Kysymyksiä ja vastauksia lääketutkimukseen osallistumisesta

Miten voin osallistua lääketutkimukseen? Mitä tutkimuspäivänä tapahtuu? Saako tutkimushenkilö osallistumisestaan korvauksen?

Mistä saan tietoa uusista lääketutkimuksista?

Ilmoitamme lääketutkimuksistamme mm. näillä verkkosivuilla, Orionin Facebook-sivulla ja opiskelijajärjestöjen kautta. Jos haluat saada tietoa tulevista tutkimuksista, voit jättää yhteystietosi osoitteeseen tutkimusyksikko(at)orionpharma(.)com.

Kuka sopii vapaaehtoiseksi lääketutkimukseen?

Tyypillisiä edellytyksiä imeytymistutkimukseen osallistumiselle ovat muun muassa:

  • hyvä terveys
  • suomen kielen taito
  • 18–60 vuoden ikä
  • normaali paino (paino vähintään 50 kg ja painoindeksi 19–30)
  • ei säännöllistä lääkitystä (usein ehkäisyvalmisteet ja hormonikorvaushoito ovat sallittuja)
  • edellisestä verenluovutuksesta ja lääketutkimukseen osallistumisesta on oltava kulunut vähintään 3 kuukautta

Miten vapaaehtoishaku etenee?

Selvitämme henkilön sopivuutta tutkimukseen tutkimushoitajan tekemällä puhelinhaastattelulla. Sen jälkeen kutsumme tutkittavan infotilaisuuteen, jossa kerromme yksityiskohtaisesti tutkimuslääkkeestä ja tutkimuksen kulusta. Tutkimusinformaatio voidaan antaa myös videopuhelun välityksellä. Infotilaisuuden jälkeen tutkittava voi edelleen harkita osallistumistaan. Jos tutkittava päättää osallistua, hän allekirjoittaa suostumuksen lääketutkimukseen. Ennen tutkimuspäivää tutkittava käy lääkärintarkastuksessa sekä terveydentilaa selvittävissä sydänfilmi- ja laboratoriotutkimuksissa.

Missä tutkimukset pidetään?

Lääketutkimukset pidetään Orionin tiloissa Espoossa osoitteessa Harmaaparrankuja 1 B. Kodikkaassa tutkimusyksikössä on yleensä saman päivän aikana paikalla 4–6 tutkimukseen osallistuvaa henkilöä.

Mitä tutkimuspäivänä tapahtuu?

Tutkimuspäivää edeltävä yö vietetään tutkimuskeskuksessa, ja tavallisesti lääkkeen annostelua edeltää 10 tunnin paasto. Aamulla lääkäri haastattelee tutkittavan. Jos kaikki on kunnossa, lääkkeen annostelu aloitetaan kello 8. Lääkkeenoton jälkeen otetaan useita verinäytteitä laskimokanyylin kautta, eli tavallisesti päivän aikana ei pistetä neulalla useita kertoja.

Tutkittava oleskelee koko päivän tutkimuskeskuksen tiloissa. Hänelle tarjotaan tutkimussuunnitelman mukaiset ateriat ja kofeiinitonta kahvia tai teetä. Tavallisesti tutkittavat lähtevät illalla viimeisen näytteenoton jälkeen kotiin. Joskus tutkimukseen voi vielä kuulua näytteenottoja seuraavana päivänä.

Kliinisen lääketutkimuksen yksikössä on langaton internet-yhteys tutkimushenkilöiden käyttöön. Tutkimusyksikössä on lisäksi pelejä ajanvietteeksi.

Miten tutkimushenkilönä oleminen korvataan?

Tutkimukseen osallistumisesta aiheutuvasta vaivasta ja epämukavuudesta maksetaan niin sanottua haittakorvausta. Sen lisäksi korvataan tutkimukseen osallistumisesta mahdollisesti aiheutuvat ansiomenetykset työttömyyspäivärahan peruspäivärahan mukaan. Korvaukset ovat veronalaista tuloa. Korvaukset perustuvat Sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen 82/2011.

Tutkimuksen kestosta ja sen aiheuttamasta rasituksesta riippuen maksettava korvaus on yleensä 500–900 euroa. Lisäksi korvataan matkakulut kodin ja tutkimuskeskuksen väliselle matkalle.