Siirry pääsisältöön

Täyden höngän päästövähennyksiä

Fermionin Oulun tehtaalla syntyi älynväläys, joka palkittiin myöhemmin Vuoden Energianerokas -tunnustuksella. Tehdas nimittäin lämpiää sen omalla tuotannolla.
Rimannostajat_Ari_Koskela.jpg

”Tajusimme, että prosessissa vapautuva hönkähöyry voitaisiin hyödyntää tehtaan lämmitysjärjestelmässä. Investoimme lämmönsiirtimeen, joka on maksanut itsensä takaisin jopa nopeammin kuin odotimme. Ympäristö kiittää, kun CO2-päästöt ovat vähentyneet kaiken kaikkiaan 42 700 kiloa vuodessa.”

– Fermionin Head of Technical Operations Ari Koskela

Fermionin Oulun tehtaalla vuonna 2009 tehdyssä energiakatselmuksessa tunnistettiin hönkähöyryn potentiaali. Silloin ei osattu ratkaista, miten tämä lämpö hyödynnetään. Vuonna 2018 nousi esiin uusi ajatus lämmön hyödyntämisestä, joka johti lämmönsiirtimen hankintaan ja laitteiston asentamiseen kesäseisakissa 2019.

Nyt hönkähöyry otetaan talteen ja käytetään sekä kiinteistön että käyttöveden lämmityksessä. Syntyvä hukkalämpö on mahdollista hyödyntää sataprosenttisesti lämmönsiirtimen avulla. Ennakkolaskelmien odotukset ylittyivät, ja jäljelle jäi lähinnä positiivinen ongelma: kuinka käyttää kaikki talteen otettu lämpö hyväksi?

Miksi rimaa pitää nostaa?

Tehtailla syntyy ylijäämälämpöä, joka on yleensä hukkaenergiaa. Ylijäämälämmön hyödyntämisellä on merkittävä rooli valtakunnallisen energiatehokkuuden parantamisessa ja päästöjen vähentämisessä, kuten Vuoden Energianerokas -kilpailun tuomaristo toteaa. Fermionin tehtaan onnistunut teko osoittaa, että lämpöä on mahdollista valjastaa kannattavasti käyttöön lyhyelläkin aikavälillä.

Miten nostamme rimaa?

Loistavien esimerkkien voima rohkaisee meitä kasvattamaan vaikuttavuuttamme paljon Oulun tehdasta laajemmin. Investoinnista saadut positiiviset kokemukset innoittavat kartoittamaan ja toteuttamaan samankaltaisia hukkalämmön hyödyntämismahdollisuuksia muillakin Orion-konsernin kuudella tehdaspaikkakunnalla.

Hönkähöyryn hyötykäyttö on vähentänyt CO2-päästöja 42 700 kiloa vuodessa.