Piilotteleva vieras

Mika Viitanen sairastui eturauhassyöpään harvinaisen nuorena. Pitkään piileskelleestä taudista tuli vakiovieras.

Polvi oli kipeä. 46-vuotias hyvinkääläinen opettaja Mika Viitanen kävi näyttämässä vaivaa työterveyslääkärille, mutta tutkimuksissa ei löytynyt vaivalle aiheuttajaa. Yllättäen lääkäri tiedusteli Mikalta, onko tältä mitattu PSA-arvo.

"En tiennyt edes mitä se tarkoittaa”, Mika muistelee 13 vuotta myöhemmin.

Kirjainyhdistelmä tarkoitti prostataspesifistä antigeeniä. Lääkäri halusi tarkistaa, olisiko Mikan eturauhasarvo koholla. Arvo olikin kohonnut. Seuraavaksi oli vuorossa koepala. Tulos oli puhdas.

Mikan PSA-arvoa jäätiin seuraamaan. Koepalojakin otettiin aika ajoin, mutta mitään epäilyttävää ei veriarvojen lisäksi löytynyt. Mika käytti seuranta-ajan fiksusti.

"Aloin kerätä tietoa eturauhassyövästä ja mahdollisista hoitokeinoista."

Kun arvot olivat olleet koholla kaksi vuotta, Mikan lääkäri ehdotti eturauhasen höyläysleikkausta diagnoosin saamiseksi. Sieltä syöpä viimein löytyikin.

"Syöpä kyllä säikyttää. Saman tien täytyi myös olla valmis päättämään hoitovaihtoehdoista. Onneksi olin tehnyt taustatyöni."

Polvivaiva ei liittynyt mitenkään miehen sairauteen. Onnekkaan arvauksen ansiosta sairaus kuitenkin löydettiin ajoissa.

Mika valitsi hoidoksi leikkaushoidon.

"Tiesin, että jos valitsen ensin leikkaushoidon, sen jälkeen voidaan vielä kokeilla sädehoitoa, mikäli tarvetta on.

Toisin päin molempien hoitojen saaminen ei ole mahdollista."

Tammikuussa 2008 Mika leikattiin. Kontrollitutkimuksissa kävi ilmi, että sairaus lymysi edelleen jossakin elimistössä.

"Eturauhassyövän kanssa voi elää tasapainoista ja hyvää elämää", Mika kertoo.

"Hoitopäätökseni osoittautui oikeaksi. Minulla oli vielä mahdollisuus sädehoidolle. Lantion alueelle tehtiin 36 kerran hoitojakso."

Helpotus oli suuri, kun PSA-arvo painui mittaamattomiin. Mika ei kuitenkaan uskaltanut vielä hengähtää helpotuksesta. Kaksi vuotta myöhemmin urologi totesikin kontrollikäynnillä, että ikävät arvot olivat taas näkyvissä.

"Se oli kova paikka. Olin käynyt läpi kaksi rankkaa hoitoa ja olin silti edelleen sairas. Onnekseni Tapio Utriainen on levinneen eturauhassyövän spesialisti ja hänen hoidossaan minulla on turvallinen olo."

Nyt Mikan eturauhassyöpä on rauhallisessa vaiheessa. Hoitoa ei tarvita, jos tilanne ei pahene. Mika miettii kokemuksensa opettamana, että eturauhaspotilaan kannattaa olla tarkkana jälkihoidon kanssa.

"Olen kuitenkin Suomen parhaissa käsissä ja saan kautta hoitoketjun erinomaista palvelua."

Syövän kanssa on kulunut kohta 11 vuotta. Olennaista Mikan voinnille oli löytää Suomen eturauhassyöpäyhdistys Propon pariin.

"Paikka oli täynnä vanhoja ukkoja, minähän olin poikkeuksellisen nuori sairastuessani! Sitten ymmärsin, mikä voima on siinä, että mukana on ihmisiä, jotka ovat sairastaneet 20 vuotta ja ovat edelleen elossa. Olen tajunnut, että tämän sairauden kanssa voin jatkaa vielä hyvin pitkäänkin."

Mika kouluttautui itsekin vertaistukihenkilöksi ja vetää ryhmää Hyvinkäällä.

"Voin omalla toiminnallani tuoda toivoa ja jakaa tietoa ihmisille. Se on tärkeää varsinkin ensivaiheessa, kun päällä on järkytys."

Tärkeintä onkin saada välitettyä tietoa siitä, että eturauhassyövän kanssa voi elää tasapainoista ja hyvää elämää.

"Toivoisin kaikkien miesten voivan luottaa siihen, että myös tämän kanssa oppii kyllä elämään. Minä käyn töissä ja harrastan ihan tavallisia asioita."

 

Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä. Siihen sairastuu yli 5000 miesta vuosittain.

Sairastuneiden keski-ikä on noin 70 vuotta. Sairaudella on useimmiten hyva ennuste ja uusia hoitokäytäntöjä syntyy koko ajan.

Laboratoriokokeista tarkein on veren PSA-arvo. PSA eli prostataspesifinen antigeeni on valkuaisaine, jota erittyy joko hyvän- tai pahanlaatuisesta eturauhaskudoksesta. Pelkan PSA-arvon perusteella ei voida päätellä, onko potilaalla eturauhassyöpä vai ei.

Suomen eturauhassyöpäyhdistys www.propo.fi/

 

13.2.2019