Siirry pääsisältöön

Kumppanuus biotekniikkayrityksen kanssa tähtää useiden eri syöpätyyppien hoitoon

Orion ja Alligator Bioscience kehittävät yhdessä bispesifisiä vasta-aineita syövän hoitoon. Molemmissa yrityksissä toivotaan, että yhteistyössä syntyvät lääkeaineet auttavat syöpäpotilaita tulevaisuudessa. Orionin tapa tehdä tutkimusta on tehnyt vaikutuksen yhteistyökumppaniin.
Orion_Alligator_994x559.jpg

Orionin ja biotekniikkayritys Alligator Bioscience allekirjoittivat lisenssi- ja yhteistyösopimuksen elokuussa 2021. Nyt käynnissä on kaksi tutkimusohjelmaa, joista toinen käynnistyi vuoden 2023 alussa. 

”Yhteistyö on ollut hedelmällistä. Sen johdosta käynnistimme toisen tutkimusohjelman Alligator Biosciencen kanssa luottavaisin mielin”, kertoo Orionin immuno-onkologian johtaja Anil Thotakura.

Tutkimusyhteistyössä hyödynnetään Alligator Biosciencen monipuolista vasta-ainekirjastoa ja RUBY™-alustaa, joka mahdollistaa bispesifisten vasta-aineiden kehittämisen.  
 
Myös Alligator Biosciencellä iloitaan tähänastisesta yhteistyöstä.

Useampi yhtäaikaisesti käynnissä oleva projekti nopeuttaa tutkimuksen edistymistä ja helpottaa päätöksentekoa."

 

“Orionilla on vahva osaaminen lääkekohteiden validoinnista, ja heidän koneistonsa ja tapansa tehdä tutkimusta on vaikuttavaa. Useampi yhtäaikaisesti käynnissä oleva projekti nopeuttaa tutkimuksen edistymistä ja helpottaa päätöksentekoa”, kertoo yrityksen teknologiajohtaja Laura von Schantz

“Meille pienenä yrityksenä on hienoa päästä hyödyntämään tällaista kapasiteettia”, Alligator Biosciencen varatoimitusjohtaja ja operatiivinen johtaja Malin Carlsson sanoo.

Yhteistyön ytimessä joustavuus ja luottamus 

Kumppaniyritysten yhteinen ohjausryhmä tapaa Suomessa tai Ruotsissa neljä kertaa vuodessa. Muuten yhteydenpito hoidetaan jokaviikkoisissa etäpalavereissa. 
 
“Rakastan korkean tason tieteellisiä keskusteluita, joita käymme Orionin tiimin kanssa”, von Schantz sanoo. 
 
Yhteiseen ohjausryhmään kuuluva Carlsson on samoilla linjoilla: 
 
“Keskustelumme ovat aina rakentavia, ja tapaaminen on aina hauskaa.” 
 
Sekä Orionilla että Alligator Biosciencellä ollaan tyytyväisiä tutkimusyhteistyön joustavuuteen. Se perustuu molemminpuoliseen luottamukseen.  
“Meillä on yhteinen näkemys tutkimusten suunnasta ja tavoitteista, joten jokaisesta pienestä kokeesta ei tarvitse neuvotella erikseen,” Carlsson sanoo.

Ovet auki yhteistyölle myös tulevaisuudessa

Käynnissä olevien tutkimusprojektien on määrä valmistua lähivuosina. Tavoitteena on saada kaksi lääkeainekandidaattia, joita voidaan jalostaa pidemmälle, mahdollisesti aina valmiiksi lääkkeeksi asti. Ne voisivat hyödyttää potilaita, joille ei ole apua nykyisistä hoitomuodoista.

Uskomme, että kehittämiämme vasta-aineita voidaan käyttää useiden eri syöpätyyppien hoitoon."

 

“Uskomme, että vasta-aineita, joita kehitämme, voidaan käyttää useiden eri syöpätyyppien hoitoon”, Thotakura sanoo. 
 
Molemmissa yrityksissä on korkeat odotukset yhteistyössä syntyvien lääkeaineiden mahdollisuuksista auttaa syöpäpotilaita.

Näimme todellisen mahdollisuuden kehittää uusia syöpälääkkeitä."

 

“Lähdimme tähän yhteistyöhön, koska näimme todellisen mahdollisuuden kehittää uusia syöpälääkkeitä”, Carlsson sanoo. 

Bispesifiset vasta-aineet voivat tulevaisuudessa tarjota monia hyötyjä seuraavan sukupolven immuno-onkologisissa hoidoissa. Niiden avulla pyritään kehittämään tehokkaampia hoitoja syöpäpotilaille, jotka eivät saa apua tällä hetkellä saatavilla olevista hoitomuodoista. 

Immuno-onkologiset hoidot valjastavat kehon oman immuunijärjestelmän tuhoamaan syöpäsoluja. Tämä voi lisätä potilaiden elinajanodotetta tai jopa parantaa syövän.  

Lue lisää Orionin immuno-onkologiatutkimuksesta

Tämän kumppanuuden tavoite: Käynnissä olevien tutkimusprojektien lopputuloksena saadaan kaksi lääkeainekandidaattia, joita voidaan jalostaa pidemmälle – mahdollisesti aina valmiiksi lääkkeeksi asti. 

Kumppanifakta 
Alligator Bioscience AB on ruotsalainen, kliiniseen tutkimuskehitysvaiheeseen keskittyvä biotekniikkayritys, joka kehittää immuno-onkologisia vasta-ainelääkkeitä syöpähoitoihin. Sen erikoisalaa ovat immunoterapiassa käytettävät kasvaimiin kohdennetut lääkkeet. Yhtiö toimii ensisijaisesti lääkekehityksen alkuvaiheessa, ideavaiheesta kliinisen vaiheen 2 tutkimukseen ja siitä eteenpäin. Sen kotipaikka on Lundissa Ruotsissa. Sen osakkeet on listattu Nasdaq Tukholmassa. 

Orion kumppanina 
Olemme suomalainen lääkeyhtiö, joka toimii maailmanlaajuisesti. Lääketutkimuksemme ydinterapia-alueita ovat syöpäsairaudet ja kipu. Toimimme yhteistyössä muiden yhtiöiden kanssa valmistuksessa, tutkimuksessa ja tuotekehityksessä sekä tuotteiden kansainvälisessä markkinoinnissa. Hyvä yhteistyö kumppaneittemme kanssa on meille kunnia-asia. Partneruudet ja verkostoituminen ovat Orionille tärkeitä läpi koko toiminnan arvoketjun.  
 
Lue lisää partneroinnista kanssamme