Siirry pääsisältöön

Miksi lääkepurkissa on ilmaa – 10 faktaa lääkepakkauksista

Oletko joskus päivitellyt lääkepakkauksien tekstimäärää, joidenkin korkkien hankalaa avattavuutta, muovin käyttöä? Tai tylsiä värejä? Takaa löytyvät painavat syyt. Orionin asiantuntijat vastaavat lääkepakkauksia koskeviin kysymyksiin.
4.2.2022 Teksti / Essi Kähkönen
10 faktaa_laakepakkauksista.jpg

1. Miksi lääkepakkaus on niin iso, että siihen jää ilmaa, vaikka lääkkeet mahtuisivat pienempäänkin tilaan?

Monet lääkkeet vaativat riittävästi tilaa säilyäkseen hyvinä ja kestääkseen kuljetuksen ja varastoinnin.  

Tablettitölkkejä ei voi täyttää piripintaan senkään vuoksi, että lääketabletit voivat rusentua, kun korkki kierretään kiinni. Tablettipakkauksiin tarvitaan riittävästi tilaa joskus myös siksi, että pakkaukseen voitaisiin pakata lääkkeen säilyvyyttä parantava ja kosteudelta suojaava kuiva-ainekapseli.  

Voi myös olla, että pakkaukseen tulee vain kourallinen tabletteja, jos lääkekuuri on lyhyt tai tarvittava lääkemäärä on pieni. Liuoslääkkeissä voi jäädä tyhjää samasta syystä – eli jos annosmäärä on pieni tai lääke on vahvaa. Tämä liittyy siihen, että lääkepakkauksista on järkevää valmistaa vain tiettyjä kokoja. Jos kokoja olisi kymmenittäin, valmistuksesta ja varastoinnista aiheutuisi nykyistä paljon suurempi ympäristökuorma.

2. Lääkkeissä on yleensä sekä kartonkinen päällyspakkaus että sen sisällä vielä varsinainen lääkepakkaus – minkä vuoksi?

Syitä on useita. Kartonkipakkaus suojaa sisällä olevaa lääkepakkausta. Lääkkeen sisäpakkaus, joka on suoraan kosketuksissa lääkkeeseen, voi olla esimerkiksi lasia ja siten herkkä särkymään. Tai sisällä voi olla useampi läpipainopakkauslevy, jotka kartonkipakkaus pitää yhdessä.  

Myös lääkkeen mukana tuleva potilasohjelehti ja vaikkapa lääkkeen annosteluväline saadaan ulkopakkauksen avulla kätevästi mahtumaan mukaan. 

Yksi syy pakkausratkaisuille ovat apteekkien robotit. Ne eivät pysty käsittelemään pelkkiä muovitölkkejä ja pienempiä tai pyöreänmallisia pakkauksia, vaan robotti vaatii neliskanttisen, kartonkisen ulkopakkauksen saadakseen pakkauksesta pitävän otteen. 

3. Miksi lääkkeitä pakataan niin usein muoviin?

Pakkausmateriaali valitaan aina niin, että se soveltuu hyvin pakattavalle lääkeaineelle.  

Muovi on usein se kaikkein tarkoituksenmukaisin vaihtoehto. Muovi on hygieenistä, muovautuvaa ja kevyttä. Se säilyttää lääkkeen turvallisesti suojassa ulkoisilta, lääkettä pilaavilta tekijöiltä, kuten kosteudelta ja auringonvalolta.   

4. Miksi lääkepakkauksissa on niin paljon tekstiä?

Kaikki lääkepakkauksessa oleva teksti on siinä syystä, ja kaikki teksti mikä lääkepakkauksesta löytyy, on pääasiassa lääkevalvontaviranomaisten sanelemaa.  

EU:ssa lääkeasioissa suuret linjat säätää Euroopan lääkevirasto EMA, ja Suomessa ne tarkentaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. 

Lääkepakkausten teksteissä on muun muassa useita sarjanumero- ja tuotekoodeja, jotka voivat kuluttajasta vaikuttaa jopa turhilta. Ne ovat kuitenkin välttämättömiä, jotta kukin lääke voidaan jäljittää yksilöllisesti. Näin estetään lääkeväärennöksien pääsy markkinoille. 

5. Lääkepakkausten tekstifontti on usein niin pientä, että sitä voi olla vaikea lukea. Minkä takia?

Lääkepakkaukset eivät yleensä ole isoja, ja lääkeviranomaisten säätelemää pakollista tekstiä on aika paljon. Tämä yhtälö aiheuttaa joskus sen, että osa tekstistä pitää painaa pakkaukseen varsin pienellä. Lääkepakkauksilla on tosin minimifonttikoko, jonka alle ei saa mennä: se on 7 pistettä. 

6. Miksi moni lääkepakkaus on vaikea avata?

Lääkepakkausten avaaminen ei saa olla liian helppoa. Jos esimerkiksi lääketölkin suljin avautuisi paljon nykyistä helpommin, ei voisi olla aina varmaa, että kukaan ei ole jo avannut käyttämätöntä lääkettä. Tämä altistaisi lääkkeet tuotepeukaloinnille. 

Lääkepakkausten täytyy olla lisäksi sellaisia, että lapset eivät saa niitä auki. Joissakin lääkkeissä tämä varmistetaan erikseen lapsiturvallisilla korkeilla. 

Orion koettaa tasapainoilla turvallisen sulkemisen ja pakkauksen riittävän helpon avattavuuden välimaastossa testaamalla pakkausten avaamista. Tämä tapahtuu usein asiakaspalautteen perusteella.  

7. Mitä tarkoitusta lääkepakkausten sulkutarrat ja sinetit palvelevat?

Ne ovat pakkauksessa varmistamassa sitä, että kukaan ei ole avannut pakkausta ennen lääkkeen lopullista käyttäjää. Sulkutarrat ja -sinetit ovat lääkkeessä pakollisia, ja ne perustuvat EU:n lääkeväärennösdirektiiviin. Niiden avulla estetään tuotepeukalointia – niillä varmistetaan, että tuotteen ulkopakkaus ja sen koodit kuuluvat nimenomaan pakkauksen sisällä olevalle lääkkeelle.   

8. Lääkkeiden läpipainoliuskoissa on usein sekä muovia että metallia. Miksi, kun niitä on tämän vuoksi vaikea lajitella?

Kumpaakin materiaalia tarvitaan, sillä kummallakin on oma tehtävänsä lääkkeen säilyvyydessä. Läpipainopakkaus ei saa päästää herkästi happea tai kosteutta vaikuttamaan lääkkeeseen.  

Kun tabletit suljetaan läpipainopakkauksen sisään, käytetään tekniikkaa, jossa ohut alumiinikerros painetaan yhteen PVC-muovikerroksen kanssa. Näin pakkauksesta tulee tiivis. 

Tyhjät muovi-folioläpipainopakkaukset lajitellaan sekajätteeseen. Sekajätteestä tällainenkin pakkaus päätyy hyötykäyttöön energiantuotantoon. 

9. Minkä takia lääkepakkausten pitää olla niin tylsän värisiä?

On kaikin puolin hyvä, että lääkepakkaus viestittää ulkoiselta olemukseltaan, että kyseessä on lääke.  

Lääkepakkaus ei saa olla houkutteleva, jotta esimerkiksi lapset eivät luulisi lääkettä karkiksi.  

Tekstit myös näkyvät valkoista pohjaväriä vasten selkeimmin, eikä valkoinen väri haittaa tyhjän ja puhtaan pakkausmateriaalin kierrätystä.  

10. Miksi tyhjät tai ylijääneet lääkevoideputkilot pitää palauttaa apteekkiin?

Niihin jää tyhjiinkin puristettuna yleensä lääkevoidejäämiä. Jos putkilot esimerkiksi huuhtelisi kraanan alla, kaikki jäämät eivät välttämättä jäisi kiinni jätevedenpuhdistamoissa, vaan osa lääkevoiteesta päätyisi vesistöihin.  

Lääkejäämien ympäristökuorma häiritsee herkkää ekosysteemiä – sen vuoksi myös käytetyt lääkevoidetuubit on tärkeää viedä apteekin lääkekeräyspisteeseen. 

Vastaajina Orionin pakkausasiantuntijat Elli Kultanen, Hanna Bruun ja Susanna Salonen