4 faktaa tuoksuyliherkkyydestä

Tuoksuyliherkkyys on kiusallinen ja todellinen vaiva, josta kannattaa kertoa muille. Yliherkkyyttä voi hoitaa välttämällä oireita aiheuttavia tuoksuja. Täsmälääkettä siihen ei ole.

1. Tuoksuyliherkkyys tarkoittaa fyysisiä oireita

Tuoksuyliherkkyydellä tarkoitetaan erilaisten tuoksujen aiheuttamia fyysisiä oireita, kuten silmien ja nenän limakalvojen ärtyminen, hengitysoireet, päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja ahdistus. Tuoksuyliherkkyyttä aiheuttavaa mekanismia ei tunneta, mutta homeelle altistuminen saattaa laukaista vaivan.

2. Tuoksuyliherkkyys on yleistä

Tuoksuyliherkkiä on ympärillämme paljon, arviolta 10–40 prosenttia. Valtaosa heistä, noin 90 prosenttia, on naisia. Vaiva yleistyy iän myötä. Moni saattaa vähätellä tuoksuyliherkkyyttä, mutta kyse on ihan oikeasta vaivasta.

3. Minimoi herkkyyden haitta arjessa

Tuoksuyliherkän kannattaa valita hajusteettomia pesuaineita ja kosmetiikkatuotteita. Myös ääritilanteita, kuten hajuvesiosaston läpi kulkemista tai tupakansavussa seisoskelua kannattaa välttää. Vaivasta kannattaa kertoa ystäville ja työkavereille, jotta he voivat ottaa sen huomioon. Vaivan kanssa ei kannata jäädä yksin kotiin.

4. Lääke auttaa tuoksuyliherkkyyteen harvoin

Pienelle murto-osalle diagnoosin saaneista kokeillaan lääkkeitä. Täsmälääkettä vaivaan ei ole. Antihistamiini saattaa lievittää oireita. On tärkeää miettiä, milloin vaiva on alkanut, miten se rajoittaa elämää ja milloin vaiva oireilee.

Asiantuntijana sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri, allergologi Timo Helin.

Teksti: Tuisku Pirttinen