Siirry pääsisältöön

Työkierto kehittää osaamista uudella tavalla – Orionissa työssä oppiminen on tehty helpoksi

Maria Ylönen on vaihtanut tehtäviä Orionissa kolme kertaa kasvattaakseen osaamistaan. Mahdollisuus itsensä kehittämiseen on tärkeimpiä vetovoimatekijöitä työpaikoilla, ja työkierto on siihen parhaita keinoja. Samalla koko organisaation osaaminen kasvaa.
25.5.2022 Teksti / Anni Turpeinen
Työkierto_Ylönen.jpg

HR-konsultti Maria Ylönen on jo työkierron konkari. Hän on siirtynyt viisitoistavuotisen uransa aikana uusiin tehtäviin työpaikkansa sisällä jo kolme kertaa ja päässyt siten työssäoppimisen kautta tutustumaan eri yksiköiden ja organisaatioiden tapoihin toimia.  

Ennen siirtymistään nykyiseen tehtäväänsä henkilöstöhallinnossa Ylönen on työskennellyt Orionin hankintaorganisaatiossa Sourcing Managerina, kotimaan myynnin ja markkinoinnin organisaatiossa myyntiassistenttina ja laadunvarmistuksessa osastoassistenttina sekä auditointitiimin assistenttina. 

”Pitkään uraani orionilaisena on mahtunut monenlaisia työtehtäviä, usein yli organisaatiorajojen. Minussa elää suuri uteliaisuus ja intohimo itseni kehittämiseen”, Ylönen kertoo.

Osaamisen kehittäminen lähtee omasta aloitteesta

Ylönen kertoo, ettei ole vaihtanut työtehtävää sen vuoksi, että työ olisi ollut tylsää tai liian haasteellista. Häntä on ajanut eteenpäin vimma nähdä ja oppia uutta. Ylönen on kerännyt vuosien varrella laajan näköalan Orioniin ja kahmaloittain toimialatuntemusta. Tämä on hänestä suuri rikkaus ja asia, josta hän on kiitollinen sekä yritykselle että esihenkilöilleen. 

”Olen aina ollut avoin ja tuonut työyhteisössäni esiin toiveitani ja kiinnostustani nähdä myös muita työtehtäviä. Olen kokenut, että uraani on Orionissa tuettu hienosti ja että olen aina saanut kattavan perehdytyksen uuteen työhön.” 

Orionissa työkierto on pyritty tekemään henkilöstölle helpoksi. Jokainen työpaikka laitetaan ensin sisäisesti haettavaksi, ja työkiertoon suhtaudutaan osana jatkuvaa oppimista ja työntekijän henkilökohtaista osaamisen kehittämistä. 

”Valmennukset ja koulutukset ovat tärkeitä ja hyödyllisiä, ja niitä tarvitaan yhtä lailla. Mutta työkierto mahdollistaa toisella tavalla syvän ja laajan perehtymisen uuteen mielenkiinnon kohteeseen. Uskon, että työtä tekemällä oppii parhaiten”, Ylönen sanoo. 

Työkierron myötä ideat ja osaaminen leviävät yrityksen sisällä

Ylösellä on tradenomin koulutus, mikä itsessään antaa pohjan erilaisille työtehtäville. Silti hän tunnistaa urapolkunsa olleen poikkeuksellisen monipuolinen. Työkiertojen kautta hän on voinut kerryttää verkostoja läpi Orionin ja tuoda ideoita ja käytäntöjä uusiin yksiköihin ja organisaatioihin – ja vastaavasti hyödyntää kokemaansa työkierron jälkeen myös omassa tiimissään. 

”Ulkopuolelta tuleva henkilö osaa katsoa toimintatapoja tuorein silmin ja tuoda tiimiin raikasta näkemystä. Mietin jatkuvasti, voisiko asioita tehdä paremmin, ja uskallan jakaa ajatukseni muille”, Ylönen sanoo. 

Oma-aloitteisuus ja itsetuntemus tärkeää

Työkiertoon hyppäävältä tarvitaan rohkeutta, sillä vaatii uskallusta jättää tutut rutiinit ja altistaa itsensä uuden oppimisen äärelle.  

”Lisäksi tarvitaan itsetuntemusta eli kykyä tunnistaa omat vahvuutensa ja toisaalta rajallisuutensa. Pitää osata tuoda esiin ne kyvykkyydet, joita uudessa tehtävässä voi käyttää hyödyksi ja ne asiat, joita haluaa itsessään ja osaamisessaan kehittää.” 

Ylönen kertoo, että hyppäys HR-konsultiksi jännitti, sillä suoraa koulutusta hänellä ei alalle ollut. Rekrytoinnissa painotettiin kuitenkin valmiutta ja vaivattomuutta uuden omaksumiseen, vuorovaikutustaitoja ja ihmistuntemusta. Työssään hän tekee soveltuvuusarvioita rekrytoitaville henkilöille. Arviointien tekemiseen hän suoritti siihen tarvittavan lisenssin. 

”Motivaationi välittyi työnantajalleni ja hän vakuuttui, että kykenen ottamaan uuden työtehtävän nopeasti haltuun. Jos en jotain tiedä, olen oma-aloitteinen ja nykäisen kollegaa hihasta ja kysyn”, Ylönen kertoo. 

Myös työnantaja hyötyy innostuksesta

Ylönen korostaa, että työkierron hyödyt ulottuvat työnantajan suuntaan muutenkin kuin tiedon leviämisenä. Motivoitunut ja innostunut työntekijä on dynaaminen ja idearikas ja hän luo ympärilleen myönteistä tiimikemiaa.

”Kun työnantaja antaa mahdollisuuden kokeilla uutta, työntekijä pysyy tyytyväisenä ja kehittyy, mikä on taatusti työnantajalle eduksi. Mahdollisuus itsensä kehittämiseen on yksi tärkeimmistä vetovoimatekijöistä työpaikoilla, ja työkierto on yksi parhaista keinoista sen toteuttamiseen.”

Ylönen ei tiedä tässä vaiheessa, millainen HR-kärpänen häntä vielä puraisee ja haluaako hän jäädä pidemmäksikin aikaa lupaavasti alkaneelle henkilöstöhallinnon uralleen. Sitä ei onneksi tarvitsekaan tietää vielä. Nyt hän saa nauttia uudesta kokemuksesta ja imeä mukaansa kaiken opin, minkä uusi työtehtävä voi antaa.

Ylösen kolme tärkeintä vinkkiä työkiertoa pohtivalle:

  1. Tärkeitä ovat avoimuus omista toiveista työnantajan suuntaan ja itsetuntemus: mitkä ovat vahvuuteni ja kehittymiskohteeni ja missä haluan olla osaamiseni suhteen 3–5 vuoden päästä? Muista, että montaa asiaa voi myös kokeilla ajattelematta, että tässä on loppuelämäni työ.
  2. Kun kiinnostus herää avoinna olevaa työpaikkaa kohtaan, ota puhelin käteen ja soita! Selvitä, millainen työtehtävä on ja miten kyvykkyytesi ja taustasi siihen sopisi. Oma-aloitteisuus ja aktiivisuus on tärkeää, sillä kukaan ei tule uusiin tuuliin kotoa hakemaan.
  3. Lähde rohkeasti ja avoimin mielin hakemaan uutta työtä. Mieti, mitä lisäarvoa osaamisesi toisi uuteen työhön, tiimiin ja työnantajalle, ja tuo se keskusteluissa esiin.