hyvinvoinnin suunnitelmalliseen vahvistamiseen.  

Henkilöstön hyvinvointia ja työssä jaksamista seurataan jatkuvasti.

”Orionilaiset kokevat työnsä tyypillisesti hyvin merkityksellisenä – pelkästään työn merkityksellisyys motivoi ja innostaa huippusuorituksiin. Samaan aikaan työ voi välillä olla kuormittavaa esimerkiksi useiden päällekkäisten projektien ja työtehtävien myötä, jolloin työhön liittyvä hallinnan tunne voi heiketä”, Orionilla työhyvinvoinnin ja työkykyjohtamisen kehittämisen parissa työskentelevä Wellbeing Manager Katja Kärkkäinen kertoo. 
 
“Henkilöstön hyvinvointia ja työssä jaksamista seurataan jatkuvasti muun muassa työntekijän ja esihenkilön välisillä Voimavarteilla, joissa työkuormaa arvioidaan kuukausittain. Jos hälytysarvot ylittyvät, ryhdytään toimenpiteisiin”, Kärkkäinen lisää. 
 
Toisia arvostava ja kunnioittava työkulttuuri kuuluu olennaisesti Orionin arvoihin ja varhaisen tuen toimintaan. Ylikuormittunut voi olla sokeutunut tilanteelleen, jolloin työyhteisön tuki nopeuttaa uupumista ennakoivien heikkojen signaalien tunnistamista. Kollegoiden tuki edistää henkilön saamista tuen piiriin ennen kuin ongelmat kasaantuvat kriiseiksi asti. Välittävä kulttuuri on tässä avainasemassa. 
 
Kuormittumisen todellisiin juurisyihin pyritään pääsemään käsiksi työntekijän, esihenkilön, HR:n ja työterveyden kanssa käytyjen yhteisten keskustelujen avulla. Tarkoituksena on muokata työtä henkilön työkykyä vastaavaksi ja kuntoutumista mahdollistavaksi.  
 
Orionilla on tarjolla myös yksilöllisiä mielenhyvinvointipalveluita, joissa omaa tilannettaan pääsee pohtimaan ammattilaisen avustuksella. Lisäksi mielenhyvinvointiin liittyviä ennaltaehkäiseviä verkkokoulutuksia tarjotaan laajalti. 

Onnistumisista saa iloita ja niistä voi myös oppia 

Onnistuminen on yksi tärkeimpiä motivaattoreita niin työssä kuin huippu-urheilussakin. Onnistuneen hypyn ja kilpailun jälkeen Ella Junnila antaa itselleen täyden luvan nauttia tunteesta.  
 
”Taputan itseäni olalle ja otan itseltäni kehut vastaan. Korkeushypyssä on kuitenkin aina mahdollista petrata suoritusta, joten onnistumisen hetkelläkin perkaan suorituksen tarkkaan: mikä meni nappiin ja missä voi parantaa.” 
 
Myös opiskellessa Junnila käyttää itsereflektiota hyödykseen. Hyvin sujuneen projektin jälkeen hän miettii, millainen hän itse oli ryhmän jäsenenä, mitä olisi toivonut muilta ja osasiko hän kommunikoida sen heille.  
 
”Haluan kehittyä niin opiskelijana, ihmisenä kuin korkeushyppääjänäkin. Rimaa voi nostaa, vaikka onnistumisesta iloitseekin täysillä!”, Junnila sanoo. 
 
Orionilla on jo vuosia panostettu valmentavan johtamiskulttuurin kehittämiseen. Tavoitteena on, että esihenkilö auttaa työntekijää onnistumaan yksilönä ja tiimiä onnistumaan yhdessä. Orionilla myös kehityskeskusteluita kutsutaan Yhdessä Onnistumme -keskusteluiksi, mikä kuvastaa yhteistyön merkitystä.  
 
Orion saakin usein myönteistä palautetta vallitsevasta yhteishengestä, jossa kannustetaan ja tsempataan työkaveria. Kokemus siitä, että kollegat ja esihenkilöt välittävät, heijastuu työyhteisöön hyvinvointina ja psykologisena turvallisuutena. 

Ellan vinkit mielen hyvinvointiin ja stressin lievitykseen: 

  • Opettele kuuntelemaan kehoasi. Fyysisesti väsyneenä se tarvitsee lepoa, mutta henkinen väsymys taas lievittyy liikkumalla. Mielen ja kehon ylikierroksia lasken venyttelemällä – kun isot lihakset venyvät, keho rauhoittuu.  
  • Löydä tapa rauhoittua ilman elektroniikkaa. Itse luen mielelläni, mutta joku toinen voi rentoutua esimerkiksi maalaamalla, kirjoittamalla tai tekemällä käsitöitä.  
  • Uni ja hyvä ravinto auttavat palautumaan. Huolehdin siitä, että saan ruoasta tarpeeksi energiaa, proteiinia ja hivenaineita. Uskon myös, että joskus palautumiseni vaatii ehdottomasti esimerkiksi berliininmunkkia.