Uusiutuneen rintasyövän hoito

Rintasyöpä voi uusiutua paikallisesti leikkausalueella, toisen rinnan uutena syöpänä tai etäispesäkkeinä. Uusiutunutta etäispesäkkeistä syöpää ei voida parantaa, mutta etenemistä voidaan hidastaa.

Vakavin rintasyövän uusiutumisen muoto on etäpesäkkeiden ilmestyminen, joita tulee yleisimmin luustoon, keuhkoihin, maksaan tai imusolmukkeisiin.

Etäpesäkkeitä lähettäneen rintasyövän perushoito on lääkehoito, joka riippuu rintasyövän biologisesta alatyypistä. Hormonireseptoripositiivisia rintasyöpiä hoidetaan pääasiassa hormonihoidoilla ja muita solunsalpaajahoidoilla.

Useita hoitomuotoja

Hoitomuotoja voidaan vaihdella syövän edetessä. Kerrallaan käytetään yhtä hoitomuotoa, mutta valitettavasti syöpä muuttuu vastustuskykyiseksi ja hoitoa täytyy vaihtaa. Uusiutuvaa etäispesäkkeistä rintasyöpää sairastava potilas voi saada keskimäärin 4–6 hoitomuotoa peräkkäin.

Keskimääräinen elinaika etäispesäkkeiden toteamisen jälkeen on noin kolme vuotta, mutta jotkut voivat elää kymmenenkin vuotta.

Hormonihoitojen aikana potilas on usein melko terveennäköinen ja mahdollisesti työkykyinen. Solunsalpaajahoidot ovat rankempia. Hoitovaihtoehtoja on nykyään lukuisia, joten hoito voidaan valita yksilöllisesti.

Paikallisuusiutuma ja uusi syöpä

Rintasyöpä voi uusiutua myös aiemmin leikatun rinnan alueella tai leikatun puolen kainaloon, jolloin kyseessä on paikallisuusiutuma. Tällainen syöpä hoidetaan mahdollisuuksien mukaan leikkauksella sekä lääkehoidoilla ja sädehoidolla.

Rintasyöpä voi syntyä myös toiseen rintaan, jolloin kyseessä on uusi itsenäinen syöpä, joka hoidetaan kuten ensimmäinen rintasyöpäkin.

Juttua varten on haastateltu dosentti, syöpätautien erikoislääkäri Riikka Huovista Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.