Siirry pääsisältöön

Suomen hyvä maine houkutteli Bryce Nelsonin töihin Suomeen

Kanadalainen Bryce Nelson muutti Suomeen houkuttelevan työtehtävän perässä ja on työskennellyt Orionilla Turussa noin vuoden. Hänen mukanaan Suomeen muuttivat myös vaimo, lapset ja koira. Muuttamisessa ja uuteen maahan asettumisessa apuna oli Orionin tarjoama relokaatio-palvelu.
Orion_2023_09_Bryce_Nelson_Orionfi_994x559.jpg

Kanadalainen biologi Bryce Nelson on nähnyt maailmaa ja asunut useassa maassa. Viimeisen vuoden ajan koti on ollut Suomen Turussa ja työpaikka Orion. Suomeen Bryce Nelson tuli head hunterin houkuttelemana, kun Orionilla oli Protein Engineer -työtehtävä auki.  
 
Nykyään Antibody Engineering Lead -tittelillä työskentelevää Bryce Nelsonia houkuttelivat Suomeen mielenkiintoiset työtehtävät ja Pohjoismaiden hyvä maine. Mukana tulivat myös perhe; vaimo ja kaksi alle kymmenenvuotiasta lasta. 

Työssä Orionilla minua kiinnosti mahdollisuus työskennellä suuressa, hyvin tunnetussa yrityksessä, mutta sen pienessä, suhteellisen uudessa biologian yksikössä."

”Pohjoismailla ja Suomella on ulkomailla erittäin hyvä maine. Työssä Orionilla minua kiinnosti mahdollisuus työskennellä suuressa, hyvin tunnetussa yrityksessä, mutta sen pienessä, suhteellisen uudessa ja nuoressa biologian yksikössä. Olemme kuin pieni yritys isomman sisällä, mikä on ollut mielenkiintoista”, Nelson kertoo. 

Työkieli englanti, kotikieli japani 

Orionin Turun biologian yksikön ja Nelsonin työkieli on englanti. Englanninkieliselle ja ranskan taitoiselle Nelsonille se ei ole ongelma, mutta suomea hän on oppinut vasta muutaman sanan.  
 
”Se hieman harmittaa. Meillä on kotona kuitenkin jo kaksi kieltä. Vaimoni on japanilainen ja kotikielemme on japani. Nyt kun olemme täällä Suomessa, yritän puhua lapsille englantia ja he käyvät englanninkielistä koulua. Mutta yritämme omaksua ainakin vähän myös suomea”, Nelson sanoo. 

Maailmankansalainen Suomessa

Työn perässä uuteen maahan muuttaminen on Nelsonille tuttua. Euroopassa Nelson on asunut ennenkin, mutta Suomessa hän kävi ensimmäistä kertaa rekrytointiprosessin aikana järjestetyssä työhaastattelussa. Seuraavan kerran maahan saapuikin jo koko perhe, muuttokuorma ja koira.

Suomi oli meidän koko perheelle pieni mysteeri, johon halusimme tutustua."

”Se oli osa viehätystä, muuttaa nyt maahan, jossa olin käynyt vain kerran aikaisemmin. Suomi oli meidän koko perheelle pieni mysteeri, johon halusimme tutustua”, Nelson kertoo ja jatkaa: 
 
”Haastavin osuus muutossa taisi olla koira. Sen saaminen Suomeen vaati melkoisen paperisodan, terveystarkastuksia ja allekirjoituksia. Ja loppujen lopuksi tarvittavia papereita ei kysytty missään”, Nelson muistelee nyt jo nauraen. 
 
Muuttamisessa ja uuteen maahan asettumisessa apuna oli Orionin ulkomailta Suomeen muuttaville työntekijöille tarjoama relokaatio-palvelu, joka auttaa käytännön järjestelyissä.  
 
”Se ja aikaisempi kokemus auttoivat. Vaimoni on totta puhuakseni aika tottunut pakkaamaan, sen verran monta kertaa olemme muuttaneet maasta toiseen. Mutta tämä oli ensimmäinen kerta lasten ja koiran kanssa.” 

Turkulaista elämää

Vajaassa vuodessa elämä Suomessa on asettunut uomiinsa. Lapset ovat saaneet ystäviä ja Suomi on tuntunut ajoittain kanadalais-japanilaiselle perheelle kovin tutulta. 
 
”Ilmasto ei eroa kovin paljoa Kanadan länsirannikosta. Toki täällä on tasaisempaa ja vuoret puuttuvat, niitä kaipaamme. Mutta Suomessakin pelataan jääkiekkoa ja syödään savulohta”, Nelson summaa. 
 
Turku on tuntunut koko perheestä sopivan kokoiselta kaupungilta, jossa voin kävellä tai pyöräillä lähes kaikkialle. 
 
”Olemme ulkoilmaihmisiä ja täällä voin pyöräillä töihin. Se on mahtavaa! Turussa on myös uskomattoman vanhoja rakennuksia ja luontoon pääsee lähes kaikkialta.” 
 
Suuremmilta yllätyksiltä perhe on Suomessa välttynyt, edes pimeä talvi ei tuntunut niin pahalta kuin moni ennalta varoitteli.  
 
”Lapset ovat auttaneet koko perhettä sopeutumaan, ja heidän kauttaan olemme tutustuneet uusiin ihmisiin. Kaikki ovat olleet supermukavia. Syksyllä naapurit neuvoivat metsäreitit ja opastivat paikallisissa sienilajeissa.” 
 
Entä mitä Nelson haluaisi sanoa ulkomaalaiselle, joka harkitsee työpaikkaa ja muuttoa Suomeen?

Tämä on kaunis maa Euroopan laidalla, jossa on paljon luontoa mutta silti kaupunkeja. Erityisesti lasten kanssa tämä on mahtava maa asua."

”Ihmiset ovat Suomessa mukavia ja avoimia. Tämä on kaunis maa Euroopan laidalla, jossa on paljon luontoa mutta silti kaupunkeja. Erityisesti lasten kanssa tämä on mahtava maa asua. Olemme kuulleet jo monta kertaa saman tarinan: ihmiset ovat suunnitelleet asuvansa Suomessa kuukausia tai vuoden, mutta ovat yhä täällä viisi vuotta myöhemmin. Se ei varmasti ole sattumaa. Saa nähdä, kuinka meidän käy.”