Rintasyövän oireet ja hoito
Rintasyöpä on suomalaisten naisten yleisin syöpä, johon sairastuu yli 4 000 naista vuodessa. Oireena on tavallisimmin kyhmy rinnassa. Varhain todettuna syövän paranemisennuste on hyvä.
Rintasyöpä on suomalaisten naisten yleisin syöpä, johon sairastuu yli 4 000 naista vuodessa. Oireena on tavallisimmin kyhmy rinnassa. Varhain todettuna syövän paranemisennuste on hyvä.
Rintasyövän yleisin oire on kivuton kyhmy rinnassa. Syöpäkyhmy on tyypillisesti kova ja kiinteä ja se voi olla kiinnittynyt ihoon tai syvemmälle rintakehän seinämään. Kyhmy voi olla myös kipeä, nänni tai iho olla sisäänpäin vetäytynyt tai nännistä voi tulla nestettä. Nännistä tuleva neste on kuitenkin yleensä hyvänlaatuista ja vain harvoin oire syövästä. Hyvin harvoin syöpä todetaan esimerkiksi kainalon etäispesäkkeistä.
80 prosenttia rintasyöpätapauksista löytyy naisten tutkiessa itse rintojaan. 50–69-vuotiaiden naisten joukossa kolmasosa syövistä löytyy seulontamammografiassa, jolloin syöpä on yleensä ollut täysin oireeton.
Suurin osa rintasyövistä todetaan varhaisessa vaiheessa, sillä naiset ovat tietoisia syövästä ja osaavat tutkia rintansa sekä osallistuvat seulontoihin. Rintasyöpä on yleensä hidaskasvuinen ja nopeasti kasvavia isoja kasvaimia löydetään harvoin.
Rintasyöpä diagnosoidaan niin sanotulla kolmoisdiagnostiikalla, johon kuuluvat rinnan tunnustelu eli palpaatio, kuvantamistutkimukset eli mammografia ja etenkin nuorten naisten tapauksessa ultraääni sekä joskus magneettikuvaus. Lisäksi rinnasta otetaan kudosnäyte paksuneulanäytteenä. Näiden perusteella arvioidaan, onko muutos hyvänlaatuinen. Jos jokin tutkimus antaa aihetta epäilyyn, muutos poistetaan.
Jos rinnassa todetaan syöpä, kirurgi poistaa kasvaimen ja tutkii kainalon imusolmukkeet vartijasolmukebiopsialla. Rintaan pyritään mahdollisuuksien mukaan tekemään säästävä leikkaus, jolloin koko rintaa ei tarvitse poistaa. Jos kainalosta löytyy syöpäsoluja, tehdään kainalon tyhjennysleikkaus.
Nykyään lähes kaikille suositellaan lääkehoitoja leikkauksen jälkeen siltä varalta, että syöpäsoluja on kulkeutunut muualle elimistöön. Kasvaimen koko, se löytyykö imusolmukkeista syöpää sekä syövän biologinen tyyppi vaikuttavat lääkehoidon valintaan.
Tavallisimmissa hormonireseptoripositiivisissa syövissä voi riittää hormonaalinen hoito, joka kestää viisi vuotta. Muihin syöpätyyppeihin tarvitaan usein solunsalpaajahoitoa, jota annetaan kolmen viikon välein 4–5 kuukauden ajan. Lisäksi voidaan käyttää biologisia lääkkeitä ja sädehoitoa.
Rintasyövän ennuste on hyvä ja viiden vuoden kuluttua diagnoosista 90 prosenttia potilaista on elossa. Hormonireseptoripositiivinen rintasyöpä etenee hitaasti. Tämäntyyppisen rintasyövän uusiutumisista puolet todetaan vasta yli viiden vuoden kuluttua diagnoosista.
Rinnat on hyvä tunnustella itse kerran kuukaudessa aina kuukautisten jälkeen. Lääkäriin on syytä mennä herkästi, jos huomaa rinnassa minkäänlaisen muutoksen. 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan seulontamammografiaan kahden vuoden välein ja näissä on syytä käydä. Rinnat voi tarkistuttaa myös aina gynekologin tarkastusten yhteydessä.
Juttua varten on haastateltu dosentti, syöpätautien erikoislääkäri Riikka Huovista Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.
Lähteenä myös Suomen Rintasyöpäryhmä ry:n julkaisema Rintasyövän valtakunnallinen diagnostiikka ja hoitosuositus vuodelta 2013.