Sanoista tekoihin ympäristön hyväksi - tätä se vaatii

muistuttaa Orionilta Noora Paronen Lääkkeetön Itämeri -kampanjan blogissa.

Merellisessä Itä-Helsingissä kasvaneena ja työssäni vastuullisuuteen uppoutuneena olen aina kokenut luonnon läheiseksi ja tärkeäksi. Olen pohtinut, mitä tarvitaan, jotta ympäristöön kuulumattomat jätteet eivät sinne tarpeettomasti päätyisi.

Asia askarruttaa erityisesti lääkeaineiden osalta – Orionilla kun työskentelen. Lääkkeiden vaikuttavat aineet saattavat väärään paikkaan päätyessään olla ympäristölle vahingollisia ja siten vaarallista jätettä.

Olen päätynyt kiteyttämään ympäristötekojen polun kolmeen tärkeään askeleeseen:
1) on tunnistettava, mikä on vaarallista jätettä, 2) on ymmärrettävä, mitä sille pitää tehdä sekä 3) on osattava vähentää vaarallisen jätteen määrää.

1. Pakkauksellakin on väliä

Lääkkeet ovat monitahoinen asia. Potilaan on aina otettava lääkkeensä niin kuin lääkäri määrää ja pakkaus neuvoo. Samaan aikaan on tiedostettava, että aineilla, jotka on suunniteltu vaikuttamaan myönteisesti ihmisten hyvinvointiin, saattaa olla ennalta-arvaamaton vaikutus ympäristöön. Siksi ympäristön tarpeeton altistuminen lääkkeille tulee minimoida.

Me lääkevalmistajana tunnistamme riskiperusteisesti vaaralliset jätteemme – lääkeaineita sisältävät jätevetemme – omissa tehtaissamme ja käsittelemme ne oikein. Opastamme myös kumppaneitamme ja potilaita tässä aiheessa.

Asiaan tuo kuluttajien osalta vaikeusastetta se, että kyse ei ole vain selkeistä pillereistä tai nesteistä, vaan myös lääkepakkauksista. Kierrättäminen on tärkeä asia, mutta kierrätykseen sopivat vain sellaiset pakkaukset, jotka eivät ole olleet kosketuksissa nestemäiseen lääkkeeseen. Tämä pitää lääkepakkauksia kierrätettäessä muistaa.

Toisin sanoen vain täysin tyhjät ja kuivat pakkaukset voi kierrättää materiaalinsa mukaisesti – eikä ratkaisu ole nestejäämien huuhtominen pakkauksista viemäriin. Näiden pientenkin määrien päätyminen ympäristöön on estettävä.

2. Jätevedenpuhdistamo puree lääkeaineisiin rajallisesti

Vaarallinen jäte ei ole enää vaarallista, kun se lajitellaan ja käsitellään oikein. Kuluttajina meille on luotu hieno ja maksuton systeemi vanhentuneiden ja yli jääneiden lääkkeiden palauttamiseksi apteekkiin, ja tämä vaiva meidän jokaisen on jaksettava nähdä. Useimmat myös jaksavat, mikä on hienoa!

Miksi kuitenkin lähes viidennes suomalaisista hävittää lääkkeitä edelleen heittämällä niitä roskiin, vessanpönttöön tai lavuaariin? Vessanpönttöön ja mereen heittäminen kun on, mutkia oikoen, miltei sama asia.

Moni saattaa olettaa, että jätevedenpuhdistamot saavat kaiken jätteen talteen. Valitettavasti puhdistusprosessissa on kuitenkin vain tietty kyvykkyys, joka on lääkeaineiden kohdalla rajallinen. Siksi lääkevirta pitäisi mahdollisuuksien mukaan katkaista ajoissa, jo ennen puhdistamovirtaan päätymistä. Ja tämä tapahtuu viemällä ne vanhentuneet lääkkeet sinne apteekkiin.

Näistä seikoista meidän lääkealan toimijoiden tulee jaksaa kertoa, uudelleen ja uudelleen. 

3. Lääkkeitä vain riittävästi

Lääkejätteen syntymistä on fiksua ehkäistä heti alkuvaiheessa. Orionilla olemme panostaneet valtavasti esimerkiksi jätevesien käsittelyyn, ja keskitymme prosesseissa tekemään kerralla oikein.

Kotiin on tärkeää varata vain sen verran lääkkeitä kuin on tarpeen, ja vain tarpeellisia lääkkeitä ylijäämien ja vanhenemisen välttämiseksi.

Myös pakkauskoon valinta vaikuttaa. Kun lääkäri määrää potilaalle uuden lääkkeen, on hyvä valita aluksi pienempi pakkauskoko kaikkein suurimman sijaan. Jos lääke täytyykin vaihtaa, hävitettävää lääkejätettä syntyy vain minimimäärä.

Työsuhde-etu vailla vertaa

Minulla itselläni on onni työskennellä vastuullisuusihmisenä yhtiössä, jonka toimilla on suuri merkitys. Työssäni voin kaiken lisäksi vaikuttaa ja olla mukana luomassa kestävämpää huomista. Millainen työsuhde-etu se onkaan!

Ehkä viime aikojen ilahduttavin esimerkki tulee meillä Hangosta, jossa Fermionin tehtaan tuotannon asiantuntijat ovat onnistuneet leikkaamaan typpipäästöjä, ja miten: hyödyntämällä etanolia, joka muuten olisi kärrätty jätteenä Riihimäelle. Tätä on kiertotalous parhaimmillaan, kun toisen jäte on toisen raaka-aine.

Ylpeyden aiheitamme Orionilla on myös vihreä kemia, joka on jälleen yksi tapa vähentää vaarallista jätettä. Se kulkee läpi kaikkien prosessiemme, kun mietimme mahdollisuuksia vaikuttaa ja valita luontaisesti haitattomimpia aineita ja tehokkaimpia prosesseja.

Tietoa tulee koko ajan valtavasti lisää, ja me pyrimme ymmärtämään ympäristövaikutuksia yhä paremmin yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyö, informaation jakaminen ja jatkuva parantaminen ovat kaiken ytimessä.

Jokainen pystyy vaikuttamaan omilla valinnoillaan ja ottamaan näin askelia kohti terveempää ympäristöä.

 

Noora Paronen
Head of Corporate Responsibility
Orion

  

24.8.2021

 

 

http://www.laakkeetonitameri.fi/

 

Avainsanat: