Siirry pääsisältöön

Palkittu aluelämpöverkko kutistaa hiilijalanjälkeä Turussa

Turun tuotantotilat lämpenevät ja viilenevät oman aluelämpölaitoksen avulla ja hyödyntävät hukkalämmön.
Rimannostajat_Catarina_Hilden_Fjader.jpg

”Etenemme Orionissa kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä – niin pienin kuin suurin askelin. Yksi suurimmista harppauksista on ollut oman hukkaenergian talteenotto ja uusiokäyttö.”

– Orionin Energy Efficiency Manager Catarina Hildén-Fjäder

Orionin Turun-tehdasalueella kaukolämpöverkko on eriytetty omaksi aluelämpöverkokseen. Tehdasalueelle pystytetty lämpöpumppulaitos ja sen kolme isoa lämpöpumppua tuottavat sekä lämpöä että kylmää Orionin tehtaalle. Sen lisäksi suuri lämpökeräinmoduuli kerää lämpöä ulkoilmasta.

Alkukesästä 2021 käyttöön otettu laitos tuottaa jaksoittain kaiken tarvittavan lämmön tehtaallemme ja hyödyntää hukkalämpöä. Hukkalämpö tarkoittaa ylimääräistä lämpöä, jota syntyy, kun tiloja jäähdytetään. Näin pystymme tuottamaan omiksi tarpeiksemme teholtaan noin megawatin lämpöä ja parisataa kilowattia kylmää. Tällä lämpöenergialla lämmittäisi 850 omakotitaloa vuodessa.

Turun aluelämpöverkko voitti lokakuussa 2021 eurooppalaisen lämpöpumppujärjestö EHPA:n kilpailun parhaasta lämpöpumppuprojektista hiilivapaa teollisuus -sarjassa.

Miksi rimaa pitää nostaa?

Hukkalämpö on tarpeen hyödyntää. Se on käyttökelpoista energiaa, jolla vähennetään kaukolämmön tarvetta ja saadaan pienennettyä tehtaan hiilijalanjälkeä huomattavasti. Aluelämpöverkko toimii hyvin Turun tehdastilojen lämmittämisessä ja viilentämisessä.

Miten nostamme rimaa?

Turun uusi aluelämpölaitos korvaa peräti kaksi kolmasosaa ostetusta kaukolämmöstä. Siten se on merkittävä tekijä Orionin hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä ja alentaa samalla merkittävästi vuotuisia energiakustannuksia.

CO2-päästöt vähenevät vuodessa tuhannen tonnin verran, kun Orionin Turun-tehtaalle tuotetaan lämpöä ja kylmää omilla lämpöpumpuilla. Lukema vastaa noin 480 henkilöauton vuotuisia hiilidioksidipäästöjä.