Siirry pääsisältöön

Toivottu uudistus: Orion lisää tuotepakkauksiinsa selkeät lajitteluohjeet eri materiaaleille

Kartonkia, monenlaista muovia, lasia… Lääkepakkausten eri materiaalien lajittelu oikeisiin jäteastioihin on jatkossa entistä helpompaa, kun Orion lisää pakkauksiinsa tarkat lajittelumerkinnät kaikille niissä käytetyille materiaaleille.
5.3.2024 Teksti / Sanna Jäppinen
kierratysmerkki_artikkeli_paakuva_944x559.jpg

Tabletit on käytetty, mihin jäteastiaan läpipainopakkaus pitikään laittaa? Vastaava pohdiskelu lienee monelle tuttua, kun lääkepakkauksen sisältö on tyhjä ja kierrätysastia kutsuu.  
 
”Kartonkipakkausten ja paperisten pakkausselosteiden lajittelussa riittää varmasti usein maalaisjärki, mutta esimerkiksi monia osia sisältävien pakkausten kohdalla oikea astian valinta ei aina ole niin selvää”, sanoo Terhi Rauhansalo, Product Manager. 
 
Orion haluaa kantaa vastuunsa tuotteiden elinkaaren loppupäästä ja samalla helpottaa kuluttajien toimintaa sekä neuvontaa apteekeissa lisäämällä pakkauksiinsa tarkat ohjeet lajittelusta.  
 
Selkeinä symboleina ja suomen- ja ruotsinkielisillä teksteillä esitetyt ohjeet tulevat jatkossa löytymään sekä Orionin itsehoito- että reseptilääkkeiden pakkauksista samoin kuin joistakin ei-lääkinnällisistä tuotteista, kuten ravintolisistä ja perusvoiteista.  
 
Lääkkeissä ohjeet löytyvät pakkauksen sisäpuolelta, ei-lääkinnällisten tuotteiden pakkauksissa merkit voivat olla myös ulkopinnalla.  

Ensimmäiset uudistetut pakkaukset kuluttajille keväällä 2024 

Ensimmäiset lajitteluohjeilla varustetut uudistetut pakkaukset tulevat kotimaan apteekkeihin ja kuluttajille jo kevään 2024 aikana.  
 
Kaikki Orionin pakkaukset eivät kuitenkaan muutu kertarysäyksellä. Uudistuksessa edetään vaiheittain tuotekohtaisesti niin, että liikkeelle lähdetään myydyimmistä kipulääkkeistä, ja ensimmäisen vuoden tavoitteena on lisätä lajittelumerkit vähintään kymmeneen tuotteeseen.  
 
Mitään varastossa olevaa ei myöskään heitetä pois, vaan olemassa olevat pakkaukset käytetään ensin loppuun. Siksi merkintöjä ilmaantuu apteekeissa myytäviin Orionin tuotteisiin vähitellen.

Lajittelumerkit ovat huolellisen suunnittelun tulos – keskiössä helppous kuluttajalle 

Pakkausten lajittelumerkinnät on suunniteltu Orionin pakkausteknologiaosastolla, ja ne ovat pakkaussuunnittelija Hanna Bruunin käsialaa.  
 
”Merkkien suunnittelussa piti tarkasti miettiä, mitä tietoa kuluttajat kaipaavat ja mitä pakkauksiin mahtuu. Ja koska meillä on todella paljon erilaisia tuotteita, pakkauksia ja pakkausmateriaaleja, erilaisia merkkejäkin tarvittiin runsaasti”, Bruun kertoo. 
 
Selkeyttä kuluttajan kannalta lisää helposti ymmärrettävien merkkien ohella se, että pakkauksessa on aina ohjeet vain juuri kyseisen pakkauksen sisältämien materiaalien lajitteluun. 

Toiveena lajitteluohjeiden yleistyminen  

Lääkepakkaukset ovat osa potilasturvallisuutta, ja sallitut tekstit ja merkinnät ovat tarkasti säädeltyjä. Lajitteluohjeiden lisäämiseksi Orion on hakenut ja saanut luvan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta.  
 
”Toivomme tietysti, että lajitteluohjeiden lisäämisestä tulisi jatkossa yleinen käytäntö lääkealalla”, Bruun sanoo.  
 
Orionin tuotteita myydään yli sadassa maassa, ja jotta lajitteluohjeet voidaan lisätä myös kansainvälisille markkinoille meneviin pakkauksiin, pitää luvat hakea kullekin markkinalle maakohtaisesti. 

Käyttämättömät lääkkeet palautetaan aina apteekkiin 

Orionin tuotepakkauksiin tulevat lajittelumerkinnät koskevat nimenomaan pakkausten materiaaleja, eivät käyttämättömän lääkkeen hävittämistä.  
 
”Lajitteluohjeissa muistutetaan, että vain tyhjän pakkauksen saa kierrättää”, Terhi Rauhansalo sanoo.  
 
”Toivomme, että pakkauksen lajitteluohjeet herättävät kuluttajissa myös sen ajatuksen, että ylijäämälääkkeet kuuluu aina palauttaa apteekkiin – niin että ne eivät päätyisi roskakoriin ja sitä kautta luontoon ja vesistöihin.”