Siirry pääsisältöön

Välimiesoikeus hylkäsi Orionin vaatimukset Kronans Droghandelin osakkeita koskevassa lunastusasiassa

Välimiesoikeus antoi Tukholmassa joulukuun 18. päivänä 2000 päätöksensä lunastusasiassa, jossa Orion-yhtymä Oyj:n ruotsalainen tytäryhtiö Orion Pharma AB (Orion) oli aikaisemmin tänä vuonna aloittanut välimiesmenettelyn ruotsalaisia Roche AB:ta (Roche) ja Novartis Sverige AB:ta (Novartis) vastaan. Jutussa Orion oli vaatinut vahvistettavaksi, että Roche ja Novartis ovat rikkoneet osapuolten välistä vuonna 1970 tehtyä konsortiosopimusta myymällä viime vuoden lopulla Orionin etuosto-oikeus syrjäyttäen ruotsalaiselle Atle AB:lle noin 25 % ruotsalaisen Kronans Droghandel AB:n osakkeista.

Välimiesoikeus hylkäsi Orionin vahvistuskanteen todeten, että Roche ja Novartis eivät olleet rikkoneet konsortiosopimusta myydessään osakkeet Atlelle. Välimiesoikeuden päätöksen mukaisesti Orion oli esittänyt lunastusvaatimuksensa liian myöhään, vaikka Orion oli toiminut osakaskonsortion puheenjohtajan kirjallisten lunastusvaatimuksen esittämisaikaa koskeneiden toimintaohjeiden mukaan.

Orion velvoitettiin yhteensä noin 175.000 eurolla suorittamaan välimiesoikeuden palkkiot sekä Rochen ja Novartiksen oikeudenkäyntikulut. Välimiesoikeuden päätös on lopullinen.