Siirry pääsisältöön

Orionin automaatio-osastolla työntekijä saa kehittää ja kehittyä

Orionin automaatio-osasto on monipuolisten osaajien tiimi, jossa erilaiset vahvuudet ovat arvossaan. Lääketehtaassa järjestelmien ja teknologian runsaus tarjoavat mahdollisuuden innovointiin, erikoistumiseen ja ammatilliseen kehittymiseen.
23.1.2024 Teksti / Sanna Jäppinen
automaatio2_orionfi_994x559.jpg

Orionin automaatio-osaston vastuualueiden kirjo on laaja, ja keskeinen syy monipuoliselle tehtäväkentälle on tietysti toimintaympäristö eli lääketehdas.  
 
”Meillä on paljon erilaisia järjestelmiä, koneita ja laitteita, joihin liittyy monenlaista tekniikkaa ja teknologiaa. Alan osaajia siis todella tarvitaan, ja olemme viime vuosina kasvaneet vauhdilla”, sanoo Antti-Ville Piirainen, Head of Automation. 
 
Hän muistuttaa, että Orion tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden päästä tutustumaan lääketeollisuuteen: aiempaa lääkealan tuntemusta ei tarvita, sillä tarjolla on aina seikkaperäinen perehdytys.  
 
”Esimerkiksi Orionin Faasi-traineeohjelma on mielestäni tosi toimiva konsepti. Uransa alkupuolella olevat ihmiset pääsevät tutustumaan meihin ja Orioniin yleensä ja toteamaan, että tämähän on kivaa hommaa.” 

Automaatio-osasto on monessa mukana 

Automaatio-osaston vastuulle kuuluu luonnollisesti lääketuotantoon liittyvä perinteinen prosessi- ja koneautomaatio: niin laitteiden käyttöönotot kuin myös ylläpito, ongelmien ennaltaehkäisy ja päivittäinen tuki. Lisäksi osaston asiantuntijat kehittävät jatkuvasti toimintaa ja ovat mukana projektien suunnittelussa – ja he myös konkreettisesti tekevät esimerkiksi PLC-ohjelmointia ja järjestelmien konfigurointia.  
 
Yksi tärkeä tehtäväalue on vastata useista lääketuotannon tietojärjestelmistä, kuten vaikkapa serialisoinnista eli lääkkeiden sarjanumeroinnista ja olosuhdevalvonnasta. Näissä järjestelmissä vähintään yksi osa ulottuu lääkkeiden tuotantoprosesseihin asti, jolloin tuen on hyvä tulla läheltä lattiatasoa, prosessit ja toiminnan tuntevilta ammattilaisilta. 
 
Automaatio-osasto myös vastaa tuotannon sähkötöiden johdosta, ja iso osa osaston väestä on sähköalan ammattihenkilöitä.

Moninaisuus ja erilaiset vahvuudet ovat iso plussa 

Koska automaatio-osaston vastuut ovat niin laaja-alaisia, tarvitaan monenlaisia osaajia.  
 
”Tietysti pitää olla kiinnostunut tekniikasta ja teknologiasta sekä uuden kehittämisestä, mutta ehkä kaikkein tärkein ominaisuus on se, että pystyy omatoimisesti etsimään tietoa ja olemaan yhteydessä toisiin ihmisiin”, Antti-Ville Piirainen arvioi.  
 
Osastolla arvostetaan moninaisuutta eli ihmisten erilaisia taustoja ja persoonia. Jokaisen vahvuudet huomioidaan työtehtäviä suunniteltaessa: jos projektien koordinointi kiinnostaa, siihen pyritään tarjoamaan mahdollisuus, toiset taas saavat syventyä yksityiskohtiin. 
 
”Meitä alkaa olla jo niin iso joukko, että ihmisillä on myös mahdollisuus erikoistua. On tehokkaampaa ja järkevämpää, että voi keskittyä tiettyyn osa-alueeseen, sen sijaan että kaikki tekisivät geneerisesti kaikkea”, Piirainen toteaa. 
 
Panostamalla talon sisäiseen osaamiseen Orion myös luo arvokasta kilpailuetua maailmanlaajuisilla markkinoilla.  

Innovointi inspiroi koko tiimiä 

Automaatio-osasto on viime vuosina kasvanut nykyiseen kokoonsa, noin 35 henkilöön. Osaston väki on itse ollut määrittelemässä, millaisella osastolla työtä halutaan tehdä. 
 
”Olemme innovatiivinen, luotettava, vastuullinen ja yhteistyökykyinen porukka”, Piirainen kuvailee yhdessä luotua profiilia.  
 
”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olemme energinen ja monipuolinen tiimi, joka pyrkii jatkuvasti kehittämään toimintaansa ja pysymään uusien teknologioiden aallonharjalla.” 

Yhdessä tekemällä jaksaa paremmin 

Vaikka työn suola on mahdollisuus teknologian kehittämiseen ja samalla omaan ammatilliseen kehittymiseen, on automaatio-osastolla haluttu varmistaa myös se, että innostava työ ei haukkaa liian suurta osaa elämästä, vaan työ säilyy mielekkäänä ja työympäristö mukavana.  
 
”Olemme linjanneet, että työpäivät eivät veny pitkiksi, viikonloput pyhitetään levolle ja työmatkustamista vähennetään. Tavoitteena on nolla työuupumusta ja nolla työtapaturmaa”, Piirainen sanoo.  
 
Tärkeää jaksamiselle on myös se, että asioita tehdään oikeasti yhdessä.  
 
”Meillä on osastolla neljä tiimiä, mutta ei raja-aitoja eikä siiloja. Haluamme olla yhdessä yksi iso automaatiotiimi.”