Siirry pääsisältöön

”Tällä alalla työtä riittää tulevaisuudessakin” – neljä tiedenaista kertoo urastaan lääketeollisuudessa

Suomessa tekniikan ja teollisuuden alojen työntekijöistä vain noin parikymmentä prosenttia on naisia. Orionilla tilanne on toinen: liki 60 prosenttia työntekijöistämme on naisia. Tässä jutussa neljä orionilaista tiedenaista kertoo urakehityksestään ja työnsä kohokohdista.
6.2.2024 Teksti / Anne Ventelä
Orion_womeninscience_hero_994x559 (1).jpg

Kaikki alkaa varhaisesta kiinnostuksesta matematiikkaan ja luonnontieteisiin, mutta itse työn mielekkyys syntyy auttamisesta, merkityksellisyydestä ja ihmisten hyvinvoinnin parantamisesta. 
 
Näin kertovat Orionilla työskentelevät tiedenaiset Liisa Ailanen, Paula Rytilä, Tarja Ylinen ja Satu Vartiainen. Tässä jutussa he kertovat urapoluistaan ja työstään Orionilla. 

Copy_orion_womeninscience_Liisa_Ailanen_994x559.jpg

Tämä on loistava ala ihmiselle, jolla on utelias ja analyyttinen mieli.

Liisa Ailanen, Senior Scientist

Liisa Ailanen

  • väitellyt filosofian tohtoriksi  
  • työskentelee vanhempana tutkijana Orionin kipututkimuksen yksikössä 

Liisa, miten olet päätynyt nykyiseen työhösi? 

Olen aina ollut hyvä matematiikassa, joten opiskelin lukion jälkeen diplomi-insinööriksi. Aika nopeasti tajusin, ettei se ollutkaan minun juttuni. Minua kiinnosti enemmänkin se, miten ihminen toimii solu- ja molekyylitasolla ja miten sairauksiin voidaan vaikuttaa lääkehoidolla. Pääsin terveyden biotieteiden koulutusohjelmaan ja valitsin pääaineekseni lääkekehityksen. Maisteriksi valmistumiseni jälkeen jatkoin väitöskirjatutkijana ja tutkin lihavuuden liitännäissairauksien mekanismeja. 
 
Kun valmistuin tohtoriksi vuonna 2018, Orionilla haettiin tutkijaa keskushermostosairauksien yksikköön. Työskentelen reilun 20 hengen tutkimusyksikössä, joka tutkii uusia lääkekehityskohteita lähinnä kroonisen kivun hoitoon. 
 
Mikä työssäsi Orionilla on parasta?

Saan hoksata uusia asioita ja yhdistää olemassa olevaa tietoa uusiin havaintoihin. Tutkimustyö Orionilla on innostavaa, koska se on iso lääketehdas, jolla on hyvät resurssit. Viime vuosina Orion on panostanut kipututkimuksen kehittämiseen, ja uusia ideoita tuetaan. Samaan aikaan Orion on maailmanlaajuisessa mittakaavassa aika pieni lääketehdas, joten tekeminen on joustavaa. 
 
Miksi lääketeollisuuteen kannattaa hakeutua töihin? 

Tämä on loistava ala sellaiselle ihmiselle, joka on innostunut luonnontieteistä ja jolla on tutkijalle tyypillinen utelias luonne. Oletan, että tällä alalla työtä riittää tulevaisuudessakin, koska ihmiset elävät entistä pidempään ja erilaiset sairaudet lisääntyvät iän myötä. Toisaalta vasta helpoimmat lääkekehityskohteet on löydetty, ja edessä on hurja määrä tutkimatonta.  

36 % 

Kevään 2023 yhteishaussa tekniikan alan yliopistokoulutuksen ensisijaisista hakijoista reilu kolmannes oli naisia. Ammattikorkeakoulussa vastaava osuus oli 23 prosenttia. 

Lähde: Opetushallituksen tilastopalvelu Vipunen 

Copy_Orion_womeninscience_Paula_Rytila_994x559.jpg

Lääketeollisuudessa pystyn yksittäisten potilaiden sijaan hoitamaan isompaa ihmisjoukkoa.

Paula Rytilä, Head of Region Asia Pacific

Paula Rytilä  

  • erikoistunut keuhko- ja allergialääkäriksi
  • työskentelee Singaporessa ja vetää Orionin Aasian ja Tyynenmeren myynti- ja markkinointiorganisaatiota 

Paula, miten olet päätynyt nykyiseen työtehtävääsi ja mitä työnkuvaasi kuuluu? 

Työskentelin HUSissa keuhkolääkärinä ja vedin omaa tutkimusryhmääni, kun minulle tarjottiin työtä Orionilta. Olin tehnyt läheistä yhteistyötä lääketeollisuuden kanssa ja olin utelias näkemään, mitä voisin tällä puolella oppia.

Työskentelin ensin lääketieteellisenä johtajana Orionin lääketieteellisellä osastolla. Myöhemmin vastuuni laajenivat lääketurvatoimintaan, sitten liiketoiminnan kehittämiseen, myyntiin ja markkinointiin. Kaksi viime vuotta olen johtanut Orionin myynti- ja markkinointiorganisaatioita Aasian ja Tyynenmeren maissa. Olen vastuussa siitä, että saavutamme meille asetetut liiketoimintatavoitteet. 
 
Mikä työssäsi Orionilla on parasta? 

Orionilla on paljon mahdollisuuksia kehittää itseään ja osaamistaan. Työni on monipuolista ja saan haastaa itseäni, mutta työtä ei tarvitse tehdä yksin. Sekin on hienoa, että olen päässyt viemään suomalaisia lääkkeitä maailmalle. Etenkin Aasiassa on kiinnostavat ja kehittyvät lääkemarkkinat. 
 
Miksi lääketeollisuuteen kannattaa hakeutua töihin? 

Olen nähnyt muutaman Orionin alkuperäislääkkeen kehityksen alusta asti ja näen, miten ne auttavat ihmisiä maailmalla. Lääketeollisuudessa asioita voidaan edistää nopeammin kuin akateemisessa maailmassa, ja lääkärinä pystyn nykyisessä työssäni hoitamaan yksittäisen potilaan sijaan isompaa ihmisjoukkoa. 

57 % 

Vuonna 2022 Orionin kaikista työntekijöistä 57 prosenttia oli naisia.  

Copy_Orion_womeninscience_Tarja_Ylinen_994x559.jpg

Alalle voi tulla monilla erilaisilla koulutuksilla.

Tarja Ylinen, Production Manager

Tarja Ylinen  

  • opiskellut prosessitekniikkaa ammattikorkeakoulussa  
  • työskentelee Espoossa Orionin varaston ja tukiryhmän tuotantopäällikkönä 

Tarja, miten olet päätynyt nykyiseen tehtävääsi? 

Minulla ei lukion jälkeen ollut selkeitä urasuunnitelmia. Olin hyvä kemiassa, fysiikassa ja matematiikassa, joten lähdin opiskelemaan prosessitekniikkaa. Tein työharjoittelun muovipakkaustehtaalla, minkä jälkeen pääsin vuoro-operaattoriksi ja vuorotyönjohtajaksi polyesteritehtaalle. Kun määräaikainen työni päättyi, aloin etsiä teollisuuden työnjohtotehtäviä, ja Orionilla oli paikka auki. 

Nyt olen työskennellyt Orionilla yli 20 vuotta. Olin ensin tabletinvalmistuksessa, sen jälkeen olen toiminut työnjohtajana eri tuotanto-osastoilla. Nyt olen tuotantopäällikkönä Espoon-varastolla. Varmistan, että varastolla ja tukitoiminnoissa toimitaan kustannustehokkaasti, turvallisesti ja laadukkaasti.  
 
Mikä työssäsi Orionilla on parasta? 

Työni on konkreettista. Saan jatkuvasti nähdä, miten saapuvista materiaaleista syntyy valmiita tuotantoeriä. Lisäksi tämä on erittäin säädelty ja ohjeistettu teollisuuden ala, mikä tuo turvaa ja tukea päätöksille ja luo puitteet omalle tekemiselle.

Orionilla viihdyn siksikin, että ilmapiiri on positiivinen ja työyhteisössä haastetaan kehittymään. Työkierrot ovat mahdollisia, joten yritystä ei tarvitse vaihtaa, jos haluaa kehittyä urallaan. 
 
Miksi lääketeollisuuteen kannattaa hakeutua töihin? 

Lääketeollisuudessa on tarjolla monenlaisia tehtäviä, ja alalle voi hakeutua monilla eri koulutuksilla. Koen tämän työn merkityksellisemmäksi kuin monet muut teollisuuden alat. Teemme lääkkeitä, jotka parantavat ihmisiä ja luovat hyvinvointia. 

Teknologiateollisuuden yrityksiin tarvitaan vuoteen 2033 mennessä 13 300 uutta työntekijää. 

Lähde: Teknologiateollisuus ry 

Orion_womeninscience_Satu_Vartiainen_994x559.jpg

Lääketeollisuudessa on konkreettista tekemisen meininkiä.

Satu Vartiainen, Vice President, Quality Management, Fermion

Satu Vartiainen 

  • kemian tekniikan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri
  • työskentelee laatujohtajana Orionin tytäryhtiössä Fermionissa  

Satu, miten olet päätynyt nykyiseen työhösi? 

Olen aina ollut kiinnostunut matematiikasta ja luonnontieteistä, joten lukion jälkeen opiskelin kemian tekniikan diplomi-insinööriksi. Pian valmistumisen jälkeen tajusin, että haluaisin konkreettista tekemistä ja tekemisen meininkiä. Teollisuudessa on juuri sitä. 

Aloitin Orionilla puhdistusvalidointi-insinöörinä. Tehtäväni oli varmistaa, että tuotannon pesuprosessit toimivat luotettavasti. Sain nopeasti lisää vastuuta ja esihenkilötehtävän. Halusin laajentaa osaamistani, joten opiskelin töiden ohessa kauppatieteiden maisteriksi. Kun työskentelin Orionin laatujärjestelmäyksikön vetäjänä, minulle avautui mahdollisuus siirtyä nykyiseen työhöni Fermionille. 
 
Mitä työnkuvaasi kuuluu ja mikä työssäsi on parasta? 

Fermion kehittää, valmistaa ja myy lääkkeissä käytettäviä vaikuttavia aineita. Vastaan Fermionin laadunvalvontalaboratorioista, laadunvarmistuksesta ja lääkeaineiden rekisteröinnistä. Näiden parissa työtään tekee noin 80 ihmistä Espoossa, Hangossa ja Oulussa. 

Toimin esihenkilönä ja työskentelen myös päivittäin asiakkaidemme kanssa. Lisäksi olen Fermionin johtoryhmän jäsen.

Olen viihtynyt Orionilla ja Fermionilla jo 23 vuotta. Minua on kannustettu ja olen saanut kehittää osaamistani. Nykyisessä työssäni varmistan, että potilaat saavat turvallisia lääkkeitä, jotka on valmistettu viranomaisvaatimusten mukaisesti. On inspiroivaa työskennellä alansa huippuammattilaisten ympäröimänä ja nähdä, millaisia asioita pystymme yhdessä kehittämään. 
 
Miksi lääketeollisuuteen kannattaa hakeutua töihin? 

Lääkealalla rakennetaan hyvinvointia ja autetaan ihmisiä. Työ on monipuolista, vastuullista ja merkityksellistä. Viime vuodet ovat myös osoittaneet, miten tärkeää on, että lääketeollisuus pystyy reagoimaan yllättäviin tilanteisiin ja että lääkkeiden saatavuus voidaan turvata Suomessa.