Siirry pääsisältöön

Suojele Itämerta – palauta käyttämättömät lääkkeet apteekkiin

Vesistöihin päätyvät lääkejäämät voivat vaurioittaa merten ja järvien herkkää ekosysteemiä. Jokainen meistä voi helposti vaikuttaa Itämeren tilaan viemällä vanhat ja käyttämättömät lääkkeet apteekin lääkekeräyspisteeseen.
31.8.2020 Teksti / Essi Kähkönen
Suojele_Itämerta.jpg

Mitä tehdä vanhaksi jääneille ja käyttämättömille lääkkeille? Viemäriin, roskikseen, lavuaariin tai vessanpönttöön ne eivät missään tapauksessa kuulu.

Mutta miksi eivät kuulu – miksi asia on niin tärkeä?

Mitä haittaa lääkkeistä on viemärissä?

”Roskista ja viemäreistä lääkkeiden jäämiä päätyy ympäristöön ja vesistöihin”, kertoo tutkija Lauri Äystö Suomen Ympäristökeskuksesta.

”Lääkkeiden jäämiä päätyy näin siis myös Itämereen.”

Vesistöissä lääkejäämät saattavat vaurioittaa järvien ja merten herkkää ekosysteemiä. Lääkejäämien on todettu muun muassa haittaavan kalojen lisääntymistä.

Lääkejäämät vaikuttavat myös kalojen käytökseen ja kertyvät niiden sisäelimiin.  

Vedenpuhdistamot eivät pysty poistamaan kaikkia lääkejäämiä

Lääkejäämien kokonaiskuormasta Itämeressä ei ole tarkkaa tietoa. Kuorman suuruutta on vaikea arvioida, sillä kaikille lääkeaineille ei ole saatavilla kemiallista analytiikkaa. Lääkejäämien käyttäytymistä vesistöissä ei myöskään tunneta riittävästi, eikä lääkkeiden käyttömääriä tilastoida kattavasti.

Äystön mukaan jäteveden puhdistustekniikka on tärkeässä roolissa.

”Jotta päästöjen kasvulta vältyttäisiin, täytyisi päästöjä vähentää muun muassa jäteveden puhdistustekniikkaa kehittämällä. Nykyiset tekniikat eivät poista kaikkia jäämiä.”

”Ja vaikka teknisiä ratkaisuja olisi olemassa, ne vaativat resursseja ja aiheuttavat kasvihuonekaasupäästöjä. Tämän takia olisi tärkeää tunnistaa ne lääkeaineet, joiden poistamiseen nämä voimavarat pitäisi ensi tilassa kohdentaa”, Äystö sanoo.  

Käytä lääkettä oikein, palauta ylijäämät apteekkiin

Ainoa turvallinen tapa päästä eroon kodin lääkekaappiin jämähtäneistä vanhoista tai vaille käyttöä jääneistä lääkkeistä on viedä ne apteekkiin.

”Jokaisessa suomalaisessa apteekissa on lääkekeräyspiste. Yleensä se sijaitsee lähellä sisääntuloa, ja pisteeseen voi viedä mitkä tahansa lääkkeet. Lääkkeiden palauttaminen on ilmaista, ja apteekista lääkkeet päätyvät turvallisesti loppukäsiteltäviksi”, sanoo Head of Corporate Responsibility Noora Paronen Orionilta.

”On toinenkin tärkeä tapa vähentää lääkejäämien ympäristöön päätymisen riskiä: käyttää lääkkeitä oikein. Uusi lääke kannattaa aloittaa pienellä pakkauskoolla ja reseptilääke on aina syytä käyttää loppuun lääkärin ohjeen mukaisesti.”

Lääkkeitä ei myöskään kannata ostaa turhaan varastoon.

Myös järvet uhattuina

Kun väestö vanhenee, luontoon päätyvien lääkejäämien määrän oletetaan kasvavan. Itämereen päätyy lääkepäästöjä paitsi rannikolta myös sisämaasta.

Itämeren suojelu on tutkijan mukaan tärkeää, mutta myös sisävedet täytyy muistaa.

”Sisävesissä päästöt laimenevat paljon pienempään vesimassaan. Lääkejäämien mahdolliset haittavaikutukset voivat toteutua järvissä ja joissa jo paljon aikaisemmin kuin Itämeressä”, Äystö toteaa.

Orion mukana edistämässä lääkkeetöntä Itämerta

  • Lääkkeetön Itämeri -kampanja on valtakunnallinen hanke, jolla on jo muutaman vuoden ajan vaikutettu suomalaisten tietoisuuteen lääkkeiden oikeasta hävittämisestä. Kampanjan ydinsanoma on, että vanhat ja käyttämättömät lääkkeet pitää viedä apteekkiin, jotta ne eivät päätyisi vesistöihin.
    Kampanjassa on mukana useita toimijoita ja kampanjan asiantuntijana toimii Suomen Ympäristökeskus SYKE sekä suojelijana John Nurmisen Säätiö.
  • Orion on omassa lääketuotannossaan tehnyt jo vuosia töitä sen eteen, ettei lääkkeenvalmistuksesta pääse lääkejäämiä vesistöihin tai muualle ympäristöön. Erillisviemäröintiin perustuvan prosessin avulla muista jätevesistä erotetaan ne jätevedet, jotka sisältävät biologiselle puhdistamolle soveltumattomia yhdisteitä tai nykytietämyksen mukaan riskin ympäristölle.
  • Kuluttajille helpon väylän panoksen antamiseen Orionin vesistönsuojeluohjelmalle tarjotaan mahdollisuutena valita Orionin tuotteiden keräilykampanjassa ”Aineeton lahja Itämerelle”.

Lähteenä: www.syke.fi