Siitepölyallergian oikea hoito

Siitepölyallergian oireita ovat tukkoinen nenä, kutisevat ja vuotavat silmät sekä aivastelu. Siitepölyallergian ja allergisen nuhan voi onneksi hoitaa.

1. Allergialääkitys kannattaa aloittaa ajoissa.

Allergialääkitys pitäisi aloittaa noin viikkoa tai kahta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista. Kun allergialääkityksen aloittaa ajoissa, se tepsii paremmin, eivätkä oireet ehdi äityä pahoiksi.

2. Oikeat allergialääkkeet löytyvät kokeilemalla.

Sopivimman allergialääkkeen löytää kokeilemalla. Siitepölyallergian oireita kannattaa hoitaa antihistamiinitableteilla, jotka lievittävät kaikkia allergiaoireita. Allergian paikallishoitoon voi käyttää nenäsuihkeita sekä silmäoireisiin silmätippoja.

3. Lääkkeiden paras teho toteutuu säännöllisellä käytöllä.

Allergian hyvä hoito on tärkeää, sillä hoitamattomana ylähengitysteiden oireet voivat painua alemmas keuhkoihin ja aiheuttaa astmaa. Lääkkeitä on paras käyttää säännöllisesti.

4. Estä siitepölyn ärsytys ja kulkeutuminen kotiin.

Lääkkeiden lisäksi hyvä apu tukkoiseen nenään on nenäkannu, jonka avulla voi huuhtoa allergeeneja pois nenästä. Pyykin kuivausta ulkona on syytä välttää ja hiukset olisi hyvä huuhdella aina ennen nukkumaanmenoa.

5. Siedätyshoito on tehokas apu vaikeaan siitepölyallergiaan.

Tehokas ja pitkäkestoinen apu vaikeaan koivu-, pujo- ja heinäallergiaan on siedätyshoito. Hoito vaatii sitoutumista, sillä se kestää kokonaisuudessaan kolme vuotta. Siedätyshoito pitää aloittaa allergiakauden ulkopuolella.

Asiantuntijana Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.

Teksti: Suvi Huttunen

 

Tutustu Histec-antihistamiinivalmisteeseen Itsehoitoapteekissa.