Parkinsonin tauti – mitä wearing-off tarkoittaa?

Wearing-off -termi viittaa Parkinsonin tautia sairastavan tilanvaihteluun. Potilaan tila vaihtelee sen mukaan, kuinka lääkitys vaikuttaa ja sairaus oireilee.

1. ON-aika

ON-ajalla tarkoitetaan aikaa, jolloin levodopa-lääkitys vaikuttaa ja Parkinson-oireet ovat hyvin hallinnassa.

2. OFF-aika

OFF-ajalla tarkoitetaan aikaa, jolloin levodopan vaikutusajan lyhentyessä oireet lisääntyvät ON-ajan jälkeen uudelleen. Liikkumiskyky voi huonontua tai jopa kadota lähes kokonaan. OFF-aikana esiintyvät oireet voivat olla erilaisia eri henkilöillä.

3. Tilanvaihtelut (fluktuaatio, lääkevaikutuksen hiipuminen, wearing-off)

Tilanvaihtelun aikana tuntuu, että edellisen levodopa-annoksen antama hyöty ei kestä seuraavan annoksen tehon alkuun saakka ja potilaan tekisi mieli ottaa seuraava annos etuajassa.

4. Lääkevaikutuksen viivästyminen (delayed on)

Viivästynyt vaikutus tarkoittaa tilannetta, jossa levodopa-annoksen teho ilmaantuu viiveellä. Tällaista saattaa esiintyä erityisesti depot-valmisteilla, joista levodopa vapautuu hitaammin. Erityisesti taudin myöhemmässä vaiheessa proteiinipitoinen ruoka voi haitata levodopan imeytymistä suolistosta, jolloin lääkevaikutus voi viivästyä tai joskus jopa estyä kokonaan.

5. On-Off -ilmiö

On-Off -ilmiöllä tarkoitetaan hyvän ja huonon liikkumiskyvyn äkillistä vaihtelua, jossa tilanvaihteluoireet lisääntyvät arvaamatta. ON-vaiheeseen liittyy usein tahattomia liikkeitä (dyskinesia) ja OFF-vaiheessa ilmaantuu Parkinson-oireita. Ilmiö ei ole riippuvainen lääkkeenoton ajankohdasta.

6. Jähmettymisjaksot (freezing)

Jähmettymisjakson aikana liikkuminen äkisti jumiutuu lyhyeksi ajaksi. Jähmettymisen aikana voi tuntua, että jalat liimautuvat lattiaan. Useimmiten tällaista ilmenee, kun henkilö lähtee liikkeelle, kääntyy tai kulkee oviaukosta.