#MEIDÄNMERI käyntiin Venemessuilla – ”Nyt alkaa Itämeren supervuosi”

#MEIDÄNMERI-kampanja on ennennäkemättömän suuri keräys Itämeren pelastamiseksi: Muumien avulla tavoitellaan vuoden aikana miljoonaa euroa. Orionin ja muiden yhteistyökumppaneiden tuella koossa on jo lähes neljännes summasta.

”Kun ensimmäinen Muumi-tarina, Muumit ja suuri tuhotulva, julkaistiin vuonna 1945, Tove Jansson oli vähän yli 30-vuotias ja viettänyt kaikki kesänsä saaristossa. Tove ammensi merestä inspiraation koko tuotantoonsa”, kertoi Janssonin veljentytär ja Moomin Charactersin taiteellinen johtaja Sophia Jansson Venemessuilla 7. helmikuuta.

”Jos Tove näkisi nyt, missä kunnossa hänen syvästi rakastamansa Suomenlahti on, uskon että hän tekisi kaikkensa sen suojelun eteen.”

 

Meren suojelu ja kulttuuriperintö Muumien sydämissä

Messukeskuksessa esiteltiin suurelle yleisölle Moomin Charactersin ja John Nurmisen Säätiön yhteinen #MEIDÄNMERI-kampanja, jossa Muumit ovat avainroolissa keräämässä varoja Itämeren pelastamiseksi.

”Halusimme tehdä 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi jotain, jossa Muumit saisivat maailman toimimaan edes hieman järkevämmin. Meri ja siihen liittyvä tarina ovat hyvin lähellä Janssonin perheen elämänfilosofiaa sekä Toven taidetta”, totesi Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström.

Tästä syystä yhteistyö juuri John Nurmisen Säätiön kanssa tuntui Moomin Charactersin väelle erityisen mieluisalta: säätiö kun panostaa Itämeren suojelussa myös meren kulttuuriperinnön vaalimiseen.

 

Jättipotti Itämeren hyväksi

John Nurmisen Säätiölle ehdotus yhteisestä kampanjasta, jossa vetonaulana ovat kaikkien tuntemat Muumit, oli onnenpotku.

”Tästä alkaa todellinen Itämeren supervuosi”, säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt iloitsi.

”#MEIDÄNMERI-kampanja on näkyvyydeltään ja varainhankintatavoitteiltaan suurin säätiömme 30-vuotisessa historiassa. Itse asiassa tämä on suurinta ikinä, mitä Suomessa on tehty Itämeren eteen.”

Vuoden aikana pyritään keräämään miljoona euroa Itämeren hyväksi, ja jo lanseerauspäivään mennessä kampanjan laskuriin oli kertynyt lähes 250 000 euroa.

Pottia ovat kerryttäneet varsinkin mukaan lähteneet yhteisöt ja yritykset, kuten Orion, joka on ollut vuodesta 2018 John Nurmisen Säätiön pääyhteistyökumppani. #MEIDÄNMERI-kampanjaa Orion tukee 48 000 eurolla. Moomin Characters on itse lahjoittanut 150 000 euroa.

 

John Nurmisen Säätiön toiminta Itämeren hyväksi laajenee 

Kaikki kerätyt varat ohjataan John Nurmisen Säätiön Itämeri-hankkeisiin. Maailman saastuneimpien merien joukkoon kuuluvan Itämeren tilasta on sekä hyviä että huonoja uutisia.

”Hyvä uutinen on se, että Itämeren ulkoinen ravinnekuormitus on 40 vuoden aikana vähentynyt merkittävästi. 1980-luvun alussa vuotuinen fosforikuorma oli 70 000 tonnia, nykyään 31 000 tonnia. Huonoa on se, että kuormaa pitää saada leikattua vielä 10 000 tonnia, jotta ollaan ekologisesti kestävällä tasolla”, Arrakoski-Engardt kertoi.

Töitä siis riittää. John Nurmisen Säätiö on toiminut Itämeren hyväksi jo 40 hankkeen avulla, ja #MEIDÄNMERI-lanseerauksen yhteydessä säätiö julkisti kaksi uutta aloitetta.

Ensimmäinen on Lannoitelaivaus-hanke, jossa puututaan lannoitteiden merikuljetuksissa syntyviin ravinnepäästöihin. Toisessa hankkeessa tallennetaan Itämeren kulttuuriperintöä. Kevään aikana kerätään suomalaisten Itämeri-muistoja, ja niistä kertova näyttely avataan 27. elokuuta Itämeripäivänä.

 

Meren kunto surettaa suomalaisia — nyt on toiminnan aika 

Venemessuilla #MEIDÄNMERI-lanseerauspäivänä kierrelleelle Tapio Salolle Itämeren huono kunto on valitettavan tuttu juttu: hän on veneillyt kolme vuosikymmentä varsinkin Saaristomerellä ja Viron rannikolla. Hellekesän 2018 sinilevälautat kauhistuttivat.

”Hangon satama-altaassa levämatto näytti siltä, että sen päälle olisi voinut lähteä kävelemään”, Salo kertoi ja lisäsi, että parantumisen merkkejäkin on. Meren hyvinvoinnista kertova rakkolevä tuntui välillä kadonneen kokonaan, mutta viime vuosina Salo on jälleen havainnut sitä.

#MEIDÄNMERI-messuosaston ääreltä löytyivät myös Heidi Mäki ja Hanne Lindroos.

”Ikävä kyllä Itämerestä tulee päällimmäisenä mieleen saastuneisuus”, Mäki sanoi.

Lindroosille Itämeri merkitsee kotiseutua ja -maisemaa. Hän asuu Espoossa, mutta meri on läheinen ennen kaikkea Turun saaristosta. Molemmat ovat tyytyväisiä siihen, että Itämeren tilan vakavuuteen on herätty ja se on johtanut toimintaan.

”Itämeri ei todellakaan ole menetetty meri, mutta on selvää, että nykyinen meno ei voi jatkua. Meren eteen pitää tehdä paljon töitä”, Lindroos totesi.

 

#MEIDÄNMERI näkyy tapahtumissa ympäri vuoden

Mäkeä ja Lindroosia kampanja kiinnosti myös ammatillisessa mielessä. He työskentelevät Helsingin Kirjamessuilla, ja myös sinne on ensi syksynä tulossa samanlainen iso #MEIDÄNMERI-osasto kuin Venemessuilla. Messukeskus tarjoaa paikan ja tukee kampanjaa myös muilla tavoin.

”On hienoa olla töissä talossa, joka uskoo tärkeään asiaan”, Mäki totesi.

Messujen ohella #MEIDÄNMERI-kampanja on vuoden varrella esillä monissa muissakin tapahtumissa.

”Yhtenä kohokohtana nostan esiin Kansallismuseon tulevan näyttelyn Tove Janssonista ja Muumeista”, Roleff Kråkström sanoi. Rohkeus, rakkaus, vapaus! -näyttely avautuu 15. toukokuuta.

 

Teksti: Sanna Jäppinen