”Atooppinen ihoni on rauhoittunut iän myötä”

Helsinkiläinen Pirjo, 49, raapi nuorena kutiavan ihonsa toisinaan nukkuessaan verille. Ikääntyminen ja tehokkaat voiteet ovat kuitenkin auttaneet, ja nykyään hänen ihottumansa on hallinnassa eikä juuri haittaa arkea.

Pirjo oli alakouluikäisenä kaverillaan kylässä. Tytöt rouskuttivat hyvällä halulla porkkanaa, kunnes Pirjon suuta alkoi äkkiä kutista niin paljon, että hänen oli juostava juomaan vettä suoraan kraanasta. Polvi- ja kyynärtaipeissa hänellä oli maitorupea omastaan mielestään miltei aina.

”Erilaisten ihottumien lisäksi sain lapsena oireita koivun siitepölystä ja esimerkiksi raaoista omenista ja tuoreista herneistä. Monet raa’at hedelmät saavat suun ja nieluni kutisemaan edelleen”, Pirjo sanoo.

Hankala opiskeluaika

Pirjon allergiat diagnosoitiin alle 10-vuotiaana käsivarteen tehtävillä prick-testeillä. Hän reagoi voimakkaasti etenkin koivun siitepölylle, johon hän sai alakouluikäisenä siedätyshoitoa. Hoito kesti muutaman vuoden ajan.

Teini-iässä atooppisesta ihosta tuli iso riesa, ja opiskeluaikana tilanne paheni. Iho saattoi lehahtaa nopeasti punaiseksi ja kutiavaksi isolta alueelta, toisinaan myös silmäluomet saattoivat turvota. Oireita pahensivat talvisen kuivan sään lisäksi esimerkiksi stressi ja hikoilu.

”Opiskeluaikana kävin välillä talvisin valohoidossa ja jokusen kerran matkustin talvella etelään rantalomalle vain siksi, että aurinko olisi helpottanut oireitani.”

Toisinaan Pirjo nukkui puuvillaiset ohuet sormikkaat käsissään. Rajuimmillaan hän sitoi vyöllä kätensä sängynpäätyyn, jotta ei olisi raapinut kutisevaa ihoaan. Toisinaan ihottumaa oli myös esimerkiksi päänahassa, polvissa ja kyynärpäissä.

”Muistan, miten lääkäri lohdutti minua, että iän myötä oireet helpottavat ennemmin tai myöhemmin. Tähän ajatukseen tarrautuminen auttoi jaksamaan hankalimman ajan.”

Eroon ihottumasta

Apua Pirjon tilanteeseen toi häntä pitkään hoitanut lääkäri, joka määräsi potilaalleen voidetta, joka valmistettiin reseptin mukaan apteekissa.

Pirjon vaikea atooppinen iho alkoi rauhoittua hänen odottaessaan esikoistaan hieman yli 30-kymppisenä. Nykyään hänen ihonsa voi pääosin hyvin.

”Resepti ei ole säilynyt tallessa, joten en muista, mitä ainesosia voide sisälsi. Sen muistan, että kun tilanne voiteesta huolimatta toisinaan äityi, söin antihistamiinikuurin ja käytin jonkin aikaa myös kortisonivoidetta.”

Kolmenkympin tietämillä iho-oireet alkoivat lopulta pikkuhiljaa helpottaa.

”Kun odotin 32-vuotiaana esikoistani, havahduin toden teolla huomaamaan, että oireeni ovat lievempiä kuin aikaisemmin. Tunsin helpotusta: opiskeluaikainen lääkäri oli sittenkin ollut oikeassa.”

Kokonaan ihottumista Pirjo pääsi eroon viisi vuotta sitten, kun hän pääsi työterveyden kautta ihotautilääkärille, joka kirjoitti reseptin kahteen eri voiteeseen: fusiidihappoa ja beetametasonia sisältävä voidevei pois pahimmat oireet.  Tämän jälkeen käytin takrolimuusimonohydraattia sisältävää voidetta muutamia kertoja ohuelti.

”Hoitojakson jälkeen ihottumaa ei ole tullut edes pakaroihini tai sääriin, jotka oireilivat minulla viimeksi.”

Toimivat kotikonstit

Nykyään Pirjo tuntee arkensa olevan helppoa. Iho pysyy hyvänä, kun siitä pitää huolta pienillä arjen teoilla. Esimerkiksi saippuaa Pirjo käyttää vain käsiin ja kainaloihin, hiukset hän pesee hajusteettomalla shampoolla. Kuivaamisen Pirjo tekee pyyhkeellä ihoa kevyesti painellen, ei hinkaten. Parfyymeitä hän ei käytä ja yöllä ihoa suojaa pyjama. Karhealta tuntuvat vaatteet ja huivit jäävät suosiolla kauppojen rekkeihin. Pyykit Pirjo pesee hajusteettomilla pesuaineilla ilman huuhteluainetta.

”Luottovoiteeni on jo vuosia ollut Aqualan L. Se sopii kuivalle ja herkälle iholleni hyvin. Joka kerta suihkun jälkeen rasvaan vähintäänkin käteni ja kasvoni sillä.”

Tarvittaessa Pirjo käyttää ihon kutinaan ilman reseptiä myytävää Hydcortison-voidetta.

”Tällaisia tilanteita tulee enää harvoin, mutta pidän voidetta aina varalla kotona. Viimeksi turvauduin Hydcortisoniin viime kesänä, kun rasvasin auringonpolttamaa ihoani.”

Pirjo kannustaa jokaista atooppisesta ihottumasta kärsivää hakeutumaan lääkäriin, sillä ihoon käytettäviä voiteita on nykyään paljon ja ne ovat tehokkaita. Atooppisiin oireita voidaan hoitaa myös suun kautta otettavin lääkkein. Omasta kokemuksestaan Pirjo toteaa, että hoitamattomina jatkuvasti rikki oleva iho, silmätulehdukset ja nuhaoireet voivat alkaa painamaan myös mieltä.

”On turha sinnitellä kotona, koska esimerkiksi ihoa on helpompi hoitaa, kun tilanne ei ole äitynyt. Apua saa varmasti, kun sitä hakee. Ja jos oireistaan kertoo tutuilleen, huomaa todennäköisesti, ettei ole ainut samojen oireiden kanssa painiva.”

 

teksti: Tiina Laaninen