Eturauhassyöpä – oireet ja hoito

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja siihen sairastuu noin 5 000 miestä vuodessa. Usein hitaasti etenevä syöpä ei välttämättä aiheuta mitään oireita. Hoitona on leikkaus tai sädehoito. 

Eturauhassyövän oireet

Varhaisvaiheen eturauhasyöpä ei yleensä aiheuta mitään oireita. Myöhemmin oireet ovat usein samanlaisia kuin eturauhasen liikakasvussa. Oireina voi olla virtsaamisvaivoja, kuten virtsasuihkun voiman hidastumista, virtsasuihkun pätkimistä ja virtsaamisen käynnistymisen odottelua. Eturauhassyöpä voi aiheuttaa myös yliaktiivisen rakon, jolloin vessaan on päästävä nopeasti ja tiheään.

Keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla miehillä veren esiintyminen virtsassa tai siemennesteessä voi olla oire eturauhassyövästä. Nuoremmilla miehillä veri voi olla normaalia. Joskus etäispesäkkeen aiheuttama jomottava ja jatkuva selkäsärky on ensimmäinen oire syövästä.

Jos virtsaamisvaivoja ilmenee, on aina syytä tutkia PSA-arvo verinäytteestä ja tunnustella eturauhanen. Kohonnut PSA ja kovettumat eturauhasessa voivat viitata syöpään. PSA-arvo mitataan usein myös rutiininomaisesti työterveyshuollossa ja sen voi käydä mittauttamassa itsekin, jos on huolissaan mahdollisesta syövästä.

Osa eturauhassyövistä etenee hitaasti eikä niitä tarvitsisi välttämättä edes hoitaa. Usein mies ehtii kuolla johonkin muuhun kuin eturauhassyöpään. Suurin hyöty leikkaus- ja sädehoidosta saadaan keskiaggressiivisissa syövissä, jotka eivät ole diagnosointihetkellä vielä levinneet, mutta jotka etenevät ja johtavat usein kuolemaan ilman hoitoa. 15–20 prosenttia on aggressiivisia syöpiä, jotka ovat usein levinneitä jo löytyessään. Niiden ennuste on huonompi kuin vähemmän aggressiivisilla eturauhassyövillä.

Eturauhassyövän hoito

Paikallinen syöpä hoidetaan leikkauksella tai sädehoidolla. Suurin osa leikkauksista tehdään nykyään robottiavusteisesti, jolloin kirurgi ohjailee leikkausrobottia. Potilas toipuu näistä leikkauksista nopeasti ja leikkausajat ovat lyhyitä. Leikkaukset ovat myös tarkkoja ja potilas pääsee yleensä seuraavana päivänä kotiin.

Joskus leikkauksen lisäksi tarvitaan myös sädehoitoa. Sitä voidaan antaa myös uusiutuneeseen syöpään. Sädehoito voi olla myös ainoa hoito. Sitä annetaan yleensä pieninä päiväannoksina noin kahden kuukauden ajan. Hoitokertoja kertyy noin 40. Tulevaisuudessa tavoitteena ovat suuremmat kerta-annokset, jolloin hoitokertojen määrä vähenee.

Levinneen eturauhassyövän hoito

Levinnyttä eturauhassyöpää hoidetaan lopettamalla mieshormonin eli testosteronin tuotanto. Tämä voidaan tehdä lääkkeillä tai poistamalla kiveskudos leikkauksella. Tällöin syöpä menee remissioon (ikään kuin nukkumaan) ja muuttuu täysin oireettomaksi. Hoito ei kuitenkaan paranna syöpää, vaan se herää jossain vaiheessa.

Nykyään levinnyttäkin eturauhassyöpää pystytään hoitamaan tehokkaasti lääkkeillä ja pidentämään näin elinikää. Radioisotooppihoito tai sädehoito etäispesäkkeisiin hidastaa syövän etenemistä. Kaikkein sairaimmillekin potilaille on tullut uusia vaikuttavia hoitoja ja lisää hyviä elinvuosia.

Jos syöpä lähettää etäispesäkkeitä, elinaikaennuste on ollut noin 2–3 vuotta. Uusien hoitojen ansiosta ennuste on kuitenkin pitenemässä, ja yhä useampi voi todennäköisesti elää kymmenenkin vuotta.

Milloin lääkäriin

Jos miehellä esiintyy virtsaamisvaivoja, virtsaamisvaivat pahenevat tai ilmaantuvat äkkiä, on syytä käydä lääkärissä. Vanhemmilla miehillä veri virtsassa tai siemennesteessä on syy lääkärin vastaanotolle.

Juttua varten on haastateltu professori Teuvo Tammelaa Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.