Heikki Joensuu haluaa parempia hoitoja syöpäpotilaille

”Jos pystyy kehittämään yhdenkin hyvän syöpälääkkeen, joka on tehokas ja hyvin siedetty, niin sen vaikutus koko maailmaan on järisyttävä. Se on päämäärä jota kannattaa tavoitella”, Joensuu sanoo.

Professori Heikki Joensuu aloitti Orionin tutkimuksen ja kehityksen onkologia terapia-alueen johtajana joulukuussa 2017. Joensuun houkutteli Orionille se, että hänen ei tarvinnut muuttaa fokustaan. Hän on aina halunnut kehittää parempia hoitoja potilaille ja sitä hän saa tehdä myös jatkossa.

Orionin tutkimustoiminta on jaettu kolmeen osa-alueeseen, joista syöpä on yksi. Onkologian terapia-alueen tehtävänä on kehittää uusia syöpälääkkeitä koko matkan aina ideasta valmiiksi tuotteeksi.

”Tehtävä tuntui todella haastavalta ja minulla on sellainen luonne, että haluan ottaa haasteita vastaan”, Joensuu toteaa.

Joensuun mielestä Orionilla on paljon potentiaalia, erittäin hyviä tutkijoita sekä mielenkiintoinen portfolio. Tärkeää on myös yrityksen suomalaisuus, ja hän toivookin voivansa uudessa tehtävässä edistää suomalaista biotiedettä ja saada aikaiseksi hienoja tuotteita maailmalle.

”Jos pystyy kehittämään yhdenkin hyvän syöpälääkkeen, joka on tehokas ja hyvin siedetty, niin sen vaikutus koko maailmaan on järisyttävä. Se on päämäärä jota kannattaa tavoitella”, Joensuu painottaa.

Positiivista kierrettä yritysten ja yliopistojen yhteistyöhön

Akateemisuus istuu Joensuussa niin tiukassa, että hän uskoo säilyttävänsä aina akateemisen tutkijan identiteetin. Siksi ajatus siitä, että jatkossa hän voi edistää suomalaisen lääketehtaan ja akatemian yhteistyötä aivan uudella tavalla, tuntuu hänestä mielenkiintoiselta haasteelta. Joensuu toivoo, että tulevaisuudessa Suomessa olisi nykyistä vahvempaa biotiedettä ja –teollisuutta. Yritysten ja yliopistojen yhteistyö luo positiivista kierrettä, mistä on maailmalla paljon hyviä esimerkkejä.

”Yliopistot tuottavat uusia ideoita, mikä poikii uusia yrityksiä, joilla menee joskus taloudellisesti erittäinkin hyvin. Nämä yritykset taas tukevat yliopistoa, jolloin maailman parhaat tutkijat hakeutuvat sinne. Tämä positiivinen kierre pitäisi saada aikaan myös Suomessa.”

Se tarkoittaisi käytännössä akateemisen maailman ja yritysten välisten raja-aitojen madaltamista. Näin yritykset voisivat hyödyntää paremmin yliopistojen potentiaalia ja toisaalta yliopistot saisivat lääketehtailta resursseja esimerkiksi tutkimukseen. Tähän kehitykseen Joensuu toivoo pystyvänsä vaikuttamaan.

Työ jatkuu myös Syöpäkeskuksessa

Yksi esimerkki yritysten ja yliopiston yhteistyöstä on itse asiassa Joensuun oma nimitys. Joensuu jatkaa Orionin työn ohella myös HYKSin Syöpäkeskuksen tieteellisenä neuvonantajana.

”Tämä, että pystyn jatkamaan molemmissa organisaatioissa, on mielenkiintoinen kuvio. Hyvä, että tämä onnistui. Toivon että lopputulos on se, että kaikki hyötyvät, ennen kaikkea potilas.”

 

Teksti: Suvi Huttunen