Siirry pääsisältöön

Hyvinvointia rakentamassa: Helena Törnqvistin työ näkyy apteekkiasiakkaan arjessa

Merkityksellisyyden tunne on läsnä Helena Törnqvistin työssä joka päivä. Sen ansiosta kuluttajat saavat apteekista esimerkiksi tarvitsemansa silmätipat tai vitamiinit. Toimitusvarmuuden ylläpitäminen on Helenan vetämän tiimin tärkein tehtävä, ja työn tulokset näkyvät sujuvana tuotevirtana toimittajilta apteekkeihin sekä toimitusketjujen vastuullisuutena. 
orion.fi_Helena Tornqvist_994x559.jpg

Helena Törnqvist, Head of ESO OTC &  Sustainable Procurement Manager vetää Orionilla tiimiä, joka vastaa valmiina ostettavien itsehoitotuotteiden hankinnasta. Valmiina ostettavilla tuotteilla tarkoitetaan tuotteita, joita Orion ei itse valmista, mutta se toimii esimerkiksi niiden jakelijana. Tämä kategoria pitää sisällään noin 400 tuotetta ravintolisistä silmätippoihin ja voiteista vitamiineihin.  
 
”ESO (External Supply Operations) & OTC (Over the Counter) -tiimimme pitää huolta, että kaikki vastuullamme olevat itsehoitotuotteet ovat apteekeissa aina kuluttajien saatavilla. Lisäksi kartoitamme yhdessä muiden sidosryhmien kanssa, voisimmeko kasvattaa tuotevalikoimaa ja -kategorioita entisestään”, Törnqvist avaa. 
 
Työ on kansainvälistä, ja se edellyttää hyviä tiimityöskentely- ja vuorovaikutustaitoja. Sujuvien toimittajasuhteiden ylläpito on ensiarvoisen tärkeää, jotta tuotteet saapuvat ajallaan ja mahdollisista valmistus- tai toimitusaikataulujen haasteista saadaan tieto hyvissä ajoin. Silloin ongelmiin ehditään reagoida ja ratkoa ne ilman, että toimitusvarmuus häiriintyy.

Kolme parasta asiaa työssäni – Helena Törnqvist:

  • Merkityksellisyys. On etuoikeus saada edistää omalla työllään ihmisten ja maapallon hyvinvointia.
  • Työn joustavuus perheen ja työn yhteensovittamisessa.
  • Kehittymismahdollisuudet sekä kouluttautumalla että työkiertoon kannustamalla. 

Vastuullinen hankinta on jatkuvaa kehittämistyötä

Törnqvistin työviikosta viidennes on varattu hankintaketjujen vastuullisuuden kehittämiseen, sillä hänen vastuullaan ovat myös Sustainable Procurement Managerin tehtävät. Törnqvistin työnä on tarkistaa, että toimittajat toimivat vastuullisesti ja Orionin määrittelemän Third Party Code of Conduct -dokumentaation mukaisesti.  
 
”Selvitämme esimerkiksi hankintaketjujen CO2-päästöjä ja opastamme tarvittaessa päästöjen vähentämisessä sekä yleisesti vastuullisuusasioiden kohentamisessa. Työ on vuoropuhelua ja yhteistyössä pohdimme, millä keinoin vastuullisuusasioita parannetaan, jos kohentamistarpeita löytyy”, Törnqvist kuvailee. 
 
Vastuullisuustyö on jatkuvaa kehittämistä ja parempaan pyrkimistä, mutta aikaansaannokset myös näkyvät konkreettisesti. Se motivoi ja tekee työstä tärkeää. 
 
”Merkityksellisyyden tunne on läsnä työssäni joka päivä. Työmme ansiosta kuluttajat saavat apteekista esimerkiksi silmätipat kuiviin silmiinsä ja vitamiinit terveellisen elämän tueksi, ja toisaalta hankintaketjut muuttuvat entistä vastuullisemmaksi yksi toimittaja kerrallaan, kun teemme työtä vastuullisuusasioiden eteen. Työn tulokset palkitsevat”, Törnqvist toteaa.

Työnantaja tukee ammatillista kehittymistä

Kun Törnqvist otti vastuullisen hankinnan päällikön tehtävän vastaan, hän sai aloittaa työnantajan tarjoamana APRO:n (Aalto University Professional Development) Vastuullisuus ja liiketoiminta -opintokokonaisuuden.  
 
”Opinnot olivat mielenkiintoisia, ja kurssin anti auttoi tehtävän haltuunotossa. Kouluttautumiseen suhtaudutaan Orionilla myönteisesti. Pidän sitä työpaikkani vetovoimatekijänä”, Törnqvist toteaa. 
 
Koulutukseltaan Törnqvist on kemian diplomi-insinööri. Hän opiskeli pääaineenaan orgaanista kemiaa ja sivuaineina teollisuustaloutta, strategiaa ja kansainvälistä liiketoimintaa. Poikkitieteellinen yhdistelmä mahdollisti monta uravaihtoehtoa. 
 
”En kokenut olevani tutkijatyyppiä, vaan toiveissani oli hyödyntää työssäni molempia, kaupallista osaamista ja kemiaa. Pääsin tekemään diplomityötä Espoon Fermionille, ja aloitin valmistumiseni jälkeen siellä rekisteröintipäällikkönä”, Törnqvist kertoo. 

Työkierron myötä uusia mahdollisuuksia 

Kahden vuoden ajan Törnqvist kokosi rekisteröintiviranomaisia varten uusien lääkeaineiden dokumentaatioita, kunnes siirtyi ESO:n hankintatiimiin Orionille. Nyt, yli vuosikymmenen jälkeen on jälleen uusien tuulien aika, ja paluu Fermionille häämöttää: 
 
”Vaikka pidän työstäni, olen siirtymässä liiketoiminnan kehittämispäälliköksi vastaamaan asiakashankinnasta Fermionin CDMO (Contract Development and Manufacturing Organization) -liiketoimintasegmentissä koskien Eurooppaa ja Japania. Jatkossa tulen ottamaan vastuulleni myös geneeristen lääkeaineiden markkinoinnin ja myynnin Euroopan maissa ja Japanissa”, Törnqvist kertoo. 
 
Muutoksen edessä Törnqvist on iloinen siitä, että Orionissa kannustetaan työkiertoon ja itsensä ammatilliseen kehittämiseen. Mahdollisuuksia isossa yrityksessä on paljon.  
 
”Orionissa työurat ovat pitkiä, mutta moni on työskennellyt talon sisällä monenlaisissa tehtävissä. On hienoa päästä taas kehittymään ja oppimaan uutta.”