Siirry pääsisältöön

Kylmästä lämpimään

Orionin Turun-tutkimuskeskuksessa vanha kylmäkone sai tehdä tilaa kylmää ja lämmintä tuottavalle lämpöpumpulle.
Rimannostajat_Heikki_Lempinen.jpg

”Olemme Orionissa erittäin tarkkoja energiankäytöstämme. Emme jumitu vanhaan, jos ja kun voimme uudella tekniikalla yltää reilusti aiempaa mittavampiin päästövähennyksiin.”

– Orionin Facility Manager Heikki Lempinen

Teimme peruskorjauksen Turun tutkimuskeskuksessa vuonna 2017, ja silloin mietimme, miten voisimme tukea aktiivisia päästötavoitteita meillä Orionissa. Koska tutkimuskeskuksen jäähdytyskone oli muutoinkin jo aika uusia, päätimme koneen vaihdon sijasta suosia uutta tekniikkaa: kylmäkone vaihdettiin lämpöpumpuksi.

Lämpöpumpulla voimme tuottaa kylmän ohella tarvittaessa lämpöä, ja samalla voimme korvata kaukolämmön käyttöä. Toisin sanoen se hukkalämpö, mikä kylmän tuottamisessa syntyy, saadaan hyödynnettyä lämmityksessä. Tästä seuraa merkittävä kokonaisenergiansäästö.

Miksi rimaa pitää nostaa?

Orion on sitoutunut kasvihuonepäästöjen vähentämiseen, ja yksi tapa vähentää ympäristökuormaa ovat kaukolämmön korvaamismenetelmät. Turussa yhtiön tiukkoihin päästötavoitteisiin ei enää ylletty vanhalla tekniikalla, joten uuteen investoiminen oli tärkeä ilmastoteko.

Miten nostamme rimaa?

Korvasimme jäähdytyskoneen lämpöpumpulla. Vaihdon myötä lämmityksestä aiheutuneet CO2-päästöt ovat pienentyneet selvästi.

Turun tutkimuskeskuksen lämpöpumppu tuottaa vuodessa 1 650 megawattituntia energiaa Orionin tarpeisiin. Hiilidioksidipäästöjä lämpöpumppuun vaihtaminen vähentää 100–200 tonnia vuosittain.