Siirry pääsisältöön

Nuoret yläkoululaiset työelämään tutustumisjaksolla Orionilla – ”nuorille ihan tavallisen työpäivän seuraaminen on tärkeää”

Viisi yläkouluikäistä nuorta kävivät tutustumassa työelämään ja Orioniin toukokuussa. Viikon mittainen Työelämään tutustumisjakso (TET) toteutettiin ensimmäistä kertaa yhteistyössä Lasten ja nuorten säätiön kanssa.
Orion_kesä23_TET-harjoittelijat_Orionfi_994x559.jpg

Toukokuun lopulla viisi yläkoululaista suoritti peruskouluopintoihin kuuluvan työelämään tutustumisjakson (TET) Orionin pääkonttorilla Espoossa. Työelämään tutustujia on nähty Orionilla ennenkin, ja usein he ovat olleet orionilaisten omia lapsia, mutta tänä vuonna kokeiltiin uutta tapaa tukea nuorten työelämään tutustumista.

”Saamme kyselyjä TET-paikoista jonkin verran ja mietimme HR-osastolla, mikä olisi hyvä, toimiva väylä työllistää tettiläisiä ja saada asia hoidettua organisoidusti”, HR Coordinator Meeri Hannula kertoo.

Yhteistyökumppaniksi löytyi Lasten ja nuorten säätiö, joka koordinoi TET-paikan etsintää ja välittää työpaikkoja tet.fi-sivuston avulla. Säätiö etsii yhteistyökumppaneiksi erilaisia yrityksiä ja nuoret voivat hakea itseään kiinnostaviin paikkoihin tutustumaan työelämään.

”Palvelu tarjoaa yrityksille erilaisia tapoja osallistua. Päätimme kokeilla tapaa, jossa meille tulee kerralla pieni 4–6 hengen ryhmä nuoria ja he työskentelevät tiiminä viikon ajan”, Hannula kertoo.

Espoon toukokuisen kokeilun perusteella päätetään, leviääkö käytäntö esimerkiksi ensi syksynä myös Turkuun.

Orion ja työelämä tutuksi viikossa

Työelämään tutustumisjakson ohjelma suunniteltiin Lasten ja nuorten säätiöstä saatujen ohjeiden ja vinkkien pohjalta. Alkuviikolla ohjelmassa oli esittelypuheenvuoroja ja tutustumista yritykseen sekä ihmisiin.

”Olemme iso yritys ja täällä tapahtuu paljon. Kerroimme nuorille muun muassa yrityksestämme, viestinnästä ja vastuullisuudesta meillä”, Hannula kertaa.

Nuoret pääsivät myös käymään tuotannossa ja näkemään konkreettisesti, miten lääkkeitä tehdään ja valmistetaan. Myöhemmin viikolla nuoret hajautuivat ympäri organisaatiota ja pääsivät oman orionilaisen mentorin matkassa tutustumaan ja seuramaan tavallista työpäivää.

”Millaisia ovat kokoukset, miltä näyttää toimisto tai neuvotteluhuone? Nuorille, joille työelämä ei ole lainkaan tuttua, on ihan tavallisen työpäivän seuraaminen tärkeää”, Hannula muistuttaa.

Tulevaisuuden unelmien työpaikka

Loppuviikon ohjelmassa oli projektitehtävä, joka liittyi tulevaisuuden työelämään ja siihen, miltä yrityksemme tulevaisuus näyttää nuorten näkökulmasta. Tehtävä alkoi ideoinnilla, miten Orion voisi olla parempi työpaikka. Nuoret tettiläiset olivat tehneet tarkkaavaisia huomioita yrityksen arjesta. Aurinkopaneelit katoilla ilahduttivat ja pääkonttorin valoisia, moderneja tiloja arvostivat myös nuoret.

He ideoivat mainioita parannusehdotuksia ja toiveita: 

  • ilmainen ruoka
  • lupa tuoda lemmikkieläimiä töihin
  • lämpimämmät vähemmän ilmastoidut työtilat
  • tarvikekaapit neuvotteluhuoneisiin
  • kellarikerroksen tilojen remontointi.

Työelämään tutustumisjakso päättyi perjantaina nuorten projektitöiden esittelyyn HR-tiimille ja viikon aikana tettiläisille esittäytyneille orionilaisille.

”Toivon, että tettiläiset saivat paljon uutta tietoa yrityksestämme ja oppivat tiimityötaitoja. Viikko oli nuorille varmasti jännittävä ja oli mukava huomata, että loppuviikosta he uskalsivat jo tervehtiä tuttuja työntekijöitämme iloisesti”, Hannula iloitsee.

Palautekyselyssä nuoret kertoivat oppineensa TET-viikon aikana uusia taitoja, joista on varmasti hyötyä myös myöhemmin työelämässä:

”Vastuullisuutta ja ryhmätyötaitoja. Opin pitämään esitelmän. Oivalsin, ettei aina tarvitse olla vakava”, tettiläiset listaavat.

Myös yrityksemme ja eri toiminnot tulivat tutuiksi:

”Opin asioita lääkevalmistuksesta ja yleisesti siitä, millaista työpaikalla on. Opin paljon Orionista yrityksenä ja myös siitä kuinka erilaisia töitä voi tehdä samassa yrityksessä.”