Tunnista allergian oireet

Allergia oireilee useimmiten joko hengitysteissä, silmissä, iholla tai ruoansulatuselimistössä. Näin tunnistat tavallisimmat allergian oireet.

Hengitystiet

Allergia voi aiheuttaa hengitysteissä astmaa ja astman kaltaisia oireita, allergista nuhaa, heinänuhaa ja ympärivuotista nuhaa. Aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus ovat tavallisia allergian oireita.

Silmät

Silmissä allergia oireilee yleisimmin allergisena sidekalvontulehduksena, jolloin silmät punoittavat, vetistävät, kutisevat ja kirvelevät.

Iho

Iholla allergia voi ilmetä atooppisena ihottumana eli ekseemana, maitorupena tai taiveihottumana. Myös nokkosihottuma, nokkosrokko, ihon turvotus ja kosketusallergia ovat tavallisia iho-oireita.

Ruuansulatuselimistö

Ruoansulatuselimistö reagoi allergiaan yleensä vatsakipuina, ilmavaivoina tai ripulina.

Allerginen yleisreaktio

Vakavin allerginen reaktio on allerginen yleisreaktio, toiselta nimeltään allerginen sokki eli anafylaksia, joka voi olla hengenvaarallinen ja vaatii välitöntä hoitoa adrenaliinilla. Sen oireet ilmenevät useassa elimessä, tyypillisimmin hengitysteissä ja iholla. Hengenvaarallisen anafylaksian oireita ovat esimerkiksi ihon kutina, laajalle levinnyt ihottuma ja hengenahdistus. Oireet voivat kehittyä muutamassa minuutissa.

Juttua varten on haastateltu allergianeuvoja Anne Vuorenmaata Allergia- ja astmaliitosta.

 

Tutustu Histec-antihistamiinivalmisteeseen Itsehoitoapteekissa.