Siirry pääsisältöön

Reseptilääkkeiden serialisointi parantaa potilasturvallisuutta

Eurooppalaisen serialisointijärjestelmän ansiosta myös suomalainen kuluttaja voi luottavaisin mielin ostaa reseptilääkkeensä apteekista. Järjestelmä varmistaa, ettei tuotepeukaloinnilla ole sijaa lääkeketjussa.
15.3.2019 Teksti / Essi Kähkönen
Serialisointi parantaa potilasturvallisuutta.jpg

Reseptilääkkeiden serialisointi on vuodesta 2019 saakka lisännyt lääketurvallisuutta niin Suomessa kuin useimmissa Euroopan maissa. Serialisoinnilla estetään lääkevalmisteiden tuotepeukalointi, koska kaikki lääkkeet liitetään tätä nykyä Euroopan laajuiseen varmistusjärjestelmään. 

Serialization expert Mikko Parhio Orionilta kertoo, että serialisoinnilla parannetaan huomattavasti potilasturvallisuutta. 

”Reseptilääkkeiden lääkepakkaukset varustetaan merkinnöillä, joiden avulla jokaisen pakkauksen pystyy jäljittämään lailliseksi lääkevalmisteeksi missä vaiheessa lääkeketjua tahansa. Käytännössä serialisointi tehdään niin, että pakkaukseen laitetaan yksilöllinen tunniste.” 

Lääketurvallisuus etusijalla – jokainen lääke voidaan jäljittää 

Kun siis ostat lääkärin sinulle määräämän reseptilääkevalmisteen, voit serialisoinnin periaattein luottaa siihen, että se, mitä ostat, on aito ja väärentämätön lääke. Kunkin lääkkeen voi jäljittää alkuperäiselle tuotantolinjalleen niin valmistus-, pakkaus- ja kuljetusvaiheissa kuin apteekkiin ja asiakkaan ostoskoriin saakka. 

”Tämä lisää suuresti potilasturvallisuutta ja lääkeketjun läpinäkyvyyttä. Lääkkeessä on oma, yksilöllinen sarjanumeronsa sekä tuotekoodi, joita molempia kontrolloidaan läpi koko lääkeketjun. Jos systeemi hälyttää, lääketoimijan on tarkistettava, missä on vika.” 

Suomesta ei ole tähän mennessä löytynyt lääkeväärennöksiä. Koko Euroopan laajuinen serialisointisysteemi on kuitenkin niin monimutkainen, uudehko ja vaativa järjestelmä, että aika ajoin Suomessakin on jouduttu tarkistamaan, onko kyseessä todellakin aito reseptilääkevalmiste. 

”Ja kyllä on ollut. Jos järjestelmä on hälyttänyt, syy on ollut viaton: on voinut esimerkiksi käydä niin, että jossakin vaiheessa lääkeketjua jonkin lääkepakkauksen sarjanumero on jäänyt inhimillisen unohduksen vuoksi liittämättä serialisointijärjestelmään.” 

Pakkauksen pitää olla ostovaiheessa kunnolla suljettu 

Entä miten reseptilääkkeen loppukäyttäjä – eli kukin meistä – voi varmistua siitä, että kyse on aidosta lääkkeestä? Mikko Parhiolla on tähän hyvä vinkki: 

”Serialisoinnin vaatimuksista yksi on se, että jokainen reseptilääke pitää myös sulkea tuotantovaiheessa – ja sen on oltava varmuudella kiinni silloin, kun asiakas saa sen apteekissa käsiinsä.” 

Orionin valmistamat lääkkeet suljetaan pakkaukseensa joko liimaamalla lääkepakkaus kiinni tai niin, että pakkaus suljetaan molemmista päistään muovisilla sulkijatarroilla. 

”Kun siis otat lääkkeen apteekissa vastaan, voit itsekin varmistua lääkkeen oikeellisuudesta. Jos pakkaus olisikin avattu, älä osta lääkettä vaan huomauta siitä välittömästi farmaseutille.”