Allergian tutkiminen ja hoito

Joka toinen suomalainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä allergiasta. Yleisimmät allergian aiheuttajat ovat siitepöly, eläimet ja ruoka-aineet. Hoito vaihtelee allergian aiheuttajan mukaan.

Allergian aiheuttajat

Aikuisilla allergiaa aiheuttavat tyypillisimmin siitepölyt ja eläimet. Lapsilla on enemmän atooppista ihottumaa ja ruoka-allergioita. Lääkeaineallergioita on enemmän aikuisilla kuin lapsilla. Allergiaa voivat aiheuttaa myös muun muassa hyönteisten pistot, auringon UV-säteily ja kosmetiikka.

Allerginen reaktio syntyy, kun immuunijärjestelmä puolustautuu vaarattomia aineita, kuten ruoka-aineita tai siitepölyä vastaan. Oireet ilmenevät yleensä hengitysteissä, silmissä, iholla tai ruuansulatuskanavassa.

Allergian tutkiminen

Allergian tutkiminen aloitetaan potilaan haastattelulla ja epäily varmistetaan testeillä. Ihon pistotesti eli pricktesti tai verikoe ovat yleisimmät tutkimusmenetelmät. Ne kertovat herkkyydestä ja allergiasta puhutaan vasta, kun on oireita.

Hengitystieoireissa tehdään myös keuhkojen toimintakokeet. Ruoka-aineallergian diagnoosi taas perustuu aina välttämis-altistuskokeeseen.

Hitaasti syntyviä allergisia reaktioita, kuten kosketusihottumaa, voidaan tutkia lapputestillä, jossa iho altistetaan allergeenille useammaksi päiväksi.

Jos allergian aiheuttaja on selkeä, kuten koivun siitepöly keväällä, ei allergiatesteille ole välttämättä tarvetta.

Allergian hoito

Siitepöly- ja eläinallergioissa yleisin allergialääke on antihistamiinitabletti. Vaihtoehtoja on paljon, joten jos yksi lääke ei tehoa, kannattaa kokeilla toista vaikuttavaa ainetta.

Jos antihistamiini ei riitä, avuksi voi ottaa kortisonipohjaisen nenäsuihkeen, joka auttaa allergian aiheuttamaan tulehdukseen. Kortisoni saattaa ärsyttää nenän limakalvoja, joten sen kanssa kannattaa käyttää myös suola- tai öljypohjaisia kosteuttavia suihkeita. Silmäoireisiin auttavat antihistamiinia sisältävät silmätipat.

Ruoka-aineallergioissa ainoa hoito on allergisoivan ruoka-aineen välttäminen. Lääkärin kanssa kannattaa kuitenkin keskustella, missä määrin ruoka-ainetta on syytä välttää, sillä monet sietävät esimerkiksi maitoa, kananmunaa tai vihanneksia kuumennettuina. Ristiallergiassa allergisoivia ruokia voi käyttää oireiden sallimissa rajoissa.

Kosketusallergiaan ainoa hoito on niin ikään allergisoivan aineen välttäminen.

Siedätyshoito

Siedätyshoito on tehokas apu siitepölyallergian ja joidenkin ruoka-aineallergioiden hoitoon. Siitepölyallergiassa siedätyshoitoa on saatavilla ympäri vuoden annettavina pistoksina ja heinäallergiaan myös tablettimuodossa. Koivuallergiaan on lisäksi tulossa kielen alle laitettava uute. Siitepöly- ja eläinallergian siedätyshoidot kestävät kolme vuotta.

Ruoka-aineallergioissa siedätyshoito on tutkimusasteella ja pisimmällä ollaan maidon ja pähkinän siedätyksessä.

Milloin lääkäriin

Allergian takia on syytä käydä lääkärissä aina, kun on hiukankin epäselvyyttä siitä, mikä allergisen reaktion aiheuttaa. Myös vaikeiden allergiaoireiden kanssa on syytä hakeutua lääkäriin.

Ruoka-aineallergioissa lääkärissäkäynti on aina tarpeen, sillä omin päin ruokavaliosta ei saa lähteä poistamaan mahdollisesti tärkeitä ruoka-aineita. Myös lasten allergioissa lääkäriin on mentävä aina.

Juttua varten on haastateltu allergianeuvoja Anne Vuorenmaata Allergia- ja astmaliitosta.