Riikka Oksala: Tutkimus vaatii vahvaa tiimityötä

Mahdollisuus tuoda potilaille helpotusta motivoi tutkijatiimiä Orionilla. Pienetkin onnistumiset innostavat tutkijaa eteenpäin.

Tuore tohtori Riikka Oksala on iloinen ison projektin saamisesta maaliin. Hän väitteli kesäkuussa Turun yliopistossa eturauhassyövän lääkehoidosta. Tutkimuksessaan Oksala löysi uutta informaatiota kastraatioresistentin eturauhassyövän etenemisestä, uusia työkaluja lääkekehityksen tueksi sekä uuden potentiaalisen lääkekehityskohteen.

Väitös on osa Orionin lääkekehitysprojekteja. Lääkekehityksen tuloksena uusi loppuvaiheen eturauhassyöpään tarkoitettu lääke darolutamidi on jo faasi III-jatkotutkimuksissa potilailla.

Oksala on työskennellyt tutkijana Orionilla jo 16 vuotta. ”Omassa kokoluokassaan Orion edustaa Euroopan mittakaavassa lääkekehityksen kärkeä. Täällä on hyvät tilat ja tutkimusympäristö sekä modernit laitteet.”

Tärkein etu tutkimustyössä Orionilla rakentuu kuitenkin monialaisista tiimeistä. ”Meillä on monen alan asiantuntijoita ja tutkimuksen laatu on korkea. Yhteinen innostus löytyy siitä mahdollisuudesta, että voimme saada aikaan parempia lääkkeitä ja helpotusta potilaille.”

Tavoitteena nujertaa syöpä

Oksala toteaa, että jokaiselta löytyy varmasti lähipiiristä kokemuksia syövästä. Vaikka se on yhä useammin hoidettavissa, se on edelleen hyvin monimuotoinen vastustaja tutkijalle. ”Se, miten syöpä tyrmää elimistön omat suojamekanismit ja muuntuu vastustuskykyiseksi, tarjoaa tutkimushaastetta vielä pitkään. Pitää vain jatkaa työtä ja etsiä keinoja tehokkaiden hoitojen saamiseksi potilaille.”

Orionin syöpätutkimus on keskittynyt uusien lääkkeiden löytämiseen ja kehittämiseen, mikä on ollut Oksalalle innoite tulla työskentelemään nimenomaan tänne. ”Vaikka työssä on myös selkeät tavoitteet, meillä on työssämme hyvin paljon vapautta. Saamme kokeilla ja yrittää rohkeasti.”

Valmiistakin tutkimushankkeesta jää usein kokeiltavaksi erilaisia pieniä polkuja, joita voisi vielä tutkia eteenpäin. Ja Orionin tutkimuksissa identifioidaan koko ajan uusia kohdeproteiineja. ”Tutkija haluaa aina tehdä vielä parempaa ja enemmän. Tutkija ei lopeta koskaan”, Oksala toteaa.

Tutkijan riemu löytyy pienistä hetkistä

Suuret läpimurrot ovat tutkijan työssä harvinaisia. Oksala toteaa, että onnistumista ja iloa pitää kyetä kokemaan myös paljon pienemmistä virstanpylväistä. ”Kun saamme tiimin kanssa jonkin projektin vietyä eteenpäin seuraavaan vaiheeseen tai ratkaisemme jonkin pulman, saamme intoa ja uskoa pitkään työhön.”

Lääkekehitys on hyvin pitkäkestoista ja matkan varrelle mahtuu aina myös vastoinkäymisiä. ”Nonkliinisten mallien lisäksi täytyy selvittää, miten lääke toimii ihmisen kehossa. Kaikkea ei voi mallintaa laboratorioissa. Lääke voi käynnistää yllättäviä mekanismeja tai aiheuttaa odottamattomia sivuvaikutuksia. Vaikka lääke olisi miten huolellisesti tutkittu ja testattu, vaikutus ihmisessä voi olla erilainen.”

Parasta Orionissa: "Maailman parhaat työkaverit. Meillä on täällä alansa kärkitutkijoita, ja olen ylpeä, kun saan täydentää tiimiä omalla osaamisellani."

 

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella

Riikka Oksalan kuva: Antti Ranki


 

28.8.2018