Siirry pääsisältöön

Orionin tutkimusassistentit tekevät töitä syövän nujertamiseksi ja kivun lievittämiseksi: ”Löydöksemme saattaa kääntää tutkimuksen suunnan”

Mira Leppänen-Mattelmäki on työskennellyt 13 vuotta Orionin laboratoriossa ja jaksaa yhä hämmästellä, miten ihmisen kudoksesta eristettyjä soluja voidaan kasvattaa laboratorio-olosuhteissa. Hänen kollegansa Minna Vuorenmaa puolestaan innostuu tieteen tekemisestä ja uuden löytämisestä. Lue, miten monipuolista tutkimusassistentin työ on Tutkimus ja kehitys -osastollamme.
2024_03_Turku_laborantit_010_site_uusi.jpg

”Eniten minua motivoi työhöni tieto siitä, että joku potilas hyötyy tästä joskus”, sanoo Orionin laboratorion kiputiimissä nimikkeellä Research Associate työskentelevä Mira Leppänen-Mattelmäki
 
Samaa mieltä on Orionin Research Assistant Minna Vuorenmaa. Työ tuntuu merkitykselliseltä, koska ihmisten auttaminen motivoi – ja Vuorenmaan tapauksessa nimenomaan syöpäpotilaiden auttaminen, sillä hän tekee töitä syöpätutkimustiimissä. 
 
Hän on työskennellyt Orionin laboratorion Tutkimus ja kehitys -yksikössä reilut neljä vuotta ja Leppänen-Mattelmäki puolestaan 13 vuotta. Työ ei kyllästytä, sillä työtehtävät ovat vaihtelevia ja uutta pääsee oppimaan jatkuvasti.  
 
”Tieteen tekeminen on tosi mielenkiintoista. Tänään olimme uuden tiedon äärellä, kun tutkimme laboratoriokokeessa, toimiiko uusi molekyyli oletetulla tavalla”, Vuorenmaa sanoo.

Joustavuutta, vastuunottoa ja oman työn hallintaa

Tutkimusassistentti toteuttaa ja dokumentoi tutkijan suunnittelemia laboratoriokokeita. Sen lisäksi työnkuvaan kuuluu laboratorion ylläpitotöitä, kuten laitteiden kunnossapitoa ja reagenssien eli kemiallisissa reaktioissa reagoivien aineiden tilaamista. 
 
Kokeissa assistentit testaavat esimerkiksi sitä, miten laboratoriossa kasvatetut solut reagoivat kehitettäviin lääkeaineisiin. 
 
”Löydöksemme voi hyvinkin olla sellainen, jota emme ole osanneet odottaa. Se saattaa kääntää tutkimuksen suunnan. Siksi tässä työssä on oltava joustava, eikä tämä sovi sellaiselle, joka haluaa samojen rutiinien toistuvan päivittäin”, Leppänen-Mattelmäki sanoo. 
 
Laboratoriokokeen teko vaatii myös itseohjautuvuutta. Päätöksiä saattaa joutua tekemään ja niitä perustelemaan nopealla aikataululla. Tutkimusassistentin pitää siis uskaltaa ottaa vastuuta. Päätöksiä ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin, sillä työkaverit ovat aina apuna, Vuorenmaa sanoo. 
 
Työssä korostuvat myös järjestelmällisyys ja huolellisuus. 
 
”Oman työn hallinta on tärkeää. Fokus täytyy säilyttää, vaikka samanaikaisesti tapahtuu paljon asioita”, sanoo Leppänen-Mattelmäki.

Kansainvälisessä työympäristössä vuorovaikutustaidot korostuvat  

Orionin laboratorioissa Espoossa ja Turussa työskentelee kaikkiaan noin sata tutkimusassistenttia 15 tiimissä. Tutkimusassistenttien työnkuva vaihtelee, sillä laboratoriotutkimuksia tarvitaan aivan lääkekehityksen alkuvaiheesta prosessin loppuun saakka. Tutkimus- ja kehityspuolen tavoitteena on löytää uusia lääkkeitä sekä tutkia niiden tehoa ja turvallisuutta. 
 
Moni Orionin tutkimusassistentti on valmistunut Leppänen-Mattelmäen ja Vuorenmaan tavoin ammattikorkeakoulusta. He molemmat ovat valmistuneet bioanalyytikoiksi. Assistentteina työskentelee myös laboratorioalan perustutkinnon suorittaneita sekä yliopistosta valmistuneita.  
 
Tutkimusassistentin lähimmät työkaverit ovat toiset assistentit ja tutkijat. Yhteistyötä tehdään tiiviisti ja yli tiimirajojen, ja siksi vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä.  
 
”Töihin on aina kiva tulla, koska meillä on innostava ja lämmin ilmapiiri. Täällä ihmiset ovat tiimipelaajia ja apua saa aina tarvittaessa”, Vuorenmaa sanoo ja kertoo koristelleensa tänään työkavereidensa kanssa erään kollegan huoneen tämän syntymäpäivän kunniaksi.
 
Leppänen-Mattelmäki komppaa ja kutsuu työkavereitaan superkollegoiksi. 
 
”Kun tehdään paljon, aina sattuu ja tapahtuu, mutta ilmapiiri on niin kannustava ja hyväksyvä, että mokatkin uskaltaa tunnustaa.” 
 
Laboratorion työyhteisö on kansainvälinen ja työskentelykieli on usein englanti.  
 
”Kansainvälisyys tuo työyhteisöön dynaamisuutta. Koska olemme niin erilaisista taustoista, oppilaitoksista ja työpaikoista, meillä ei ole sellaista mentaliteettia, että tehdään hommat kuten aina ennenkin on tehty. Olemme avoimia uusille ideoille”, Leppänen-Mattelmäki sanoo.

Mahdollisuus vaikuttaa tutkimuksen suuntaan

Orion on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen työnantaja laboratoriotyötä tekeville. Vastaavalla laajuudella tutkimusta ja kehitystä tekevää taloa ei Suomessa ole. Orionilla on mahdollista nähdä lääkekehityksen ja -tutkimuksen koko kaari. 
 
Se on motivoivaa ja kiinnostavaa myös Leppänen-Mattelmäen mielestä. 
 
”Jaksan yhä hämmästellä sitä, miten ihmisen tai eläimen kudoksista voidaan eristää soluja ja kasvattaa niitä edelleen laboratorio-olosuhteissa.” 
 
Tutkijoilla on lääkekehityksessä merkittävin rooli, mutta kehitys on ennen kaikkea yhteistyötä, jossa ei voida onnistua ilman ammattitaitoisia assistentteja. 
 
”Työskentelemme yhdessä yhteistä päämäärää kohti”, Vuorenmaa sanoo.  

Research Assistant Minna Vuorenmaan työviikon kolme inspiroivinta hetkeä 

  1. Syöpälääkekandidaatin askel eteenpäin. Neljä vuotta kestänyt tutkimus siirtyi eteenpäin, ja seuraavaksi lääkekandidaatin turvallisuutta tutkitaan ennen kliiniseen vaiheeseen siirtymistä. Suurin osa tutkimuksista kaatuu jo alkuvaiheessa. Siksi tuntuu tosi hienolta, että olemme tämän lääkekandidaatin kanssa askelen lähempänä sitä, että siitä tulisi toimiva syöpälääke.
  2. Yhteinen ponnistus laboratoriokokeessa. Edessä oli monimutkainen ja aikaa vievä laboratoriokoe, johon tarvittiin aikataulutusta ja panostusta yli tiimirajojen. Kaikkien yhteisellä panoksella onnistuimme kokeessa.
  3. Työkaverin synttärikakku. Lounashetket hauskojen kollegoiden kanssa piristävät joka päivä. Iltapäivän kruunasi työkaverin leipoma kakku syntymäpäivän kunniaksi. 

Kiinnostuitko Orionin labroissa työskentelystä? Katso avoimet paikat: Avoimet työpaikat (orion.fi)