Näin tunnustelet rintasi

Rintojen omatarkkailu kerran kuukaudessa on tärkeä osa naisen terveydestä huolehtimista. Lisäksi 50–69-vuotiaiden kannattaa osallistua säännöllisesti mammografiaseulontoihin.

Nuorten naisten, joilla on kuukautiset, kannattaa tunnustella rinnat kuukautisten jälkeen, jolloin rintarauhaskudos on pehmeimmillään. Vanhemmat naiset voivat valita itselleen sopivan ajan kuukaudesta.

1. Aloita rintojen tarkkailu riisumalla vaatteet ja katsomalla rintoja peilin edessä. Onko rinnan muodossa tai värissä muutoksia? Tuleeko nännistä eritettä tai onko nännissä tai ihossa sisäänvetäytymiä tai ihottumaa? Katso rintoja sekä edestä että sivulta kädet alhaalla ja sen jälkeen kädet ylhäällä.

2. Käy istumaan ja tunnustele vasen rinta oikealla kädellä ja oikea rinta vasemmalla. Painele rintaa sormet yhdessä ja tunnustele koko rinta kiertäen koko rinta. Tunnustele rinnat ensin käsi alhaalla, käsi sivulle ojennettuna ja sen jälkeen käsi ylhäällä.

3. Käy makuulle ja tunnustele rinnat vielä uudestaan makuuasennossa. Jotkut muutokset tuntuvat vain tietyssä asennossa.

4. Jos rinnassa tuntuu kyhmy, kovettuma tai muu muutos, käy näyttämässä rintaa lääkärille. Kaikki pienetkin muutokset ja epäilykset kannattaa aina tarkistuttaa.

Juttua varten on haastateltu dosentti, syöpätautien erikoislääkäri Riikka Huovista Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.