Siirry pääsisältöön

”Sain mahdollisuuden ammatilliseen kasvuun” – Omien vahvuuksien tunnistaminen siivitti Joonas Rahkosta uralla etenemisessä

Kun Head of Development Services Joonas Rahkonen aloitti Orionilla, hän ponnisti asiantuntijaroolista päällikkötehtäviin – ja sitten esihenkilöksi. Johtamisoppeja Rahkonen on ammentanut muun muassa rauhanturvaajan tehtävissä. ”Kriisialueilla opin tunnistamaan vahvuuksiani ja heikkouksiani sekä luottamaan tiimiin sataprosenttisesti”, Rahkonen sanoo.
5.2.2024 Teksti / Anni Turpeinen
Orion_Joonas_Rahkonen_002_Orionfi_994x559.jpg

Moitteettomasti toimivat järjestelmät ja yhteydet ovat elinehto sille, että Orionilla voidaan valmistaa ja kehittää lääkkeitä potilaille.  
 
Joonas Rahkonen, Head of Development Services, vetää tietohallinnossa tiimiä, jonka tehtävänä on suunnitella ja kehittää IT-ratkaisuja Orionin liiketoimintayksiköiden tarpeisiin.  
 
”Intohimoisena jääkiekkomiehenä ajattelen kokonaisuutta jääkiekkojoukkueena, jossa jokaisella osaajalla on oma pelipaikkansa. Jokaisen ammattitaito on yhtä tärkeää ja vie joukkuetta, eli Orionia, menestykseen. Minun tehtävänäni on pitää IT-ratkaisut toimivina ja moderneina, jotta muut Orionin asiantuntijat voivat keskittyä omaan työhönsä ja saada siinä tuloksia aikaan”, Rahkonen sanoo. 
 
Tiimin vetovastuun ja esihenkilötyön lisäksi Rahkonen on itsekin mukana monissa eri tehtävissä, jotka liittyvät muun muassa projektien suunnitteluun, ohjaukseen ja toteutukseen, IT-arkkitehtuuriin sekä toiminnan kehittämiseen. 

Asiantuntijasta projektipäälliköksi  

Rahkonen valittiin Orionin IM-osaston Development Services -tiimin projektipäälliköksi vuonna 2018. Hänelle oli kertynyt vahvaa teknistä osaamista edellisestä työpaikastaan IT- ja liiketoimintakonsultoinnin palveluyhtiöstä, jossa hän työskenteli IT-asiantuntijana.  
 
”Kuuluin tekniseen tiimiin, ja työskentelimme muun muassa potilastietojärjestelmien parissa. Sain myös kokemusta kehitysprojektien hallinnoimisesta. Koen, että projektipäällikkönä substanssiosaamisesta on hyötyä, sillä silloin ymmärtää asiantuntijoiden kieltä ja hahmottaa paremmin, kuinka paljon mihinkin työhön kuluu aikaa”, Rahkonen sanoo. 
 
Ennen IT-uraansa Rahkonen ehti toimia kahteen otteeseen myös rauhanturvaajana. Komennukset Tšadissa ja Libanonissa muokkasivat ajattelua ja laittoivat asioita oikeaan perspektiiviin jo nuorella iällä. Kokemus opetti myös johtamistaitoja äärimmäisissä olosuhteissa. 
 
”Rauhanturvaajakokemus kriisialueilla on varmasti vaikuttanut myös uraani. Ymmärrän vahvuuksiani ja kehityskohteitani, enkä hätkähdä päätöksentekoa tiukoissakaan paikoissa. Opin myös luottamaan sataprosenttisesti tiimin jäseniin ja heidän osaamiseensa – ja näitä oppeja tarvitaan myös työelämässä.” 

Suoraan syvään päätyyn 

Rahkonen sanoo olevansa iloinen siitä, että Orion antoi hänelle mahdollisuuden ammatilliseen kasvuun.  
 
”Ei se aina mene niin, että tullakseen valituksi johonkin tehtävään tarvitsee vuosien kokemuksen kyseisestä roolista. Valitessaan minut projektipäälliköksi Orion osoitti, että omien vahvuuksien tunteminen ja motivaatio kehittymiseen ovat erinomaisia rekrytoinnin kriteerejä”, Rahkonen miettii. 
 
Projektipäällikkönä Rahkonen pääsi osoittamaan taitonsa heti alkajaisiksi: 
 
”Orionin tytäryhtiö Orion Diagnostica myytiin, ja sain tehtäväkseni huolehtia yhtiöiden tietojärjestelmien eriyttämisestä. Tehtävä vaati isojen kokonaisuuksien hallintaa ja yhteistyötä laajasti eri toimijoiden kesken. Se antoi myös hyvän yleiskuvan lääkeyritysten toiminnasta.” 
 
Yksi järjestelmä liittyy usein monen orionilaisen työhön, joten muutosten vaikutukset ja tavoitteet tulee olla jokaisessa projektissa tarkasti mietittynä. 
 
”Olemme onnistuneet työssämme, kun suuretkin uudistukset soljuvat taustalla ja tulevat käyttöön niin, ettei kukaan Orionilla huomaa, mitä on tapahtunut”, Rahkonen nauraa. 
 
”Aina näin ei tietenkään ole, vaan joskus muutokset aiheuttavat väistämättä esimerkiksi käyttökatkoksia. Silloin kommunikointi työn hyödyistä ja tavoitteista nousee tärkeäksi”, hän jatkaa.  
 
Rahkonen valittiin tiiminsä esihenkilöksi vuonna 2022. Tullessaan valituksi hänellä oli kokemusta operatiivisesta asioiden johtamisesta, ja nyt hän pääsisi toimimaan myös tiimin vetäjänä.  
 
”Esihenkilönä toimimisessa pätevät samat pelisäännöt kuin jääkiekkokaukalossa: tee muista ympärillä parempia, niin pärjäät itsekin paremmin.” 

Kolme parasta asiaa Orionilla: 

  • Mahtavat työkaverit. ”Meillä hyvä porukka kasassa.”
  • Mielenkiintoiset työtehtävät jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä. ”Saamme olla mukana kehityksen aallonharjalla, jossa panostetaan koulutuksiin ja uuden oppimiseen.”  
  • Merkityksellinen työ. ”Saa olla aidosti ylpeä.”