Siirry pääsisältöön

Työkierto voi tuntua hypyltä tuntemattomaan – asenne ja oikea tuki kantavat

Orionilla työskentelevä Heikki Kilpeläinen halusi kehittää itseään ja laajentaa verkostojaan. Hän vaihtoi tehtävää yhtiön sisällä ja hakeutui esihenkilöksi. Työkierto jännitti, mutta työnantajan kannustus ja hyvä perehdytysohjelma alensivat kynnystä.
1.6.2022 Teksti / Anni Turpeinen
Tyokierto_Kilpeläinen.jpg

Fermionin Hangon-tehtaalla työskentelevä Heikki Kilpeläinen halusi kokeilla siipiään kunnossapitoinsinöörinä ja kunnossapitotiimin esihenkilönä. Tuotannon vuoromestarina Orionin tytäryhtiössä työskennelleelle Kilpeläiselle aukesi tähän mahdollisuus työkierron kautta.    

”Hakuprosessiin mukaan lähteminen vaati rohkeutta, sillä koin, että uusi työ olisi harppaus urallani. Lähiorganisaatiossani kuitenkin kannustettiin hakemaan, ja suureksi ilokseni minut valittiin tehtävään”, Kilpeläinen kertoo. 

Ennen työhakemuksen kirjoittamista Kilpeläinen arvioi kriittisesti aikaisempaa työkokemustaan ja pohti omia henkilökohtaisia vahvuuksiaan. Kilpeläinen hahmotti itsellään olevan kokemusta kunnossapitotyöstä terästehtaassa, ja hän totesi saaneensa erinomaista palautetta esihenkilötaidoistaan. Lisäksi hän oli työskennellyt Fermionin tehtaassa jo kymmenen vuotta ensin operaattorina ja sitten vuoromestarina, joten talo ja tuotannon työt olivat tuttuja. 

Työkierto vaatii työnantajalta hyvää perehdytysohjelmaa

Pian valinnan jälkeen Kilpeläinen pääsi ensimmäiseen perehdytykseensä, vaikka itse työn aloittamiseen oli vielä pari kuukautta. Kokenut kunnossapitoinsinööri kuljetti Kilpeläistä kesäseisokin aikana mukanaan viikon ajan, jolloin työ tuli käytännön tasolla tutuksi. 

”Näin sain tehtävästä jo hyvän maistiaisen. Kun työ virallisesti alkoi, alkoi myös perehdytysohjelma, joka Orionissa on hyvä ja kattava. Lisäksi lähin kollega on aina valmiina auttamaan, joten ongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin”, Kilpeläinen kertoo. 

Kilpeläistä mietitytti etukäteen, miten uusi työyhteisö ottaisi uuden esihenkilön vastaan. Hän mietti myös, oppisiko uuden työn kommervenkit ja tulisiko tarpeeksi nopeasti hyväksi ammattilaiseksi tehtävässään. Pelot olivat turhia: 

”Nyt muutaman kuukauden jälkeen huomaan, että jännitin montaa asiaan turhaan. Työ on opettanut tekijäänsä, ja kaikki on mennyt enemmän kuin hyvin.” 

Samalla työ on vaihtunut päivätyöhön, työmotivaatio kasvanut, hyvinvointi parantunut ja osaaminen kehittynyt vauhdilla. 

Uudet näkökulmat ja perspektiivi bonuksena

Kilpeläisen vetämään kunnossapidon tiimiin kuuluu yhdeksän mekaanista asentajaa ja neljä sähköasentajaa. Tiimin työnä on pitää tehtaan koneet ja laitteet käyttökunnossa, jotta lääkeaineiden tuotanto voi pyöriä keskeytyksettä. 

”Jos johonkin laitteeseen tulee vika, me selvitämme vian syyn ja korjaamme sen. Huolellisella ennakkohuollolla pyrimme estämään laiterikot ennalta”, Kilpeläinen kuvailee. 

Aiemmasta tehtävästä tuotannon vuoromestarina on ollut hyötyä, sillä uudessa työssään Kilpeläinen osaa ottaa huomioon tuotannon näkökulmaa, esimerkiksi milloin huoltoja kannattaa tehdä ja milloin ei. Hänen mielestään laaja perspektiivi on eduksi missä tahansa työssä, ja työkierron myötä uusia näkökulmia syntyy jatkuvasti. 

”Pidin vuoromestarin työstäkin paljon, mutta tässä työssä motivoi erityisesti työskentelykentän laajuus. Olen luonteeltani utelias, ja nyt pääsen näkemään ja oppimaan uutta monella eri osa-alueella.” 

Kunnossapitoinsinöörinä Kilpeläinen nauttii myös verkostoitumisesta. Uusia kontakteja syntyy sekä talon sisällä että ulkoisten toimijoiden kanssa. 

”Uusien ihmisten tapaaminen rikastuttaa arkea ja kasvattaa osaamista”, Kilpeläinen sanoo.

Heikki Kilpeläisen työkiertovinkit työnantajalle

  • Motivaatio työkiertoon lähtee aina työntekijästä itsestään. Oppimisen into ja uuden tehtävän mielenkiintoisuus ajavat hakemaan uutta työtä. Työkierto voi kuitenkin jäädä ajatuksen asteelle, jos yrityksen ilmapiiri ei kannusta ja työntekijä joutuu miettimään omien työkavereiden tai esihenkilön pahastumista.
  • Työnantaja hyötyy innostuneesta ja motivoituneesta työntekijästä. Vaikka lähtijä tuottaakin tiimiin pienen haavoittuvuuden, se korjautuu nopeasti, kun toinen innostunut tulija tulee tilalle.
  • Isossa kuvassa yritys voittaa aina, kun työntekijät kehittyvät, oppivat ja tekevät töitä ilolla. Tiimikemia hyötyy hyvästä energiasta. Uudet silmät voivat myös huomata jotain uutta, ja saattaa syntyä ideoita tavoista, joilla tehdä asioita entistä paremmin.
  • Perehdytyksestä pitää huolehtia. Syvään päätyyn heittäminen ei kannusta ketään, vaan pehmeä alku ja esihenkilön sekä kollegoiden arkinen tuki edistävät hyvinvointia ja oppimista.