Itämeripäivä innostaa suomalaisia toimimaan Itämeren puolesta

Itämeripäivää vietetään 27. elokuuta. Uuden vuotuisen teemapäivän takana on John Nurmisen Säätiö, ja säätiön Itämeri-työtä tukeva Orion on mukana riennoissa. Päivä on leviämässä muihinkin mertaan rakastaviin Itämeren rantavaltioihin.  

Ajatus oli muhinut jo pitkään John Nurmisen Säätiössä, ja viime vuonna idea kirkastui: Itämerelle tarvitaan oma juhlapäivä. 

”Järjestimme vaalikeväänä 2019 kaksi Itämeri-aiheista vaalipaneelia, ja saimme niistä valtavasti hyvää palautetta. Meri on selvästi suomalaisille läheinen ja tärkeä”, säätiön viestintäjohtaja Tuula Putkinen kertoo. 

Myös yrityskumppaneilta ja esimerkiksi Helsingin kaupungilta ja Helsingin juhlaviikoilta tuli innostunutta vastakaikua, ja säätiö päätti lanseerata vuotuisen Itämeripäivän elokuussa 2019. Päivää juhlitaan aina elokuun viimeisenä torstaina, ja nyt vuonna 2020 Itämeripäiväksi osuu 27. elokuuta. 

Tavoitteena on paitsi vakiinnuttaa päivän vietto Suomessa myös levittää sitä muihin rannikkovaltioihin. ”Pietari ja Tallinna ovat jo tulossa mukaan, ja Tukholman kanssa käydään neuvotteluja”, Tuula Putkinen kertoo.

 

Kaikki mukaan – tyyli on vapaa 

Itämeri yhdistyy monen mielessä ensimmäiseksi ekologiseen tilaan ja jokakesäiseen leväkatastrofiin. Teemapäivän tarkoitus on innostaa suomalaisia konkreettisiin toimiin Itämeren hyväksi sekä muistuttaa siitä, että meren suojelussa on myös saavutettu paljon voittoja – ja niitä kannattaa juhlistaa. 

”Lisäksi teemapäivän tavoitteena on laventaa Itämeri-ajattelua niin, että se ulottuu mereen liittyvään kulttuuriin ja perinteisiin”, Tuula Putkinen sanoo. 

Itämeripäivästä toivotaan aidosti yhteisöllistä juhlaa, johon kaikki voivat osallistua haluamallaan tavalla. Kootut toiminta- ja menovinkit löytyvät Itameripaiva.fi-sivulta. Sivuilla myös organisaatiot ja kaveri- tai työporukat voivat ilmoittaa omia tempauksiaan ja Itämeri-tekojaan.

 

Käytä särkeä, nauti Itämerimenusta ja pulahda lähiveteen 

John Nurmisen Säätiö on suunnittelut Itämeripäiväksi kolme toimintamuotoa, joita voi helposti soveltaa. Käytä särkeä -kampanjassa kulttuurilaitokset, kuten museot ja kirjastot, tarjoavat Itämeri-elämyksiä. Päivän koodina toimii eSärki: joko ääneen lausuttuna salasanana tai kännykältä vilautettuna kuvana. 

Toinen idea on juhlistaa merta ruoan merkeissä. Marttojen suunnittelema Itämerimenu löytyy Itämeripäivän verkkosivuilta, ja Tuula Putkinen rohkaisee kokeilemaan omia versioita – menun ympärille voi järjestää vaikka kokonaisen teemaviikon. 

”Yksi ilmeinen aines on tietysti Itämerestä kestävästi pyydetty kala, ja tässäkin kärkeen on nostettu särki.” 

Kolmas tempausmuoto on Pulahdus, jossa tavoitteena on, että mahdollisimman moni ui tai kastautuu Itämeripäivänä klo 18. Pulahduspaikan ei tarvitse olla Itämeri, vaan yhtä lailla käy lähijärvi, -lampi tai -joki.   

 

Itämeri-muistot ovat osa kulttuuriperintöä 

Tuula Putkinen painottaa, että Itämeripäivä ei ole vain rannikon tai tiettyjen kaupunkien juhla. 

”Itämeri on osa kaikkia suomalaisia. Ekologisesti ajatellen kaikki Suomen vesistöt ovat Itämeren valuma-aluetta, ja useimmilla on myös muita yhteyksiä Itämereen, vaikkapa Tukholman tai Tallinnan risteilyiltä.” 

Sama ajatus on taustalla John Nurmisen Säätiön omassa Itämeripäivän tapahtumassa: suomalaisilta kerätään Itämeri-muistoja tekstien, äänien, kuvien ja videoiden muodossa, ja Itämeripäivänä ne julkaistaan Muistojen meri -monimedianäyttelynä. Hanke jatkuu pidempäänkin, ja tavoitteena on koota laajasti talteen Itämeren kulttuuriperintöä.

 

Orion innostaa henkilökuntaa rannoille ja syömään särkikalaa  

John Nurmisen Säätiön yrityskumppaneille Itämeripäivä tarjoaa luontevan tavan innostaa henkilökuntaa toimimaan tärkeän asian puolesta. Orion on ollut säätiön pääyhteistyökumppani vuodesta 2018. 

”Tarjoamme Itämerimenuita toimipaikkojemme ruokaloissa ja rohkaisemme kaikkia orionilaisia pulahtamaan Itämeripäivänä”, Orionin viestintäjohtaja Terhi Ormio kertoo. 

Orionilaiset voivat myös osallistua kesän aikana tiimitalkoisiin rantojen puhdistamiseksi, ja henkilökuntaa innostetaan jakamaan parhaita särkikalareseptejä ja Itämeri-muistoja. Muistot toimitetaan John Nurmisen Säätiölle Muistojen meri -näyttelyä varten. 

Lisäksi Itämeri tuodaan ainutlaatuisella tavalla jokaisen orionilaisen ulottuville: Orionin Luotolivessä voi seurata elämää pienellä luodolla Snappertunassa, yrityksen omilla vesillä.

  

#MEIDÄNMERI-kampanja jatkuu kesään 2021: koossa yli 420 000 euroa  

Itämeripäivään kytkeytyvien toimintojen rinnalla pyörii koko ajan myös John Nurmisen Säätiön ja Moomin Charactersin yhteinen #MEIDÄNMERI-kampanja, joka käynnistyi helmikuussa 2020. Orion tukee kampanjaa 48 000 eurolla. #MEIDÄNMERI näkyy myös Orionin keräilykampanjassa apteekeissa heinäkuun lopulle asti: kuluttajat voivat tavarapalkinnon sijaan valita vaihtoehtoisesti lahjoituksen Itämeren hyväksi 40 sinileväkilon poistamiseksi. 

”#MEIDÄNMERI-kampanjan tavoitteena on kerätä tänä vuonna miljoona euroa John Nurmisen Säätiön Itämeri-työhön, ja jo yli 420 000 on jo koossa”, Tuula Putkinen kertoo. 

Koronakevään takia moni #MEIDÄNMERI-tapahtuma kuitenkin peruuntui, ja siksi Moomin Characters on päättänyt jatkaa kampanjaa heinäkuuhun 2021. Vaikka tilanne koronan kanssa näyttää tällä hetkellä valoisammalta, on poikkeustilasta opittu se, että Itämeripäivän suunnittelussa otetaan huomioon mahdollisuus tilanteen huonontumisesta. 

”Olemme varautuneet myös siihen, että kaikki tapahtumat pidetään verkossa”, Tuula Putkinen vakuuttaa.

Teksti: Sanna Jäppinen