Siirry pääsisältöön

Orionin vastuullisuusraportti 2023 on julkaistu – hiilidioksidipäästöt vähentyivät ja lääkkeiden saatavuus pysyi hyvällä tasolla

Orion onnistui tehostamaan energiankulutustaan ja vähentämään hiilidioksidipäästöjään merkittävästi vuonna 2023. Myös lääkkeiden saatavuus säilyi hyvällä tasolla. Sosiaalisen vastuun tiekartta ja henkilöstön monimuotoisuutta koskeva laaja kysely antoivat uusia eväitä vastuullisuuden kehittämiseen.
29.4.2024 Teksti / Katri Isotalo
994x559_Orion_Vastuullisuusraportti.jpg

Edistyminen tärkeimmissä vastuullisuusteemoissa vuonna 2023: 

  • Potilasturvallisuus aina etusijalla: Orionin lääkkeiden saatavuus pysyi hyvällä tasolla haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta.  
  • Aktiivinen työ ympäristön puolesta: Energiatehokkuustoimien ansiosta saavutettiin 11 459 MWh:n energiansäästöt.  
  • Huolenpito hyvinvoinnin huippuosaajista: Orion toteutti ensimmäisen monimuotoisuuteen ja inkluusioon keskittyvän kyselyn koko konsernin henkilöstölle.
  • Eettisyys työn ytimessä: Orion loi sosiaalisen vastuun tiekartan liiketoiminnan aiheuttamien haitallisten vaikutusten lieventämiseksi koko arvoketjussa.   

Lämpöpumppulaitos paransi energiatehokkuutta ja vähensi päästöjä 

Konfliktit eri puolilla maailmaa ja niiden aiheuttama yleinen epävarmuus vaikuttavat lääkkeiden ja raaka-aineiden saatavuuteen ja siten lääkkeiden toimitusvarmuuteen. Orion onnistui kuitenkin pitämään lääkkeidensä toimitusvarmuuden hyvällä tasolla sekä globaalisti että Suomessa. Suomessa Orionin lääkkeellisten tuotteiden saatavuus oli 95 prosenttia.

Hiilidioksidipäästöjä saatiin vähennettyä erityisesti Orionin Espoon-tuotantolaitoksella käyttöön otetun lämpöpumpun ansiosta. Lämpöpumppu hyödyntää tuotannon hukkalämpöä ja ulkoilmaa ja tuottaa hiilidioksidivapaata energiaa tehtaan käyttöön. Tämän ja muiden energiatehokkuutta parantavien hankkeiden ansiosta saavutettiin 11 459 MWh:n energiasäästöt vuonna 2023. Orionin kokonaisenergiankulutus vuonna 2023 oli 159 242 MWh. 

Toinen merkittävä saavutus ympäristövastuussa oli vedenkäyttöön liittyvä riskienarviointi kaikilla tuotantolaitoksilla.  

Sosiaalisen vastuun tiekartta auttaa vahvistamaan ihmisoikeuksien toteutumista  

Huolenpito hyvinvoinnin huippuosaajista -teeman merkittävin askel oli ensimmäinen koko konsernin henkilöstölle tehty monimuotoisuuteen ja inkluusioon eli mukaan ottamiseen keskittyvä kysely. Kyselyyn vastasi yli puolet Orionin henkilöstöstä eri puolilla maailmaa, joten se antaa hyvät eväät monimuotoisuuden ja inkluusion kehitystarpeiden tunnistamiseen. Tulosten avulla määritellään tarkat kehitystavoitteet toteutusaikatauluineen.

Koko arvoketjun kattavan ihmisoikeustyön tueksi Orionissa laadittiin vuonna 2023 sosiaalisen vastuun tiekartta. Se auttaa minimoimaan Orionin toiminnasta aiheutuvia kielteisiä vaikutuksia eli varmistamaan, että esimerkiksi paikallisyhteisöjen oikeudet eivät Orionin arvoketjuissa vaarannu eikä työturvallisuudesta tingitä missään toimitusketjun vaiheessa.  

Orionin Vastuullisuusraportti 2023 (englanniksi) julkaistiin 25.4.2024. Raportti on laadittu GRI-vaatimusten mukaisesti (Global Reporting Initiative).