Potilasturvallisuus paranee serialisoinnin myötä
Lääkepakkausten serialisointi tuli voimaan helmikuussa. Sarjanumerot ja peukaloinnin esto ovat vaatineet laajaa yhteistyötä koko lääkeketjulta.
Lääkepakkausten serialisointi tuli voimaan helmikuussa. Sarjanumerot ja peukaloinnin esto ovat vaatineet laajaa yhteistyötä koko lääkeketjulta.
Serialisoinnin ja peukaloinnin eston tavoitteena on parantaa lääke- ja potilasturvallisuutta. Koko Euroopan lääkemarkkinoita koskeva serialisointi tarkoittaa sitä, että kaikki laillisessa lääkejakelussa olevat reseptilääkkeet pitää pystyä jäljittämään yksilöllisesti koko ketjun osalta.
Käytännössä kaikkiin lääkepakkauksiin on laitettava yksilöllinen tunniste, ja yksittäisen lääkkeen voi jäljittää aina tehtaalle ja tuotantolinjalle saakka. Sarjanumeron ja tuotekoodin lisäksi reseptilääkepakkaukset sinetöidään, jolloin asiakas voi varmistua siitä, että lääkettä ei ole avattu. Orionin omilta tehtailta tulevat pakkaukset liimataan. Muilta toimittajilta tulevissa Orionin lääkkeissä voi olla myös sulkijatarrat.
Järjestelmää testattu vähitellen ja riskit minimoitu
Kaikki tuotekoodit ja sarjanumerot ilmoitetaan Euroopan laajuiseen järjestelmään. Kun apteekki myy lääkkeen, se skannaa pakkauksessa olevan 2D-koodin ja tunniste poistuu käytöstä. Orion on toimittanut serialisoituja tuotteita apteekkeihin jo hyvissä ajoin viime vuoden puolella, jotta järjestelmää on päästy testaamaan vähitellen.
”Apteekkeja on ohjeistettu, kuinka toimia tilanteissa, joissa järjestelmä hälyttää virheellisestä koodista. Sellaista tilannetta ei saa tulla, että asiakas ei saisi lääkettä. Olemme tehneet paljon toimenpiteitä etukäteen, ettei lääkkeitten toimitusvarmuuteen tule riskejä. Meillä on muun muassa varmuusvarastoja tietyille isoille tuotteille”, Erityistuotteet-tulosyksikön johtaja Virve Laitinen vakuuttaa.
Serialisointi astui voimaan koko Euroopassa samanaikaisesti Italiaa ja Kreikkaa lukuun ottamatta.
Teksti: Suvi Huttunen