Näin tunnistat lapsen astman

Hengitys vinkuu ja lapsi hengittää hetkittäin vaikeasti, varsinkin rasituksessa. Näiden oireiden lisäksi atooppinen ihottuma ja sukurasite ovat astman ennusmerkkejä.

Hengenahdistus on selkein oire, josta astman voi tunnistaa jo pienellä lapsella. ”Pitkittynyt, yli kahdeksankin viikkoa kestänyt yskä ei yksinään kerro paljoa, mutta jos siihen liittyy hengitysvaikeuksia, kyseessä saattaa olla astma”, sanoo lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Anna Pelkonen.

Astma on keuhkoputkien limakalvon tulehdussairaus, jossa limakalvon reagointi johtuu usein hengitysilmassa kulkeutuvista allergeeneista. Oireita pahentavat rasitus, infektiot ja allergeenialtistukset, kuten siitepölyt.

Pelkonen toteaa, että lapsella astma on paljon monimuotoisempi kuin aikuisilla, ja siksi myös hoito tehoaa eri tavoin eri-ikäisillä lapsilla. ”Käytännössä on kaikille tehokkainta kuitenkin ottaa käyttöön keuhkoihin inhaloitavat lääkkeet – eli avaava ja astmatulehdusta rauhoittava kortisoni. Pienimmillä lapsilla on käytössä annossumutteet.”

Lääkehoidolla astma pyritään saamaan tasapainoon ja jos on todettu oireita pahentavia ärsykkeitä, niitä vältetään yksilöllisesti. Tupakansavua on vältettävä ehdottomasti. Liikunnan roolina on tukea hoitoa ja säännöllisillä lääkärikontrolleilla ohjataan hoidon suuntaa. 

Normaali, rajoittamaton elämä ja immuunijärjestelmän aktivointi pienestä pitäen voivat auttaa ennaltaehkäisemään astmaa. Tupakansavua tulee välttää jo odotusaikana ja puolustusjärjestelmää vahvistaa myös lapsen rintaruokinta neljän kuukauden ikään asti.

Lapsen astmalla on usein hyvä ennuste. ”Tavoitteena on, että astmaa seurataan ja hoidetaan lääkityksellä, kunnes lääkitys voidaan lopettaa. Monella oireet katoavat kokonaan murrosiässä”, Pelkonen sanoo.

 

teksti: Johanna Paasikangas-Tella