Fermionille myönnettiin Vuoden Energianerokas-tunnustus

Orion-konserniin kuuluvan Fermionin Oulun tehtaalla toteutettiin viime kesänä investointi, jonka ansiosta toimitilat ja käyttövesi lämpiävät nyt tehtaan omalla tuotannolla. Prosessin lauhteesta vapautuva hönkähöyry otetaan talteen, ja hyödynnetään lämmönsiirtimen välityksellä. Investointi palkittiin Vuoden Energianerokas -kilpailussa.

Aloite lämmönsiirtimen hankintaan tuli Fermionin Oulun tehtaalla toteutetun Energiakatselmuksen yhteydessä. Siinä huomattiin, että tehtaan prosessin lauhteesta vapauva höyry, ns. hönkähöyry, voitaisiin hyödyntää lämmitysjärjestelmässä.

Ennakkoarvion mukaan hönkähöyry pystyttäisiin käyttämään sataprosenttisesti hyödyksi, kun ulkona on kylmempää kuin miinus kymmenen astetta. Selvityksessä laaditun kustannusarvion mukaan lämmönsiirtojärjestelmän takaisinmaksuaika on 3,4 vuotta.

”Hönkähöyryn hyödyntäminen on onnistunut mainiosti. Lämmönsiirrin tuottaa enemmän kuin oli laskettu. Positiivinen ongelma on miten käyttää kaikki talteenotettu lämpö hyväksi”, kertoo Orionin energiatehokkuuspäällikkö Timo Meri.

Kaikenkaikkiaan CO2-päästöt ovat vähentyneet 42 700 kiloa vuodessa. Investoinnista saadut positiiviset kokemukset ovat innoittaneet kartoittamaan ja toteuttamaan samankaltaisia hukkalämmön hyödyntämismahdollisuuksia muillakin tehdaspaikkakunnalla.

Tuloksellinen lopputulos on palkinnon arvoinen

Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva palkitsivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa esimerkillisiä energiatehokkuustekoja Vuoden Energianerokas 2019 -tunnustuksella. Tunnustukset myönnettiin kaikkiaan viidelle erilaiselle energiatehokkuusteolle. Tuomaristo painotti valinnassa tekojen vaikuttavuutta, tuloksellisuutta, kekseliäisyyttä, innostavuutta, monistettavuutta ja skaalautuvuutta.

Vuoden Energianerokas 2019 -tunnustuksen saivat Keskon ja Granlund Oy:n yhdessä toteuttama uudenlainen päivittäistavarakaupan energiankierrätysjärjestelmä, lapualaiskoulujen kehittämä konsepti energiataitojen oppimiseen ja opetukseen (Future Energy Skills and Gamifigation), Tampereen kaupungin ja Tampereen Sähkölaitoksen yhteistyössä toteuttama maauimalan energiaratkaisu, Orion-konserniin kuuluvan Fermionin tehtaan hönkähöyryn höytykäyttö sekä perheyhtiö MSK Plastin toteuttama tyhjäkäyntikävely ja -seuranta.