"Nyt on aika antaa takaisin Itämerelle” – Orionilta 48 000 euroa John Nurmisen Säätiölle ja #MEIDÄNMERI-kampanjalle

Orion jatkaa John Nurmisen säätiön pääyhteistyökumppanina kolmatta vuotta. Säätiön uusilla Itämeri-hankkeilla hillitään satamien lannoitepäästöjä ja kerätään muistoja merestä.

”Viime vuonna olin alkukesästä veneilemässä itäisellä Itämerellä ja ihmettelin, että ovatpa vedet kristallinkirkkaita. Meri näytti Kotkasta itään päin aiempaa puhtaammalta”, Orionin toimitusjohtaja Timo Lappalainen kertoo.

Havainto pitää paikkansa, sillä vaikka rehevöitynyt Itämeri on edelleen yksi maailman saastuneimmista meristä, parannustakin on tapahtunut. Toivo meren pelastamiseksi elää.  

”Itämeri on antanut meille paljon. Se on ollut ruoka-aitta ja kulkuväylä sekä kulttuurinen ja kansallinen identiteetti. Nyt meri on huonossa kunnossa, ja meidän on aika antaa takaisin”, sanoo John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.

John Nurmisen säätiö on toiminut Itämeren suojelemiseksi ja perinnön vaalimiseksi jo vuodesta 1992, ja Orion on ollut sen pääyhteistyökumppani vuodesta 2018.

 

Orion on mukana #MEIDÄNMERI-kampanjassa

Nyt vuonna 2020 Orion lahjoittaa Itämeren suojelemiseksi 48 000 euroa. Tuki ohjataan John Nurmisen Säätiön ja Moomin Charactersin #MEIDÄNMERI-kampanjaan.

”Orionille työ Itämeren hyväksi on luonteva valinta, sillä toimimme kaikissa Itämeren rannikkovaltioissa ja ympäristön hyvinvointi on meille tärkeä arvo”, Lappalainen sanoo

Arrakoski-Engardtin mukaan #MEIDÄNMERI-kampanja tarjoaa ihmisille paitsi lisää tietoa Itämerestä kokonaisuutena myös näyttöä siitä, että on olemassa keinoja, joilla meren tilaa voidaan parantaa.

”Samalla tehdään meidän ja muiden ympäristötoimijoiden työtä helpommaksi, kun ei aina tarvitse perustella, miksi on tärkeää toimia”, hän sanoo.      

 

Rahoitusta uusiin Itämeri-hankkeisiin: satamien lannoitepäästöt kuriin  

#MEIDÄNMERI-kampanja esiteltiin suurelle yleisölle Venemessuilla 7. helmikuuta. Tavoitteena on kerätä vuoden aikana lahjoituksina miljoona euroa, jotka käytetään John Nurmisen Säätiön nykyisiin ja tuleviin Itämeri-hankkeisiin. Lanseerauksen yhteydessä säätiö esitteli kaksi uutta aloitetta.

”Ensimmäinen hanke liittyy satamien lannoitelastauksiin ja lannoitteita kuljettaneiden laivojen ruumien pesuvesiin”, Arrakoski-Engardt kertoo.

Ongelma on se, että lannoitteet ovat irtotavaraa, pulveria. Kun lannoitteita kauhotaan laivojen lastiruumaan, tämä johtaa usein pulverin pöllyämiseen, ja sitä päätyy mereen. Lannoitteita joutuu mereen myös ruumien pesuvesien mukana.

”Tällä on valitettavasti hyvin iso kuormittava vaikutus Itämerelle”, John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Nurminen toteaa. Merkittävään ongelmaan ei ole tähän asti kiinnitetty riittävästi huomiota.

Suomen satamissa lannoitteita käsitellään asianmukaisesti, ja parhaita käytäntöjä halutaan nyt jakaa myös muualle.

”Uskon, että esimerkiksi Venäjän alueella olemme aivan paras toimija, sillä meiltä löytyy kokemusta, kulttuuriosaamista ja kielitaitoa – sekä ymmärrystä merenkulkuasioista. Varustamothan ovat tässä tiiviisti mukana”, Nurminen sanoo.

 

Itämeri-muistot talteen ja esille Itämeripäivänä

Toisessa säätiön uudessa hankkeessa tallennetaan Itämeren kulttuuriperintöä. Kevään 2020 aikana kerätään suomalaisten muistoja merestä sanojen, kuvien ja videoiden muodossa.

”Näin saamme kuvan siitä, millainen Itämeremme ihmisten mielissä todella on. Onko se kaunis ja ihana vai synkeä tai pelottava, pieni vai suuri”, Arrakoski-Engardt sanoo.

Muistoista kerätään Minun meri -teemainen iso näyttely, joka avataan Itämeripäivänä 27. elokuuta.

”Hankkeeseen liittyy vahvasti myös Åbo Akademi, joka lähtee selvittämään suomalaisten suhdetta mereen. Meillä on paljon merenkulkuun ja bisnekseen liittyvää osaamista, ja nyt tutkitaan, onko meillä jotenkin erilainen merisuhde kuin muilla kansoilla.”

 

Meri oli Tove Janssonin muusa – nyt Muumit toimivat Itämeren puolesta 

#MEIDÄNMERI-kampanjan kaunis visuaalinen ilme on jo ehtinyt herättää ihastusta: perustuuhan se Tove Janssonin luomaan Muumi-maailmaan.

”Ilme tukee hyvin ajatusta, että kun lahjoitat rahaa kampanjalle, tuet yhtä lailla meren tarinan kertomista kuin meren pelastamista. Kaikki tietävät, että Muumipappa rakastaa merta, ja että Muumeille meri on seikkailu ja mahdollisuus”, Arrakoski-Engardt sanoo.

”Tovelle meri oli muusa, josta hän kertoi tarinoita kulttuurin keinoin. Kun tähän yhdistetään meidän kokonaisvaltainen kuvamme Itämerestä, yhteistyötä voi pitää täydellisenä.”

Moomin Characters halusi lähteä toimimaan Itämeren hyväksi Muumien juhlavuoden kunniaksi. Tänä vuonna on kulunut 75 vuotta siitä, kun ensimmäinen Muumi-tarina, Muumit ja suuri tuhotulva, julkaistiin.

”Meitä ja Muumeja yhdistävät rohkeus ja innostus ylittää rajoja. Niiden avulla luodaan ihan uudenlaisia toimintamalleja”, Juha Nurminen toteaa.

 

Lue lisää: Muumien tenholla tavoitellaan suuren mittaluokan ympäristövaikutusta Itämeren hyväksi – #MEIDÄNMERI-kampanjassa mukana yli sata organisaatiota partiolaisista pörssiyrityksiin.