Innolla mukaan suomalaiseen lääketutkimukseen

"Olen innostunut panostuksestamme tutkimukseen ja tuotteiden kehittämiseen. Hyviä mahdollisuuksia voi löytyä esimerkiksi biologisista lääkkeistä, joita kehitetään myös maailmalla nyt laajasti", Christer Nordstedt sanoo.

 

6.10.2017

Suomi ja suomalaiset ovat tulleet minulle tutuksi tämän ensimmäisen vuoteni aikana Orionilla. Olen monta kertaa hämmästynyt siitä, miten helppoa täällä on tulla toimeen niin uusien työkavereiden kuin naapureidenkin kanssa.

Suomalaiset ovat myös kiinnostava tutkimuskohde. Alamme Orionilla työskennellä myös harvinaisten sairauksien parissa ja keskitymme 36 taudin ryhmään, jotka kuuluvat suomalaiseen tautiperintöön. Nämä sairaudet ovat Suomessa yleisempiä kuin muualla maailmassa. Tämä pohjoinen maa pysyi pitkään eristyksissä ja siksi suomalaiset ovatkin edelleen hyvin homogeenisiä. Täällä näkyvät edelleen alueelle aikanaan vaeltaneiden tuomat geenivirheet.

Oma tautiperintö on myös innoittanut tutkijoita. Suomessa on niin genetiikan osaajia kuin edistynyttä teknologiaakin. Täällä on myös talletettu tautiperintöön kuuluvista taudeista kerättyä aineistoa, joka on arvokasta uusien hoitojen kehittämisen kannalta.

Christer Nordstedt on Orionin tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja.

Olen innostunut siitä panostuksesta, jota tulemme laittamaan tutkimukseen ja tuotteiden kehittämiseen. Suurenmoisia mahdollisuuksia voi löytyä esimerkiksi biologisista lääkkeistä, joita kehitetään myös maailmalla nyt laajasti. Uusien tutkimushankkeiden käynnistäminen merkitsee myös sitä, että voimme tarjota jälleen uusia työpaikkoja täällä Suomessa.

Yhteistyö on meille, kansainvälisesti melko pienelle toimijalle äärimmäisen tärkeää. Mutta sitä se on myös muille lääkealan toimijoille. Yksikään iso lääkeyritys ei enää voi valmistaa kaikkia tarvitsemiaan ainesosia itse, vaan mekin toimitamme Hangosta muualle maailmaan lääkkeiden vaikuttavia aineita, esimerkiksi metotreksaattia ja merkaptopuriinia.

Me puolestamme saamme kansainvälisiltä kumppaneiltamme lisävoimaa tutkimukseen ja markkinointiin. Tätä tarvitsemme jo siksikin, koska keskeiset tutkimusalueemme -  neurologiset sairaudet sekä syöpäsairaudet - ovat hyvin vaativia. Yhdessä kumppaneiden kanssa etsimme helpotusta esimerkiksi ALSiin, ja darolutamidi-molekyylin tutkimus eturauhassyövän hoidon kehittämiseksi on jo saatu viimeiseen kliiniseen potilasvaiheeseen yhteistyössä Bayerin kanssa.

Oma alkuni Orionilla on ollut monen uuden asian opettelua ja oppimiskäyrä onkin ollut jyrkkä. Samalla olen ihastellut Amerikan vuosieni jälkeen tutun raikasta luontoa ja suomalaisten erinomaista kielitaitoa. Odotan mielenkiinnolla tulevia vuosia, tämän innoittavan kansan parissa.

 

Christer Nordstedt, Orionin tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja