Siirry pääsisältöön

Kipusignaaleihin vaikuttaminen: tavoitteena ymmärrys kivun syistä

Orion etsii mahdollisimman tehokkaita ja turvallisia keinoja vaikuttaa siihen, miten aivot tulkitsevat kipua ja miten hermosolujen yliviritystä kiputilanteessa voidaan vähentää.

Kun pyritään vaikuttamaan kipusignaaliin, tavoitteena on poistaa kroonista kipuaistimusta – ei normaalia, suojelevaa kipua. 

Orionin kipututkimuksen keskeisenä tavoitteena on ymmärtää nykyistä paremmin kroonisen kivun patofysiologiaa: haemme tietoa kivun aiheuttajista, siitä, mitä muutoksia ihmisen fysiologiassa kiputilanteessa tapahtuu. Kroonisen kivun yhteydessä esimerkiksi sentraalinen vaikutusmekanismi – tapa, jolla aivot tulkitsevat kipua – on muuttunut. Tällöin normaali kosketuskin saattaa tuntua hyvin kivuliaalta. 

Toinen keskeinen kipusignaaliin liittyvä tutkimusalue on suoraan hermosoluihin vaikuttaminen. Paneudumme siihen, miten hermosolu – joita löytyy sekä aivoista että selkäytimestä – tulkitsee ja viestittää kivun tunnetta eteenpäin aivoille. Kiputilanteessa hermosolut ovat ylivirittyneitä ja vievät signaalia edelleen hyvin herkästi tai hermosolujen keskinäinen tapa viestiä on muuttunut. Kroonisen kivun vähentämiseksi etsimme keinoja vaikuttaa näihin tilanteisiin.  

lauri_louhivuori.jpg

Tutkimustyö kiputiimissä on palkitsevaa, koska siinä oppii uutta joka päivä. Ja parhaimmassa tapauksessa uudesta ideasta voi jonain päivänä tulla lääke, joka vaikuttaa monen ihmisen elämään. Tutkijalle työn suola on mahdollisuus ongelmien ratkomiseen ja uuden kehittämiseen.”

Lauri Louhivuori, Senior Scientist, R&D Therapy Area, Pain Research Team; PhD, Physiology