Siirry pääsisältöön

Hukkahöyry lämmittää hankolaisia koteja

Orion hyödyntää Hangossa meriveteen aiemmin lauhdutetun hukkahöyryn siirtämällä sen jatkossa paikalliseen kaukolämpöverkkoon.
Rimannostajat_Jere_Laaksonen.jpg

”Hukkahöyryn ajaminen mereen on tuhlausta, kun voimme hyödyntää sitä energiantuotannossa ja vähentää siten tarvetta ostaa energiaa muualta. Olemme Orionissa hyvillämme siitä, että meillä on nyt mahdollisuus käyttää hukkahöyry hyödyksi hankolaisten talojen lämmittämiseen.”

– Orionin Project Manager Jere Laaksonen

Orionin tuotannossa vapautuu orgaanisia yhdisteitä. Yhdisteet poltetaan höyrykattilassa, jotta ilmakehään ei pääse haitallisia aineita. Niiden sijaan höyrykattilasta vapautuu harmitonta hukkahöyryä, joka on aiemmin lauhdutettu ajamalla höyry meriveteen.

Tämä on nyt muuttumassa, kun hukkahöyry ajettiin marraskuusta 2021 alkaen täysimääräisesti Hangon paikalliseen kaukolämpöverkkoon. Mereen siitä ei päädy enää pihaustakaan.

Ympäristölle hukkahöyryn hyödyntäminen on totta kai hieno juttu: on fiksua siirtää ylimääräinen höyry suoraan Hangon asukkaiden käytettäväksi sen sijaan että sen sisältämä energia tuhlattaisiin. Säästöjä Orionin energiakuluihin kertyy myös selvinä euroina, kun Hangon seudun kaukolämpöverkko Adven hyvittää meille saamaansa hukkahöyryä.

Miksi rimaa pitää nostaa?

Kyse on isosta energiamäärästä, jonka hyödyntäminen on tärkeää. Tästä kiittää paitsi Orion yrityksenä myös ympäristö ja koko Hangon alueen energiatalous.

Miten nostamme rimaa?

Sen sijaan, että lauhduttaisimme massiivisen määrän hukkahöyryä meriveteen, saammekin sen hyötykäyttöön yhteistyökumppanimme Advenin kaukolämpöverkkoon. Samalla vastaava määrä lämpöä voidaan jättää tuottamatta seudun muissa kaukolämpökattiloissa, mikä vähentää kokonaisenergiantuotantoa ja päästömääriä.

Vuonna 2020 Hangon tehtaalla ajettiin hukkahöyryä mereen kaikkiaan noin 4400 megawattitunnin edestä. Kun järjestelmä lokakuussa 2021 saatiin käyttöön, ei hukkaa mereen tule enää lainkaan.