Siirry pääsisältöön

Can Hekim tutkii mekanismeja, joilla ihmisen immuunijärjestelmä voi puolustautua syövältä

Syöpätutkija Can Hekim työskentelee Orionin immuno-onkologiatiimissä, jossa tutkitaan, miten ihmisen omat immuunipuolustuksen solut voitaisiin opettaa tunnistamaan ja tuhoamaan syöpäsolut. Työ on inspiroivaa, mutta opettaa myös sietämään epäonnistumisia.
Orion_2023_09_Can_Hekim_Orionfi_994x559_002.jpg

Can Hekim, Senior Scientist, Ph.D, tutkii ihmisen ja syövän biologiaa löytääkseen uusia mekanismeja, jolla syöpäkasvaimen kasvu saataisiin pysähtymään. Immuno-onkologiatiimissä keskitytään ihmisen omiin immuunisoluihin eli siihen, miten niitä voitaisiin opettaa tunnistamaan ja tuhoamaansyöpäsolut. 

Immuno-onkologiatutkimuksen ideaa avaa ajatus, jossa ihmisen elimistöä ajatellaan kaupunkina, jossa kulkee kaupungin puolustajia ja "pahiksia" ."

”Immuno-onkologiatutkimuksen ideaa avaa ajatus, jossa ihmisen elimistöä ajatellaan kaupunkina, jossa kulkee kaupungin puolustajia, poliiseja ja sotilaita, sekä myös mafiaan kuuluvia ”pahiksia”. Kaupunki voi hyvin, kun puolustajat tunnistavat pahikset ja hoitavat ne pois päiviltä. Jos puolustajat tottuvat mafian läsnäoloon eivätkä enää tunnistakaan siihen kuuluvaa väkeä, alkavat ongelmat ja kaupungin valtaa eräänlainen anarkia”, Hekim selittää. 
 
Ihmisen elimistössä tapahtuu samoin: syöpäkasvain syntyy ja alkaa kasvaa hallitsemattomasti, kun immuunisolut tottuvat syöpäsolujen läsnäoloon. 

Oikeastaan immuunipuolustus luulee syöpäsoluja ystävikseen, eivätkä siksi osaakaan tuhota niitä."

”Oikeastaan immuunipuolustus luulee syöpäsoluja ystävikseen, eivätkä siksi osaakaan tuhota niitä. Immuno-onkologiassa etsitään siis mekanismeja, joilla immuunisoluille opetetaan, millaiset solut pitää nitistää. Tällöin syöpäkasvain ei kykene kasvamaan ja ihminen voi jopa parantua syövästä”, Hekim sanoo.

Immuno-onkologiatutkimuksessa tähtäin on uudessa syöpälääkkeessä 

Hekim työskenteli pitkään immuno-onkologian perustutkimuksessa Helsingin, Uppsalan ja Minnesotan yliopistoissa, kunnes siirtyi Orionin immuno-onkologian tutkimusyksikköön Turkuun vuonna 2019. 

Lääkeyrityksessä piilee kiehtova mahdollisuus nähdä tutkimuslöydöksen muuttuvan mielenkiintoisesta ideasta syövän parantavaksi lääkkeeksi."

”Hakeuduin lääkeyritykseen töihin, koska siellä piilee kiehtova mahdollisuus nähdä tutkimuslöydöksen muuttuvan mielenkiintoisesta ideasta syövän parantavaksi lääkkeeksi. Yliopistoissa tehdään erittäin tärkeää tutkimusta, mutta halusin nähdä tämänkin puolen”, Hekim toteaa. 
 
Hekim kertoo, että kuka tahansa Orionilla voi keksiä idean, jota kollegat, Orionin johto mukaan lukien, kuuntelevat. Jos idea on arvioinnin jälkeen kehityskelpoinen, se viedään lääkekehitysputkessa eteenpäin. 

Tutkijana osaan myös iloita epäonnistumisista, sillä nekin tarkoittavat, että opimme koko ajan syövän biologiasta lisää."

”Tieteen parissa työskentely tuottaa usein sekä iloa että pettymystäkin. Joskus eteen voi tulla tilanne, että on tutkinut jotakin asiaa vuosia, mutta tulokset osoittavat päämäärän kannalta väärään suuntaan ja tutkimusta ei kannatakaan jatkaa enempää. Se harmittaa, mutta tutkijana osaan myös iloita epäonnistumisista, sillä nekin tarkoittavat, että opimme koko ajan syövän biologiasta lisää”, Hekim kertoo. 

Työyhteisössä uudet ideat lähtevät lentoon 

Hekim on iloinen työyhteisöstään, joka koostuu ansioituneista immuno-onkologian asiantuntijoista ja ammattitaitoisista tutkimusavustajista. Vaikka Orion on maailmanlaajuisesti pieni lääkeyhtiö, se painii immuno-onkologian tutkimusalueella isojen pelurien kanssa samassa sarjassa.  
 
”Tutkimus on tiimityötä, jossa inspiroidumme ideoista ja jalostamme niitä eteenpäin yhdessä. Tuntuu hienolta, kun ymmärrämme jotakin uutta ihmisen biologiasta. Kun jokin löydös tai hypoteesi osoittautuu tutkimuksen edetessä oikeaksi, olemme tehneet jotakin todella merkityksellistä.” 

Kolme parasta asiaa työssäni Orionilla

  •  Tieteen parissa työskentely. Se inspiroi, hämmästyttää ja tuo elämään merkityksellisyyttä. 
  • Työyhteisö, joka tukee aina tarvittaessa. Kollegani ovat tehokkaita, ammattitaitoisia ja ystävällisiä.  
  • Saan olla osa isompaa kokonaisuutta, jonka yhteisen työn tuloksena voimme saada aikaan syöpälääkkeen, joka voi pelastaa henkiä. 

Töihin Orionille?

Orionilla vaikutat työssäsi ja luot hyvinvointia asiakkaille, potilaille ja koko yhteiskunnalle. Tarjoamme erilaisia ura- ja kehitysmahdollisuuksia, jotka tukevat innovatiivisten ratkaisujen kehittämistä ja elämänlaadun parantamista. Katso avoimet työpaikat.